Kino un mūzika. Kultūras notikumu izlase šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mēs turpinām dzīvot, strādāt, domāt, tomēr pavisam atšķirīgi, nekā darījām to pirms 24. februāra. Mēs meklējam sev vietu un meklējam kaut kādu iekšēju mieru, ko tomēr diezgan neiespējami atrast, un tādēļ tveramies arī mūzikas, kino un citu mākslu pasaulē, lai tiktu galā ar šo nepanesamo, nesaprotamo un neizskaidrojamo laiku.

"Fabians jeb gājiens pie suņiem"

Neaizmirstama filma, kas šķiet būtiska atkal no jauna, jo tās ideju, fantāzijas un realitātes sajaukums reflektē Pirmā pasaules kara rēgu galvenā varoņa Jākoba Fabiana dzīvē un izjūtās. Harismātiskā un  brīvdomīgā jaunekļa tēls nācis no Ēriha Kestnera autobiogrāfiskā romāna un atspoguļo laiku starp kariem. 1931. gads – bohēma, nabadzība, baudas… Šī vācu režisora Dominika Grāfa filma gan tieši, gan netieši ievibrē tagadējās, neticami šausminošās realitātes uzvilktās stīgas. Filmu vēl var redzēt kinoteātrī "Splendid Palace", lai gan tā Latvijā pirmo reizi tika izrādīta vēl starptautiskā festivāla ''Riga IFF'' iepriekšējā gada programmā.

Filma "Ūdens garša"
Filma "Ūdens garša"

"Ūdens garša" 

Un vēl viena neparasta kino pieredze sagaida no 8. aprīļa. Jaunais un jau vairākas pilnmetrāžas kinolentes radījušais režisors Matīss Kaža ar enerģiskiem soļiem turpina doties uz priekšu un piedāvāt drosmīgus projektus. "Ūdens garšas" unikalitāte ir filmas īstenošana viena kadra estētikā, kas rūpīgi inscenēts. Satura ziņā te kopā savienotas lielas un pretrunīgas tēmas, par kurām tad publika var nenogurstoši strīdēties, tomēr ir pilnīgi skaidrs, ka filmu vērts noskatīties. Un ne tikai viena bezgalgara, piesātināta kadra un aktuālu tematu dēļ, bet arī lai atkal uz kinoekrāna satiktos ar lieliskajiem Jaunā Rīgas teātra aktieriem.

Georgijs Osokins
Georgijs Osokins

Georgija Osokina klavieru solo un laikmetīgais balets

Koncertzāle "Cēsis" 9. aprīlī piedāvā neparastu koncertizrādes formātu: viencēliena baletu "Lauskas" ar Georgija Osokina mūziku. Klavieru improvizācijas ieskaņotas baznīcā un reflektē Georgija dvēseles noskaņojumu vēl pandēmijas laikā. Izrādē piedalīsies bijusī Honkongas Baleta māksliniece Lauma Berga, mūsu baleta vadošā soliste Baiba Kokina, arī solisti no Vācijas Baleta teātra, bet izrādes horeogrāfe ir Milana Komarova. Savukārt koncerta pirmajā daļā Georgijs Osokins interpretēs Aleksandra Skrjabina Devīto sonāti "Melnā mesa" un Frederika Šopēna Etīdes.

Riga Jazz Stage 2022
Riga Jazz Stage 2022

''Riga Jazz Stage 2022''

Starptautiskais džeza mākslinieku konkurss "Riga Jazz Stage 2022" kinoteātrī "Splendid Palace" pēc divus gadus ilguša pārtraukuma noritēs jau 13. reizi. Iespējams, tieši džeza improvizāciju baudīšana klātienē ir tas, ko katrs mūzikas draugs pelnījis pēc garā pandēmijas laika. Šoreiz tiek solīti 23 jaunu džeza mūziķu no 13 valstīm priekšnesumi, ko vērtēs prominenta starptautiskā žūrija. Konkurss nepaliek malā brīdī, kad Ukraina ir mūsu sirdīs un domās, jo konkursa rezultātā tiks ziedota nauda Ukrainas jaunajiem mūziķiem, lai viņi varētu iegādāties jaunus mūzikas instrumentus. Ziedojums tiks nodots Reinholda Gliēra Kijivas Mūzikas akadēmijai. Sekosim līdzi, kā konkursā veiksies Latvijas džeza jaunajiem censoņiem – Paulai Saijai, Karīnai Laugalei, Katrīnai Kabiņeckai, Marekam Loginam, Paulam Pokratniekam, Kristapam Jānim Sokolovam un Sanijam Bondaram.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti