Ko šonedēļ nepalaist garām kultūrā? Iesaka Henrieta Verhoustinska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Joprojām pandēmijas laiks ierobežo kultūras dzīvi, tāpēc sabiedrisko mediju balvas “Kilograms kultūras” žūrijas locekle Henrieta Verhoustinska iesaka pavadīt nedēļu Raimonda Paula jubilejas zīmē, lasīt grāmatas un tiešsaistē satikt teātra režisorus.

Raimonda Paula jubilejas koncerts

Šīs nedēļas lielais notikums – Raimonda Paula 85. jubileja 12. janvārī! Protams, savā dzimšanas dienā Raimonds Pauls strādās. Diemžēl paredzētais koncerts ar Elīnu Garanču pārcelts uz vasaru, tomēr Maestro būs pie klavierēm koncertā Dzintaru koncertzālē, kur uzstāsies kopā ar izcilu estrādes buķeti – Latvijas Radio bigbendu, Anci Krauzi, Daumantu Kalniņu, Dināru Rudāni, Intaru Busuli, Aleksandru Antoņenko un vokālo grupu “Framest”. Koncertu translēs "ReTV" pulksten 21.25.

Raimonda Paula "Pastaiga pa Rīgu" Cēsīs

Savukārt sestdien, 16. janvārī, pulksten 18.00 tiešsaistē no koncertzāles “Cēsis” būs klausāms un skatāms koncerts “Raimonda Paula Trio. Jauna mūzika jubilejā”. Tajā skanēs programma “Pastaiga pa Rīgu” džeza noskaņās, kas tapusi, Maestro staigājot pa pandēmijas iztukšoto galvaspilsētu (“Pat neviens piedzēries tūrists!”, tā "Kultūrdevā" plates tapšanu man komentēja Pauls). Platē tā ir instrumentāla mūzika, ierakstīta ar sitaminstrumentālistu Māri Briežkalnu un igauņu kontrabasistu Toivo Untu, bet koncertā to papildinās vēl nedzirdētas dziesmas angļu valodā igauņu džeza vokālistes Sofijas Rubinas-Hanteres sniegumā. Ierakstu būs iespēja noskatīties līdz 19. janvāra pusnaktij.

Andra Kalnozola "Kalendārs mani sauc"

Atzīšos, ka esmu paspējusi izlasīt vien grāmatas trešdaļu, bet tā mani tik ļoti uzrunā, ka nolēmu to ieteikt arī citiem. Andra Kalnozola grāmatas galvenais varonis ir milzis “ar bojātiem nerviem”.

Diagnoze netiek precizēta, bet intervijā "KDi" autors atklāj, ka varonim ir reāls prototips ar autiskā spektra traucējumiem.

Oskars raksta dienasgrāmatu. Viņam patīk staigāt, un šķietami no citiem nošķirtajā dzīvē netrūkst piedzīvojumu, viņam ir laba sirds un patīk cilvēki (lai gan nepatīk ar tiem runāt). Un vēl viņš zina no galvas vārdadienu kalendāru. Kaut kas drusku no Pētera Hēga, drusku no Sašas Sokolova, bet pirmkārt un galvenokārt – tā ir jauna balss, kas pieder Andrim Kalnozolam, kura teātra cilvēka – režisora, dramaturga, aktiera – prakse ļāvusi viņam ļoti iemiesoties citādā Oskara ādā.

Vijas Laganovskas "Pirms un pēc"

Vija Laganovska pieder četrdesmitgadnieku paaudzei, taču kā prozaiķe ir debitante – un līdz šim klajā bija nācis tikai dzejas krājums “2 soļi pirms Pleskavas divīzijas”.

Pateikt, ka viņas pirmais stāstu krājums “Pirms un pēc” ir skaudrs, nozīmē pateikt ļoti maz.

Tie ir vienpadsmit stāsti, kuros cilvēki cīnās ar nabadzību, totālu savstarpēju nesaprašanos, alkām pēc tuvības un lielu vilšanos, to darbība notiek gan mūsdienās, gan pirmskara un kara gados. Lasot pēc kārtas, dažbrīd pat šķiet – nu ir par traku, bet kaut kāds neizskaidrojams gaišums, un jāsaka, arī ļoti īpatns humors.

Č(v)akarēšana ar Valteru Sīli

Latviešiem pēdējā laikā populāri jaunvārdi – mēles mežģi, un “Dirty Deal Teatro” ir parūpējies par vēl vienu, aicinot katru otro nedēļu vakarēt ar režisoriem jaunā tiešsaistes raidījumu ciklā “Č(v)akarēšana”. Pirmais – jau 12. janvārī pulksten 19.00 aktiera un č(v)akarēšanas vadītāja Jāņa Kroņa pratināšanai tiks pakļauts režisors Valters Sīlis. No cikla pieteikuma: Ko domā un dara režisors, gaidot skatītāju?

Kopā ar vienīgo nodarbināto aktieri Latvijā Jāni Kroni to būs iespējams noskaidrot jaunajā raidījumu ciklā “Č(v)akarēšana”.

Pārraide pārbaudīs režisoru spēju improvizēt un ļauties spontanitātei, sniedzot skatītājiem iespēju uzzināt ko jaunu par personībām, kuru vietā parasti runā viņu darbi. Č(v)akarēšana norisināsies katru otro nedēļu līdz pat martam. Pirmie divi raidījumi gaidāmi 12. un 26. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti