Koncerti, māksla un grāmata. Kultūras izlase Ziemassvētku nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Svētku nedēļā kultūras dažādās izpausmes aicinām izbaudīt gan Rīgā, gan ārpus tās. Temperamentīgs koncerts un Ziemassvētku melodijas, vizuālā māksla un aizraujoša literatūras vēsture – tik plaša ir raidījuma "Ielas garumā" vadītājas, "Kilograms kultūras" žūrijas locekles Lilitas Eglītes ieteikumu amplitūda.

Rolanda Krutova "Signāli"

Pirmssvētku steigā vērts izbrīvēt laiku, lai Daugavas muzejā Doles salā aplūkotu starptautiski atzītā latviešu tekstilmākslinieka Rolanda Krutova personālizstādi "Signāli". Izstādes tituldarba nosaukumu esot ierosinājušas skaņas, ko mākslinieks saklausījis, sēžot pie atvērta loga savā dzīvoklī. Savukārt miniatūru triptihā "Apsolītā zeme" iestrādāts audums no vecmammas mājas samta krēsliem. Vēl citos darbos iedvesmas avots ir ceļojumu iespaidi Parīzē un Andalūzijā, kā arī pandēmijas laika dīvainās sajūtas. Kā raksta mākslas zinātniece Ilze Auzāne: "Darbi ir veidoti ar iekšupvērstu skatījumu kā spogulis, kurā tu sevi ieraugi un mēģini saprast, kas tu esi..." Izstādei noskaņoties palīdzēs arī  Daugava un Doles salas muižas parks ar citu dzīves ritmu un klusumu.

Koncertizrāde "La Zarzuela"
Koncertizrāde "La Zarzuela"

Spāņu vakars "La Zarzuela"

21. decembra vakarā VEF  Kultūras pilī spāņu vakars "La Zarzuela" (tulkojumā no kastīliešu valodas dialekta – krūms) kā atgādinājums par krūmaino apvidu, kur esot notikuši teātra uzvedumi galma izklaidei. Sarsuela ir spāņu operetes žanrs, kurā mūzika saplūst ar dziesmām, dejām un prozas teātri. Krāšņā ceļojumā no Madrides tavernas līdz Seviļas tirgum dosies operdziedātāji Anta Jankovska, Mihails Čuļpajevs un Nauris Indzeris un baleta solisti Baiba Kokina un Raimonds Martinovs.  Asprātīgos dialogos spēkosies aktieri Zane Daudziņa un Egils Melbārdis, bet skaistās melodijas atskaņos instrumentālais ansamblis, kurā apvienojušies Kaspars Zemītis, Gidons Grīnbergs, Diāna Anna Ritenberga, Ivars Bezprozvanovs, Pēteris Eduards Kalniņš, Uģis Krūskops un Helēna Laukmane. Ibēriskās koncertizrādes scenārija autors un režisors Mārtiņš Kagainis.

Jāņa Zālīša monogrāfija "Kam puķe zied..."
Jāņa Zālīša monogrāfija "Kam puķe zied..."

"Kam puķe zied..."

Vai literatūras vēsture ir lasāma aizgūtnēm? Es teiktu – jā, ja jūsu izvēle būs literatūrvēsturnieka Jāņa Zālīša monogrāfija "Kam puķe zied..." par dzejnieku Jāni Ziemeļnieku (1897–1930).  Latviešu "mīlas un sāpju dzejnieka" īsā – tikai 33 gadi! – un traģiskas nolemtības iezīmētā mūža epizodes nesen tika uzjundītas arī daudzsēriju mākslas filmā "Emīlija".

Jāņa Zālīša monogrāfijā atklājas pagājušā gadsimta 20. gadu Rīgas mutuļojošā literārā dzīve un tās aizkulises ar desmitiem personāžu, bet pētījumu vēriens un dziļums ir pielīdzināms literatūrvēsturiskai enciklopēdijai. Grāmatas valoda ir dzīva, asprātīga un intriģējoša – tā ir lasāmviela, ko bez steigas baudīt svētku brīvdienās.

Koncerts "Te no ziemeļiem"

Trīs dienas, 22., 23. un 25 decembrī, Rīgas Jēzus evaņģēliski luteriskajā baznīcā – lielākajā koka celtnē Latvijā – uz Ziemassvētku koncertiem aicina jauniešu koris "Balsis" diriģentu Inta Teterovska un  Lauras Elizabetes Godiņas vadībā, stīgu kvartets "EVVEntus" un pianiste Ieva Dzērve.  Koncertprogrammā "Te no ziemeļiem" skanēs Ziemeļeiropas komponistu Olafura Arnalda, Gunnara Ēriksona, Arvo Perta, Urmasa Sisaska un citu komponistu kormūzika, kā arī Ziemassvētku korāļi.  Koncerts iecerēts kā mirkļu stāsts, kas rosina mācīties no visa pārejošā, ko pieredzam šodien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti