Ko apmeklēt, apskatīt, izbaudīt? Kultūras notikumu izlase šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vizuālās mākslas, teātra un mūzikas notikumus šonedēļ apmeklēt, apskatīt un izbaudīt aicina LTV kultūras raidījumu redaktore Lilita Eglīte.

Ievas Iltneres izstāde  "Izšūtais selfijs"
Ievas Iltneres izstāde "Izšūtais selfijs"

"Izšūtais selfijs"

Jāiet uz Iltneri, ja neesat vēl paguvuši to izdarīt. Gleznotājas Ievas Iltneres izstādi "Izšūtais selfijs" galerijā "Māksla XO " iespējams apskatīt tikai līdz 11. jūnijam. Ir tik interesanti pētīt, ko māksliniece dara ar seniem, naivi sentimentāliem izšuvumiem, kam līdzīgi atrodami mūsu vecmāmiņu pūralādēs, kādas mūsdienu zīmes un dvēseles pārdzīvojumi atklājas viņas pašas darinātajos izšuvumos un ārdījumos, kas papildina 30. gadu musturus, un kāds vēstījums ietverts gleznās, kurās palicis tikai viens vārds.

Izrādes "Sliktie ceļi" publicitātes attēls
Izrādes "Sliktie ceļi" publicitātes attēls

"Sliktie ceļi"

10. jūnijā Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrāde "Sliktie ceļi" Kristīnes Krūzes režijā. Izrādes pamatā ir ukraiņu dramaturģes Natālijas Vorožbitas luga, kurā apkopoti dokumentāli stāsti par karu, kas ukraiņiem sākās jau pirms astoņiem gadiem Donbasā, bet pārējo pasauli pārsteidza šogad 24. februāra rītā. Kā izdzīvot un pielāgoties neiespējamai situācijai? Kā saglabāt cilvēcību, neļaujoties kara raisītajām vistumšākajām dvēseles dziņām? Atbildes meklēs aktieri Marija Linarte, Sandra Kļaviņa, Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Sabīne Tīkmane u.c. Jāpiebilst, ka pirms nedēļas savu lugas versiju viesizrādēs piedāvāja Kijivas Drāmas un komēdijas teātra aktieri.

Auseklis Baušķenieks. Pašportrets aiz stikla. 1986.
Auseklis Baušķenieks. Pašportrets aiz stikla. 1986.

"Laikmetu vizionārs"

"Laikmetu vizionārs. Auseklis Baušķenieks" – izstāde, kas no 10. jūnija būs apskatāma LNMM 2. stāvā, varētu kļūt par košu šīs vasaras mākslas dzīves akcentu. Ausekļa Baušķenieka nevaldāmā fantāzija, aizraušanās ar zinātni, tehnoloģijām un nākotnes pasaules vīzijām viņa darbos līdzās ikdienišķiem varoņiem/nevaroņiem noliek robotus, citplanētiešus un milžus. Humors, ironija un arī satīra, cilvēciskās vājības un padomju dzīves absurdus attēlojot, reizē ļauj skatītājam identificēties ar tēliem, jo cilvēciskās vājības jau piemīt katram, arī māksliniekam pašam.

Krists Auznieks
Krists Auznieks

"Četri leņķi"

11. jūnijā Ventspils koncertzālē "Latvija" notiks komponista Krista Auznieka pieckāršā koncerta "Four Angles" jeb "Četri leņķi" pasaules pirmatskaņojums. Koncerts rakstīts pieciem solistiem instrumentālistiem un stīgu kamerorķestrim. Apsolīts intriģējošs saturs – spēle ar ielās klīstošo teiksmu par latviešu nacionālo sporta veidu novusu, kas, pēc dzejnieka un meistarīgā novusa spēlmaņa Semjona Haņina domām, esot radies pirms 100 gadiem Ventspilī. Saspēlēsies "Sinfonietta Rīga" kamerorķestris diriģenta Artūra Gaiļa vadībā un lieliskais piecnieks: latviešu vijolniece Kristīne Balanas, pianiste Vikija Čova no Ņujorkas, baltkrievu ērģelniece Anna Homena no Parīzes, amerikāņu mūziķe Kristīna Vīlere un trompetiste Kristīna Fransone no Norvēģijas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti