Ko šonedēļ pieredzēt uz lielajiem ekrāniem? Kinokritiķes Dairas Āboliņas ieteikumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šonedēļ daudz kino jaunumu, tādēļ kultūras notikumu izlasi sagatavojusi "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, kinokritiķe Daira Āboliņa.

1. "Homo Sovieticus" pirmizrāde

Zīmīgajā  Baltijas ceļa dienā, 23. augustā, notiks pirmizrāde Ivo Brieža un Ritas Rudušas dokumentālajai filmai Homo Sovieticus, kas pēta 20 gadsimta totalitāra režīma ietekmi uz cilvēku psihi, prātu un personību. Vai šis pasaules izjūtas modelis ir iznīdēts? 

Tie, kuriem bija lemts piedzimt Padomju Savienībā jeb ar četriem lielajiem burtiem apzīmētajā PSRS, ir šīs filmas mērķauditorija, kaut gan ļoti labi, ka filmai nav vecuma ierobežojuma.

Pat ja grūti saprast, ko lielās koptautas TV auditorijai nozīmēja žurnālists Vladimirs Pozners ar saviem sarunu tiltiem – šoviem, kuros drīkstēja pateikt, ko īsti domā par šo monstrozo valsts sistēmu. Trīsdesmit  gadus vēlāk tā laika jaunie satikās un šis notikums kļuva par dramaturģisko serdi filmai, lai uzdotu jautājumus sev un līdzcilvēkiem – vai mēs patiešām esam no tā visa brīvi?

2. Baltijas kino dienas

24. un 25. augustā Nacionālais kino centrs aicina uz "Splendid Palace" skatīties mūsu vistuvāko kaimiņu  – lietuviešu un igauņu jaunākās filmas, kas jau guvušas starptautisku atzinību.

Dāņu vai spāņu kino Latvijā ir daudz atpazīstamāks nekā igauņu un lietuviešu filmas.

Tieši tāpēc katra no četrām filmām mūsu auditorijai būs absolūts atklājums. Tomēr filmās sastopamie stāsti, iespējams, būs atpazīstami, jo daudz līdzīgu motīvu var atrast gan Latvijas filmās, gan realitātē. Kinoteātrī "Splendid Palace" 24. augusts būs Lietuvas diena, un tajā tiks demonstrētas divas spēlfilmas: režisores Linas Lužītes "Pils" par lietuviešu pusaugu meiteni Dublinā un režisora Jurģa Matuleviča debija "Īzaks" par mīlestību un slepkavību vēsturiski sarežģītos laikos. 25. augustā rādīs igauņu kino, un programmā ir dokumentālā filma "Freds Jisi. Esības skaistums" par cilvēku dabā un paša izvēlētā vientulībā, bet otra filma ir režisora Lauri Randla debijas spēlfilma "Ardievu, PSRS”. Savukārt Igaunijā un Lietuvā šajās dienās skatīsies latviešu filmas. Baltijas ceļš turpinās kinoekrānos!

3. Dokumentālā filma par Gorbačovu

26. augustā kinoteātrī "Splendid Palace" notiks ilgi gaidīts un jau mutvārdu leģendām apvīts notikums – pilnmetrāžas dokumentālās filmas “Gorbačovs. Paradīze” pirmizrāde. Pēdējais PSRS prezidents šobrīd jau sasniedzis 90 gadu vecumu, cīnās ar veselības problēmām un pagātnes fantomiem. Viņš seko politikai.

Labi apzinās, ka, būdams viens no ietekmīgākajiem pagājušā gadsimta politiķiem, izmainījis pasaules ģeogrāfiju un miljoniem cilvēku likteņus.

Pats to negribēdams, palaida brīvībā baltiešus, kas galu galā izraisīja PSRS sabrukumu. Gorbačovs, joprojām spēj lieliski formulēt savu domu, viņam ir lieliska humora izjūta un, kaut arī viņam ir viss, ieskaitot personiskos ārstus un pavārus, viņš ir vientuļš savā namā. Viņam ir daudz laika domāt. Filma, kas godalgota jau vairākos starptautiskos kinofestivālos, ir par veca vīra tagadni.

4. "Tizleņu" pirmizrāde

No 26. augusta tāds kā īpašais back to school, jeb, latviski domājot, skolas gada sākuma notikums ir Martas Elīnas Martinsones filma “Tizlenes”! Tas ir par Millenium paaudzes jaunību, skolas laika pārpratumiem un nevienlīdzību, kas norūda tālākai dzīvei.

Latviešu kino sen nav piedzīvojis tādu jaunības eksploziju uz ekrāna!

Filma ir par jaunu meiteņu sapņiem, kas materializējas uz ekrāna, par mīlestību pret 2000. gadu tīņu seriāliem un to atspulgu reglamentētajā skolas dzīvē. Filmā ir dziesmas un pat dejas vislabākajās kino izpausmēs. Milleniums solīja pasaules galu un sākumu. Te tas būs. Filma ir jaunas režisores lielā kino debija ar personisko atmiņu iedvesmotiem notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti