Ko skatīties šonedēļ? Kultūras piedāvājums televīzijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šonedēļ vakarus bez sirdsapziņas pārmetumiem var pavadīt pie televīzijas ekrāniem. Piedāvājumā brīnišķīgs filmu un raidījumu klāsts. Šīs nedēļas izlasi sagatavojusi "Kilograma kultūras" žūrijas locekle Eva Johansone.

1. Filma par melno stārķi

Ar nepacietību gaidu 1. decembra pulksten 22.00, lai noskatītos ilgi gaidīto TV pirmizrādi filmai "Melnā stārķa kungs". Tā ir viena no "Latvijas koda" filmām, ko veidojis režisors Māris Maskalāns. Filma vēstī gan par vienu no noslēpumainākajiem Latvijas putniem, kurš ir ne tikai aizsargājamo sugu sarakstā, bet arī pats mežā izvēlas savrupas un no cilvēku acīm noslēptas vietas, gan par ornitologu Māri Strazdu.

Māris "kopā" ar melno stārķi ir senāk kā ar savu sievu – viņš nu jau 40 gadus pēta gandrus.

Kolēģi Māri iesaukuši par "Mr. Black Stork". Filma būs vērojums par Māra un melno stārķu attiecībām.

2. Sapnis par kalnu virsotnēm

Pandēmijas laikā man ļoti pietrūkst kalnu. Nesen grimētavā pasmaidīju, ieraugot ekrānā "Mīlas viesuļa" kalnotos dabas skatus. Sapratu, ka nu jau pat kalnu attēli spēj iepriecināt un ļaut sapņot par ceļojumiem uz virsotnēm, kad beigsies pandēmija. Ja vēl kādam no jums pietrūkst sniegotas virsotnes, iesaku 4. decembrī LTV7 pulksten 22.00 noskatīties piedzīvojumu filmu "Uz virsotni". 

3. Rekviēms diviem draugiem

5. decembrī Latvijas Televīzijas koncertciklā “Koncerts Z studijā” muzicēs leģendārā Latvijas rokgrupa “Pērkons”. Juris Kulakovs koncertu iecerējis kā rekviēmu diviem draugiem.

“Abi šie talantīgie cilvēki gāja bojā traģiski. Gan Juris Podnieks, gan Klāvs Elsbergs bija mūsu draugi. Koncerts būs veltījums viņiem, tādēļ arī nosaucu to par “Rekviēmu mūsu draugiem”“, stāsta Juris Kulakovs.

Pirmā koncerta daļa būs veltīta izcilajam režisoram Jurim Podniekam, tāpēc izskanēs dziesmas, ko “Pērkons” izpildīja Ogres estrādes koncertā 1985. gada 6. jūlijā. Tovakar Podnieks uzsāka filmēt savu slavenāko darbu – dokumentālo filmu “Vai viegli būt jaunam?”. Savukārt koncerta otrajā daļā izskanēs dziesmas ar dzejnieka Klāva Elsberga dzeju.

4. "Vai viegli būt jaunam?" Jura Podnieka 70. jubilejā

Uzreiz pēc "Pērkona" koncerta, pulksten 22.00 LTV1, atzīmējot Jura Podnieka 70. jubileju, būs skatāma viņa dokumentālā filma "Vai viegli būt jaunam?" (1986). To pirmizrādīja manā dzimšanas gadā. Esmu to redzējusi vismaz piecas reizes, bet tā aizvien mani dziļi aizkustina. Visvairāk pārsteidz tas, cik tuvu režisors ticis jauniešu personībām un cik trausli tās atainojis, fonā tracinoši dunot padomju pelēcībai. Pēc "Z studijas" koncerta noteikti skatīšos šo Jura Podnieka meistardarbu!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti