Kultūra kustina! Kas gaidāms «Kilograms kultūras» ceremonijā, stāsta tās režisore Zane Gargažina

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Režisorei Zanei Gargažinai šis jau būs ceturtais gads, kopš viņa strādā pie balvas “Kilograms kultūras” režijas. Līdz šim viņa ir darbojusies gan dokumentālajā žanrā, gan pie lieliem šoviem, gan pie īsām formām – identitātes klipiem un izklaides formātiem. Visi šie projekti bagātinājuši režisores pieredzi un pavēruši plašāku redzējumu, kas ļauj ieraudzīt īsto ceļu “Kilograms kultūras” apbalvošanas ceremonijas veidošanai arī šogad. “Katrs gads ir izaicinājums, jo ir vēlēšanās augt. Ir jāseko līdzi pasaules elpai un tendencēm. Tas ir mans galvenais izaicinājums katrā projektā,” saka Gargažina.

Kad Zani Gargažinu uzaicināja “Kilograms kultūras” komandā, viņa nevilcinoties piekrita. “Zināju, ka ceremoniju veido komanda, kurai es uzticos, un pats galvenais – ar kuru ir iespēja radīt kaut ko jaunu. Man personīgi komanda ir ļoti svarīga – tie ir mani domubiedri, ar kuriem eju vienu ceļu. Ja esam visi uz vienas frekvences, tad viss izdosies, un esmu pārliecināta, ka arī skatītāji to sajutīs savos ekrānos.”

Kā aizraujošākos brīžus darbā pie “Kilograms kultūras” ceremonijas Gargažina izceļ divus – brīdi, kad rodas projekta koncepts, un brīdi, kad šī vīzija tiek realizēta, tātad tiešraides beigas. “Idejas man pārsvarā rodas vienatnē, bet spēks un drosme to realizēšanai – procesā. Manuprāt, prioritāte ir veidot emocionālu ceremoniju ar jēgpilniem priekšnesumiem un vēstījumu. “Kilograms kultūras” ceremonijai vispār ir raksturīga viena lieta – visa vakara garumā faktiski nav liekvārdības. Pievienotā vērtība šim projektam ir sabiedrisko mediju satura mijiedarbība ar sabiedrību. Tā ir balva, kas atspoguļo gan profesionāļu, gan arī pašu mākslas un kultūras patērētāju viedokli. Pasākuma saturs, temps, jēga un laimes sajūta kultūras cilvēku acīs – tas ir tas, kas rada labi padarīta darba sajūtu.

Šī ir tā reize, kad var izsvērt gada svarīgākos notikumus kultūrā, un tā ir iespēja pateikt paldies par to, ka cilvēki rada un dara.”

Zane Gargažina norāda, ka režisores darbs šāda mēroga pasākumā nozīmē daudz sagatavošanās darba jau pirms tam: “Tā ir milzīga atbildība visu šo procesu vadīt, bet jāsaprot, ka vienmēr būs šķēršļi, kas jāpārvar, svarīgākais vienmēr būt atvērtam un gatavam riskēt. Pasākuma formātam ir jābūt, bet līdz brīdim, kad sajūti rutīnu, – ja tā sāk klauvēt, tad jāatkāpjas. Vislielākā māksla ir nesadalīt sevi sīknaudā un nepazaudēt sevi. Vislielākais spēks ir ticība idejai.”

Mūsdienās, esot pandēmijas apstākļiem, katra televīzijas tiešraide ir milzīgs izaicinājums. “Ir jārēķinās, ka dienu pirms tiešraides var būtiski mainīties ceremonijas dalībnieku klātesamība vīrusa dēļ. Vienmēr ir jābūt gatavam variantam “B”. Sanāk, ka jāstrādā pie viena scenārija, bet paralēli ir jābūt jau rezerves plānam – tas ir dubults darbs visai komandai. Sāpīgi, ja apstākļu dēļ cieš radošās ieceres – svarīgākais, lai skatītājs to nejustu, bet varētu baudīt ceremoniju.”

Tā kā “Kilograms kultūras” ir vienīgais apbalvojums kultūras jomā, kur deviņās nominācijās saplūst tik apjomīga mākslas žanru bagātība, tad radošā komanda arī pašā ceremonijā piedāvā skatītājiem izdzīvot krāsainu sajūtu gammu. Režisore atklāj:

“Šogad ir sagatavoti muzikālie priekšnesumi no elektroniskās līdz pat klasiskajai mūzikai.

Ar interaktīvu audiovizuālu performanci uzstāsies latviešu mūziķis un producents Rick Feds, skatītājus un klausītājus priecēs vijolnieks Daniils Bulajevs un Andrejs Jegorovs, Klinta Kluce, Maksims Skibickis, koris “Ave Sol” (diriģents Andris Veismanis, pianists – komponists Raimonds Tiguls), Viktorija Pakalniece, Latvijas Nacionālās operas solists Rihards Millers, Jānis Šipkēvics un “Sinfonietta Rīga” mūziķi. Pirmo reizi tiešraidi vadīt uzticēsim jaunajam talantam Marģeram Majoram, kurš ir gatavs šo ceremoniju iekustināt kopā ar kultūras grandiem un personībām no Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio.”

“Pagājušajā gadā ceremonijas vadītāji Kristīne Želve un Gustavs Terzens ceremoniju noslēdza ar vēstījumu – “Mēs kultūru izvilkām, lai vai kādi laiki”. Vienmēr jābūt jauniem izaicinājumiem un jauniem mērķiem, lai ietu tālāk.

Ejam tālāk un turpinām celt kultūru. Tāds arī mums šogad ceremonijas vadmotīvs – “Kultūra kustina”.

Kustina procesus, kustina radītājus un sekotājus. Kustina sabiedrību un pasauli kopumā,” skaidro Gargažina.

“Jāatceras, ka kultūra nedzīvo tikai greznās koncertzālēs vai šikās galerijās. Kultūra ir mums visapkārt – mūsu televizoros, grāmatplauktā, pie sienas, laukā uz ielas, kultūras namā uz skatuves – visur! Kultūra sakustina notikumus. Kultūra ir tā, kas izglīto, audzina un pilnveido visa mūža garumā. Kultūra ir vērtība, dzinulis un ideja. 19. februārī mēs radīsim kultūras svētkus ikvienam, kurš gatavs ļauties un kustēties līdzi kultūrai,” sola režisore.

“Kilograms kultūras 2021” pasniegšanas ceremonija – 19. februārī pulksten 21.05 LTV1, REplay.lv un LSM.lv, kā arī LR1 un LR3 “Klasika”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti