Kino, mākslas un mūzikas jaunumi. Toma Treiberga kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas loceklis un dzejnieks Toms Treibergs šonedēļ iesaka gan jaunu latviešu filmu, gan mākslas baudīšanu Tukumā, kā arī grupas "Mortons" koncertu Rīgā. 

Glābiņu meklējot

Režisora Kārļa Lesiņa vārds centīgākiem kinoskatītajiem būs pazīstams ar viņa debijas darbu “Konvertīti” (2016), īsmetrāžas aktierfilmu, kura seko jaunas žurnālistes izpētei par to, kā Eiropas jaunie islāmisti nokļūst Sīrijā un pievienojas “DAESH”. Jaunākais Kārļa veikums  - “Izmisums” - turpina cilvēka attiecības ar transcendentālo un mēra indivīda spēju robežas saglabāt savu skaidro saprātu jaunas un sākotnēji aizraujošas pieredzes kontekstā. Filmas galveno varoni Gati (Kaspars Zāle) atlaiž no darba, viņu pamet draudzene un kā pēdējā dramatiskā piedeva sākas veselības problēmas. Lai tiktu ar visu galā, viņš ir spiests doties uz savu bērnības mājokli, māju laukos.

Mazajā ciematā viņš satiek skaisto Miju un kultveidīgo kopienu, kuru vada valdzinošā šamane.

Realitāte un iedomu pasaule sāk mijiedarboties un notikumi kļūst arvien spraigāki. Filmas pirmizrāde: ceturtdien, 9. janvārī, kinoteātrī “Splendid Palace” plkst. 19.00.

Glezniecība, tēlniecība un literātu iespaidi tekstos – Tukuma Mākslas muzejā

Pēdējo piecu gadu laikā Tukuma Mākslas muzejs kļuvis par trīsdesmit septiņiem mākslas darbiem bagātāks, jauno ekspozīciju “Katram savs stāsts” veido 21 autora gleznas un tēlniecības darbi. Jaunieguvumus papildina vienpadsmit literātu impresijas dažādās tekstformās. Lielākā daļa no darbiem ir dāvinājumi, bet ir arī tādi, kurus muzejs iegādājis, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda finansējumam.

Kā vērtīgāko ieguvumu muzeja speciālisti nosauc gleznotāja Jāņa Vasarlauka darbu “Ķīšezers”(Ainava)” (1936). Glezna muzeja krājumos jau bijusi reģistrēta, bet kopš 1940. gada uzskatīta par pazudušu.

Kā skaidro Tukuma Mākslas muzeja vadītāja Inese Klestrova, muzeja rīcībā bijusi tikai melnbaltā fotogrāfija, kas līdz šim bijusi skatāma tikai digitālajā ekspozīcijā. Notikumu pagriezienu veicinājusi mākslinieka mazmeitas ierašanās Tukuma Mākslas muzejā 2016. gadā - viņa pēc fotogrāfijas uzlūkošanas secinājusi, ka šo darbu viņai piedāvājis iegādāties kāds mākslas tirgotājs. Vai nu ar pašas Jāņa Vasarlauka mazmeitas, vai muzeja gādību – nu restaurētais darbs ir atkal muzeja krājumā un apskatāms arī apmeklētājiem.

Neiekļauties žanru rāmjos

Tāpat kā svētku labākā daļa mēdz izrādīties gatavošanās tiem, līdzīgi ir ar muzikālajām apvienībām. Līdz koncertskatuvēm ir nokļūts, taču – kas gaidīs tālāk, vēl īsti nav skaidrs. Tā arī ar grupu “Mortons”, kuras koncerti nav retums, bet arī neaplipina ar nemitīgiem jaunumiem īstus un virtuālus afišu stabus. Kā ziņo paši mūziķi, “”Mortons” savā daiļradē atspoguļo cilvēka nepastāvīgo dabu un neatkārtojamo ikdienu, attiecības ar sevi un apkārtējo pasauli cauri laikmetiem.

Grupa neiekļaujas žanru rāmjos un ved klausītājus ceļojumā cauri laikam un telpai.

Atliek tikai ieklausīties.” Divreiz to esmu paveicis un varu apliecināt, ka Raitis Viļumovs, Aleksis Zariņš, Oskars Upenieks un Matīss Uškāns patiesi spēj nodrošināt muzikālu ceļojumu – ar cik pieturvietām, tas atkarīgs no paša klausītāja tābrīža sajūtas un vēlmes “atkabināties” no apkārtējās pasaules. Grupa koncertēs sestdien, 11. janvārī, bārkafejnīcā “Walters & Grapa” Miera ielā. Ar līdzšinējo grupas veikumu iespējams iepazīties brīvpieejas straumēšanas vietnē “Soundcloud”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti