Ko lasīt un klausīties šonedēļ? Oresta Silabrieža kultūras notikumu izlase

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kamēr LTV jau filmē pirmās video epizodes sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" ceremonijai (27. februāris), tās žūrijas pārstāvis Orests Silabriedis sagatavojis šīs nedēļas kultūras notikumu izlasi.

Koncerti

Ceturtdien, 18. februārī, Lielajā ģildē — Bēthovena Sestā, saukta par “Pastorālo”.

Mūzika, pārpilna dabas iespaidiem, putnu dziesmām, idilles, pērkona negaisa un sekojošas apskaidrības.

Diriģēs Guntis Kuzma, un šis būs kārtējais koncerts LNSO ciklā “Simfoniskais hits ar Goran Gora”. Pirms simfonijas — Jāņa Joņeva, Kriša Salmaņa un Roberta Rubīna radīts komikss.

Piektdien, 19. februārī, Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” — Sibēliusa Trešā.

Mūzika, pārpilna dzīvības, domas skaidrības un allažīgā sibēliusiskā noslēpuma.

Diriģēs Normunds Šnē, un šis būs otrais koncerts Liepājas Simfoniskā orķestra jaunajā koncertciklā “TUVĀK simfonijai”. Pirms simfonijas un pēc simfonijas — sarunas.

Ieskaņojums

Kamēr ap mums vēl ir pabiezs sniegs, jāpaklausās Sviridova kantātes “Snieg” pirmā daļa, kur ir teiksmaina Borisa Pasternaka dzeja (ģerānijas ziedi aiz loga rūts tiecas pēc puteņa baltajām zvaigznītēm) un fascinējoši apļojošs Genādija Roždestvenska diriģējums. Varbūt tā paiet laiks, un gads pēc gada rit, kā krīt sniegs vai arī kā vārdi virknējas dzejolī, jautā Pasternaks.

Grāmatas

No “Dienas grāmatas” romānu sērijas “Es esmu…”.

Laima Kota romānā “Cilvēks ar zilo putnu” vieš zināmu saprašanu par Anšlava Eglīša mūža līdz šim mazzināmāko sadaļu — pirmajiem pēckara gadiem Vācijā.

Sulīgi personāži, vēsturiski tēli, aizraujoša sadzīve, noticama fantāzija.

Nu ir daudz skaidrāks, kā trimdinieki dzīvoja vai vismaz varēja dzīvot šajā laikā. Īpašs prieks — autores spirgtās ilustrācijas.

Andris Akmentiņš romānā “Meklējot Ezeriņu” apvērpj Jāņa Ezeriņa noslēpumu un mierina mūs (un pats sevi) ar rakstnieka dzimtaskoka pētnieces Dainas Ziemeles teikto — par Ezeriņu neko nav iespējams samelot, viņam viss ir iespējams. Ir aizraujoši. Turpinu lasīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti