Kino, teātra un mākslas jaunumi – četri kultūras ieteikumi septembra pirmajai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

"Nedēļā, kurā kultūras dzīve sāk mutuļot ar pilnu spēku un ir tik daudz iespēju notikumus vērot klātienē (kā nekā 5. septembrī ir "Baltā nakts"!), tomēr izvēlētos mazliet distancētu ārpusburziņa klātbūtni," atzīst raidījuma "Ielas garumā" veidotāja Lilita Eglīte. Piedāvājam viņas veidotu kultūras notikumu izlasi 31. augusta – 6. septembra nedēļai.

1. Jādodas uz kultūras pili "Ziemeļblāzma"!

Augusta pēdējā dienā kultūras pilī "Ziemeļblāzma“ atklāj divas ļoti interesantas izstādes. "Stikla skaņas“, kurā apskatāmi mākslinieces Ingas Salmiņas stikla darbi, kā arī gaismas un skaņas objekti, kas tapuši sadarbībā ar koktēlnieku Jāni Ziemeli un mūziķi Aleksandru Maijeru.

Vislielākā izstādes intriga – kā skanēs Aleksandra Maijera jaunizveidotais stikla mūzikas instruments stiklafons?

Otra izstāde ''Etā mīnā zīben zāben'' ir unikāls latviešu folkloras – bērnu skaitāmpantu krājums. To pierakstījis baltvācu bibliofils Oto Bongs t.s. "dīpīšu" nometnēs, kurās pēc kara dzīvoja latvieši, kuri bija spiesti doties emigrācijā. Savu unikālo krājumu (t.sk. fotogrāfijas par dzīvi Rīgā un citur Latvijā) Bongs uzdāvinājis Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, un nereti tās esmu izmantojusi raidījumā "Ielas garumā“.

2. Kino, neizejot no mājas!

Visu nedēļu gan klātienē kinoteātrī ''K.Suns'' un Spīķeros, gan tiešsaistē filmas.lv būs iespēja noskatīties Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma šā rudens programmu.

Kā allaž – diskutablu, provokatīvu un arī traģikomisku! 

Man interesantākā šķiet režisoru Ellenas Fiskes un Elionoras Hallinas dokumentālā drāma "Nomales putni“. Pusaudzes Džemmas sava ceļa meklējumi Skotijas pilsētiņā Matervelā. Kādreiz industriālā centrā, bet tagad ekonomiski panīkušā un brutālā vidē. Programma Nacionālā kino centra mājaslapā.

3. Pirmās septembra nedēļas lasāmviela

Mākslas zinātnieka Pētera Bankovska grāmata "PALIMPSESTS. Ieskats kolekcionēšanas vēsturē Latvijā."

Pirmais plašākais darbs, kas veltīts nodarbei (vaļaspriekam?), kam piemīt zināma apsēstības un noslēpumainības aura, nereti pat ar krimināliem pavērsieniem.

Taču, pateicoties kolekcionāriem, dibināti daudzi muzeji gan pasaulē, gan tepat Latvijā. Izmantojot bagātīgu dokumentu klāstu, dažādu jomu speciālistu komentārus, leģendas, nostāstus un literāras atsauces, autors paver iespēju ielūkoties šajā visai noslēgtajā pasaulē. Grāmata, no kuras grūti atrauties!

4. Uz Liepājas teātri!

4. septembrī ar lietuviešu dramaturga Marjus Ivaškeviča lugu "Malыš“ jauno sezonu atklās Liepājas teātris. Režisors Dmitrijs Petrenko saka, ka tā būšot izrāde par cilvēka dabu – spēju stāties pretī liktenim, strīdēties, uzminēt vai piemānīt to. Uz skatuves bilingvāli veidotajā izrādē būs četri aktieri: Karīna Tatarinova, Ilze Trukšāne, Mārtiņš Kalita un Kaspars Gods. Jāatgādina, ka pirms dažiem gadiem Dailes teātrī ar panākumiem tika izrādīta cita Ivaškeviča luga "Izraidītie“.              

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti