Kino jubilejas, bibliotēkas simtgade, mūzika un teātris – iesaka LR žurnāliste Justīne Savitska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Simtgade pēc simtgades – tikko aizvadīta Latvijas Mākslas akadēmijas simtgades ballīte, un nu jau tā tuvojas citai, ne mazāk svarīgai iestādei. Mazliet mazākā jubilejā ceļu pie skatītājiem radusi jauna filma, bet balvas „Kilograms kultūras” žūrijas locekles Justīnes Savitskas ceļi ved arī uz citām Latvijas pilsētām.

Kino jubileju filmas

Interneta televīzijas arhīvā pieejama tikko pirmizrādītā LTV filma "Aktrise un laiks. Vija Artmane". Filmas režisore ir Agita Cāne-Ķīle, scenārija autore – Daira Āboliņa. Redzēsiet arī iepriekš nepubliskotus kadrus no aktrises, kurai tikko atzīmējām 90 gadu jubileju, ģimenes arhīva, bet tepat portālā LSM.lv iespējams izskatīt sadaļu par filmas veidošanu, Artmanes braucieniem uz ārzemēm, viņas ģimeni, ballītēm un noskatīties arī intervijas ar viņas kolēģiem.

Nacionālais kino centrs un Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvs savukārt parūpējušies, lai šīgada kino jubilejas mēs varētu svinēt tiešsaistē skatoties divas svaigi restaurētas filmas – dokumentālu Vijas Artmanes kino portretu Rolanda Kalniņa filmā "Saruna ar karalieni" (1980) un jubilāra Arvīda Krieva psiholoģisko detektīvu "Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili" (1987).

Bibliotēkas arī svin dzimšanas dienu

Sestdien, 31.augustā savu 100.dzimšanas dienu svinēs Latvijas Nacionālā bibliotēka. Katrā Gaismas pils stūrī visu dienu kaut kas notiks.

Ja es visu dienu pavadītu bibliotēkā, es:

  • aizietu uz mākslinieces Gundegas Evelones nodarbību par radošu ideju materializāciju un performanču un instalāciju veidošanas praksēm Latvijā, 
  • izietu ekskursijā pa restaurācijas centru, 
  • paklausītos diskusiju par to, kas ir laba literatūra (piedalās Māra Grudule, Gustavs Strenga, Toms Treibergs, vada – Līva Kukule), 
  • uzliktu skaņuplati no LNB kolekcijas,
  • noskatītos visas raidījuma "Literatūre" pirmās sezonas epizodes,
  • sacenstos senvārdu nozīmes skaidrošanas konkursā,
  • paklausītos, ko mākslinieces Lāsma Pujāte un Ausma Šmite stāsta par litogrāfijas tehniku,
  • aizietu uz zīmju valodas meistarklasi,
  • pasākumā "Ask Me Anything" jauniem zinātniekiem uzdotu trakus jautājumus par viedierīcēm, pašbraucošiem auto, viedo ražošanu, robotiem, mākslīgo intelektu, lietu internetu, mūsdienu kultūru un literatūru, dabas aizsardzību, vēzi, raugu, alkoholu un maizi, pārtikas piesārņojumu, nodokļiem un Satversmes 113.pantu.

Tāpat es pavērotu skeitborda paraugdemonstrējumus pie bibliotēkas, noskatītos video retrospekciju par interesantāko, ko putnu ligzdās fiksējušas Latvijas Dabas fonda tiešsaistes kameras, noklausītos Satversmes tiesas diskusiju par to, vai viss, kas sāp, ir pamattiesības, uzspēlētu kādu galda vai izlaušanās spēli.

Vakarā es klausītos latviešu kamermūziku un džeza improvizācijas Ziedoņa zālē. Šo koncertu tiešraidīs Latvijas Radio 3 – Klasika, tajā piedalīsies flautiste Ilona Kudiņa (ASV), vijolniece Rasma Lielmane (Meksika), saksofonists Toms Rudzinskis (Vācija), pianists Tuomo Uusitalo (ASV), pianists Ventis Zilberts, kontrabasists un basģitārists Reinis Ozoliņš, kā arī bundzinieks Andris Buiķis.

Grupa JUUK
Grupa JUUK

"Instrumentu" koncerts Daugavas stadionā un JUUK

Sestdienas, 31.augusta vakarā svinības citā Rīgas galā – Daugavas stadionā notiks grupas "Instrumenti" koncerts. Skanēs populārie gabali, dzirdēsim arī kaut ko no iepriekšējā albuma "Atkala". Īpaša uzmanība "Instrumentu" jaunākajam studijas albumam "Cilvēks". Tajā iesaistījusies arī "Prāta vērta", Intars Busulis un hiphopa mākslinieks ansis. Visi virsraksti sola, ka pasākums būs vērienīgs.

Šajā pašā vakarā Liepājā, Kultūras namā „Wiktorija”, būs

grupa JUUK – mūziķi,  "kurus vieno aizraušanās ar  alternatīvo, tumšo folk&kantrī – mūziku, kuru Latvijā dzird reti, neraugoties uz latviešu mīlestību pret skumjām un sērām."

Sniedze Prauliņa (balss, flauta), Edgars Šubrovskis (balss, ģitāras, bass), Oskars Jansons (balss, ģitāras, bandžo), Dina Skreitule (vijole, piebalss) un Rinalds Maksimovs (sitamie instrumenti).

Jūlijā JUUK izdeva savu debijas albumu „Indulgenču tirgotāji”, bet koncertos savā versijā spēlē arī citu autoru dziesmas – Haralda Sīmaņa, Soundarcade, Māra Šverna, klasiskās un tautas mūzikas skaņdarbus.

"Vēstures izpētes komisija" JRT
"Vēstures izpētes komisija" JRT

Vēstures izpētes komisija Rēzeknē

31. augustā uz Latgales vēstniecību GORS savu izrādi "Vēstures izpētes komisija" vedīs Jaunais Rīgas teātris. Piecas stundas gara izrāde par "čekas maisu" lietu. "Samest viņus visus vienā kaudzē ir diezgan sātanisks plāns, un ar šo izrādi mēs negribētu tajā piedalīties. [..] Šī izrāde būs par to,

kā iespējams manipulēt ar cilvēkiem un kā iespējams manipulēt ar vēsturi,"

skaidroja režisors Alvis Hermanis. Izrādes autori ir Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Vilis Daudziņš, Guna Zariņa, Jevgēņijs Isajevs, Inga Tropa, Alvis Hermanis un Margarita Zieda.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti