Kultūrā šonedēļ: Koncertvakars, audio izrāde, grāmata par Dailes teātri un mūzikas ieraksti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ģeogrāfiski attālināti, bet sajūtās tuvu baudāmi ir nākamās nedēļas kultūras pieturpunkti, pie kuriem apstāties mudina “Kilograms kultūras” žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 “Klasika” programmu vadītāja Liene Jakovļeva.

1. Koncertvakars 10. decembrī

Gan savās digitālajās, gan gluži vecmodīgajās piezīmju grāmatiņās vērts piefiksēt 10. decembra notikumu, kad Rīgas Mākslas telpas performanci un instalāciju “Pret traģisko sienu”, ko radījuši mākslinieki Daniela Vētra un Artūrs Virtmanis, papildinās muzikāli vārdiska pievienotā vērtība. Allaž radošām idejām bagātā pianiste Agnese Egliņa ar kolēģiem tādas tikusi aicināta klātu likt arī iepriekšējiem mākslas stāstiem.

Izdevās lieliski, tāpēc nav šaubu, ka arī šis būs skaisti piepildīts pie ekrāna pavadīts laiks.

Koncertvakarā līdzās Agnesei Egliņai būs DJ Monsta, klarnetists Guntis Kuzma, orķestra “Sinfonietta Rīga” stīgu kvartets, dziedātāja Jolanta Strikaite-Lapiņa un vārda meistars Orests Silabriedis. Šo notikumu, kurā savīsies DJ Monstas improvizācijas, Arvo Perta, Filipa Glāsa un Platona Buravicka skaņu krāsas, video variantā veidojis režisors Mārcis Ābele. Un pieejams tas būs Rīgas Mākslas telpas "Facebook" vietnē no ceturtdienas vakara pulksten 20.00.

2. Izrāde "Jums ir apdegušas ausis" 

Ģertrūdes ielas teātris (ĢIT) aicina ļauties sajūtu teātra audio piedzīvojumam. ĢIT mājaslapā bez pūlēm atradīsiet ceļu līdz jaunajai izrādei “Jums ir apdegušas ausis”, kas iedarbinās dzirdi un nevilšus rosinās arī citu maņu – taustes, garšas, ožas un redzes – sakustināšanos.

Pasaule, kas šobrīd tāliem ceļiem un fiziskiem kontaktiem nav labvēlīga, atvērsies citādi.

Un režisores Lienas Šmukstes un domubiedru radītā 40 minūšu ilgā skaņas pieredze uz mirkli liks apstāties, nē, drīzāk gan apsēsties… Lai klausītos un sadzirdētu sevi un ap sevi.  

3. Mūzikas ieraksti no "Skani" 

Klausīšanās baudas dāvina arī Nacionālā ierakstu kompānija “Skani”, kas gada nogalē darbojas ar apbrīnojamu čaklumu, vienu aiz otra pasaulē laižot albumus, no kuriem ikkatrs ir uzmanības vērts. To vidū arī pianista Daumanta Liepiņa vasarā koncertzālē “Lielais dzintars” veikto ierakstu esence jaunajā albumā, kas ir ļoti personisks mūziķa pandēmijas laika auklējums. Sergeja Rahmaņinova un Imanta Zemzara mūzikas ieskaņojumi jau saņem pirmās cildinošās kritikas un citzemju atzinības (“Supersonic” balva no respektablā vācu izdevuma “Pizzicato”), tāpēc arī šis aicinājums rast iespēju to klausīties un vērtēt pašu mājās – gan spožā ripulīša jeb CD formātā, gan visās straumēšanas platformās.

4. Dailes teātra simtgade grāmatā

Jaunajā albumā skan arī Imanta Zemzara klaviersonāte “Kaija” – ar neslēptu atsauci uz Čehovu un teātri. Mūsu teātros šobrīd top un viens aiz otra, bezskatītāju pirmizrādes piedzīvojot, tiek “iesaldēti” jauniestudējumi. Gaidīsim atkusni – arī Dailes teātrī! Jubilārs un simtgadnieks tam piedienīgas īsteni krāšņas svinības šoruden nepiedzīvoja, tikmēr mēs varam piedzīvot visu simtu gadu ilgo vēsturi pamatīgā un vērtīgā apgādā “Neputns” izdotā Evitas Mamajas sastādītā izdevumā “Dailei – 100”. Caur autoru Edītes Tišheizeres. Līvija Dūmiņas, Oresta Silabrieža un Jāņa Lejnieka pētīto un kopā likto atklājas arī Dailes teātra spožums un posts, bet pāri visam – vēriens un spēks. Izzinoši bagāti un acij gauži tīkami!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti