Klātienē un caur televīzijas ekrānu. Kultūras izlase šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šonedēļ iespēja gan vērot kultūras notikumus ar televīzijas starpniecību, gan apmeklēt klātienē!

"Spēlmaņu nakts" tiešraide notiks!

23. novembra vakarā Dailes teātrī notiks gada būtiskākais notikums Latvijas teātra pasaulē – "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremonija, kura ik gadu notiek Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā un šoreiz tiks svinēta klātienē! Ceremonijai tiešraidē 19.00 varēs sekot līdzi portālā LSM.lv un Latvijas Radio 1, bet pulksten 21.10 tā būs vērojama LTV1.

No citām reizēm šī ceremonija atšķirsies ar to, ka balvu kategoriju un nominantu nemaz nebūs, bet tiks nosaukti žūrijas izvēlēti divpadsmit dažādi laureāti par īpašiem sasniegumiem aizvadītajā sezonā teātros. Tiks sumināts un balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņems komponists Imants Kalniņš. Garantēta satikšanās ar aktieriem, režisoriem un stāsti, ko paši 12 Latvijas teātri sagatavojuši kā improvizētas īsfilmas par šo laiku. Tās mīsies ar 12 balvu, šoreiz, skatuves naglu pasniegšanu – tātad pārsteigumi garantēti.  

Gunārs Cilinskis, “Ļubova Jarovaja”, 1966. gads
Gunārs Cilinskis, “Ļubova Jarovaja”, 1966. gads

Gunārs Cilinskis caur objektīva aci

Šonedēļ pirmizrāde jaunai LTV Kultūras raidījumu redakcijā tapušai dokumentālai pilnmetrāžas filmai par leģendāro aktieri Gunāru Cilinski. Vīrišķīgi izskatīgais, harizmātiskais aktieris baudīja savu laikabiedru simpātijas un sieviešu apbrīnu, bet viņa tēls "atbilda sešdesmito gadu Eiropas un Holivudas kino stereotipiem", filmā komentē Dita Rietuma. Cilinskis ir aktieris, uz kuru arvien gribas raudzīties, un jo ilgāk filmu skatām, jo vairāk tā ievelk, atklājot gan aktiera spēku un pievilcību, gan vājības. Apkopots pamatīgs dokumentāls materiāls, kas ietver unikālus kino, televīzijas un radio arhīvus un fotogrāfijas. Līdzās Cilinska aktierdarbiem pētīts arī viņa režisora devums – kopā viņš radījis deviņas filmas, no kurām "Ezera sonātes" emocionalitāte iedarbojas uz katru Latvijas kino mīļotāju. Filmas "Caur objektīva aci. Gunārs Cilinskis" režisors ir Guntis Lēmanis, scenārija autore Ilze Strenga, operatori Normunds Čirkste un Normunds Pavlovskis. Pirmizrāde gaidāma ceturtdienas, 25. novembra, vakarā pulksten 21.10 LTV1.

"Pelnrušķīte" arī mūsu operā

Mūsu opernamā beidzot pirmizrāde! Un šoreiz pavisam īpaša, jo Latvijā pirmo reizi Džoakīno Rosīni operas "Pelnrušķīte" jauniestudējums, kas notiek sadarbībā ar Tulūzas operu. Šoreiz skaistā pasaka pārvērtusies jautrā drāmā pieaugušajiem, jo operas darbība noris 1930. gadu Ņujorkā. Režiju, horeogrāfiju, scenogrāfiju un kostīmus veidojis radošais duets "Barbe & Doucet" – Andrē Barbs un Reno Dusē, kurš moderno konceptu komentē tā, ka šoreiz "pelnrušķītei nešķiet svarīgi būt priekšplānā. Patiesībā viņas glābiņš ir tas, ko viņa rada un dara". Izrādes muzikālais vadītājs ir ungāru diriģents Pēters Halāss, bet pirmizrādi diriģēs Andris Veismanis. Līdzās ungāru mecosoprānam Doroteai Lāngai titullomā un citiem viesmāksliniekiem mirdzēs arī mūsu operzvaigznes Mihails Čuļpajevs, Krišjānis Norvelis, Kalvis Kalniņš, Rinalds Kandalincevs, Jūlija Vasiļjeva, Inga Šļubovska-Kancēviča, Laura Grecka u.c. solisti.

Daniils Bulajevs un domubiedri

Īpašu veltījumu Astora Pjacollas simtajai dzimšanas dienai sagatavojis jaunais, spožais vijolnieks Daniils Bulajevs. Spilgts, muzikāls un tehniski pārliecinošs Daniils šobrīd ir lieliskā formā, nesen kā uzvarējis prestižajā 8. Vindzoras festivāla Starptautiskajā stīgu konkursā, iegūstot divas galvenās balvas. 27. novembra vakarā VEF Kultūras pilī saņemsim Argentīnas saules siltuma devu, ko dāvās Daniils Bulajevs kopā ar pianistu Maksimu Taņičevu un citiem mūziķiem, saviem vienaudžiem, uzmirdzot Astora Pjacollas mūzikas aranžijās dažādās instrumentālās kombinācijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti