Ko nepalaist garām svētku nedēļā? Kultūras notikumus iesaka Ieva Rozentāle

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Ziemassvētku laiks ir brīnišķīgs ne vien svētku, bet arī tumsas dēļ. Un, paldies Dievam, ka ir tumsa! Kad gan vēl, ja ne tagad, kad visgarākās naktis un vismazāk kārdinājumu doties laukā (ja vien nav plānots kas ārkārtēji svarīgs), var aizmirstīgi iegrimt tekstos, filmās, mūzikas ierakstos un sapņos," atzīst LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle. Šonedēļ viņas sagatavotie ieteikumi literatūrā, kino, mūzikā un LTV programmas piedāvājumā.

Bērziņš, Treibergs un Mandelštams

Grāmatu kaudzīte pie gultas papildinās ar trīs jaunām grāmatām, no kurām nespēju atteikties šajā mājīgi siltajā un tumšajā decembrī. Māris Bērziņš uzrakstījis jau desmito (!) grāmatu “Aizliegtais pianīns” – teksts viņam plūst tik rotaļīgi viegli, ka bauda lasīt pat par tik nejauku tēmu kā birokrātija. Vēl nesaprotu kas sagaidāms no Toma Treiberga, bet kāre izlasīt viņa trešo dzejas krājumu “Biezoknis” rodas, jo atmiņā spilgti dzīvo vēl viņa iepriekšējais “Drudzis”. Savukārt, “Neputna” samta sērija ir lielākais kārdinājums gardēžiem – tik maiga, pelēksudrabota iznākusi Osipa Mandelštama “Dzeja”. Kā valodas smalkuma kvintesenci to tagad līdzās krievu valodai var baudīt latviski, Eināra Pelša atdzejotu.

Kā mirāžā

Tāds kā sapņu pāris no citas, no brīvas pasaules – jaunie Mirdza Martinsone baltās biksēs un skarbi vīrisķīgais Mārtiņš Vilsons 1983. gadā sadevušies rokās lec no klints…

Miglains maza televizora attēls no bērnības iespiedies prātā uz mūžu.

Tagad tapusi dokumentālā “Filmas arheoloģija” par leģendāro Aloiza Brenča spēlfilmu “Mirāža”, par tās uzņemšanas noslēpumiem un aizkadriem. 28. decembra vakarā LTV1 uzreiz pēc “Arheoloģijas” demonstrēs visas trīs “Mirāžas” sērijas! 

“Kaķi” Rīgā uz lielā ekrāna!

Pasaulslavens un leģendārs Endrū Loida Vēbera mūzikls "Kaķi" ("Cats"), kas allaž valdzinājis ar neaizmirstami saldām un aizkustinošām melodijām, tagad inscenēts filmā, kuras režisors ir “Oskara” ieguvējs Toms Hūpers – pazīstams ar saviem sasniegumiem kinodarbos “Dāņu meitene”, “Karaļa runa” un “Nožēlojamie”.

“Kaķos” piedalās izcili aktieri un dziedātāji.

Viņu vidū arī leģendārā angļu kino zvaigzne Džūdija Denča. Kinoteātrī “Splendid Palace” Ziemassvētku nedēļā plānoti pat vairāki seansi. 

Mūzika pāri visam

Simtiem Ziemassvētku koncertu skan visā Latvijā!

Ikkatrā pilsētā var atrast, kurp doties svētkos.

Ja esat Rīgā, vilšanās nebūs un Ziemassvētku noskaņu piedzīvosiet, ja dosieties uz Raimonda Tigula mūzikas koncertu “Rīta un vakara dziesmas” Rīgas Domā ar Rīgas Doma zēnu kori vai Johana Baha Ziemassvētku oratoriju Torņakalna baznīcā, kur to izpildīs Latvijas Radio koris, “Sinfonietta Rīga” un diriģents Kaspars Putniņš. Vēl daudz citu iespēju šajos siltajos svētkos – atliek vien izvēlieties, kas pašam tuvāks!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti