«Kilograms kultūras» finālā trīs kino darbi. Kurš iegūs balvu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2022" fināla balsojumā kino kategorijā uz balvu pretendē trīs kino darbi – režisores Māras Liniņas animācijas filma "Čuči, čuči", režisora Armanda Zvirbuļa daudzsēriju mākslas filma "Krimināllieta iesācējam" un režisora Viestura Kairiša spēlfilma "Janvāris". Atskaties uz redzēto un izvēlies savu favorītu!

Balvas nominantus – oriģinālākos un kvalitatīvākos aizvadītā gada Latvijas kultūras notikumus – sabiedrisko mediju kultūras jomas profesionāļu žūrija izvirzīja, bet skatītāji un klausītāji izvēlējās trīs balsojumos – pavasara, rudens un ziemas. Katrā balsojumā uzvarējušie nu piedalās fināla balsojumā. Par finālistiem iespējams balsot reizi dienā līdz 1. februāra pulksten 23.59, autorizējoties ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu.

LASI UN BALSO:

Animācijas filma "Čuči, čuči"

Pavasarī "Kilograms kultūras" balsojumā kino kategorijā uzvarēja režisores Māras Liniņas animācijas īsfilma "Čuči čuči", kas balstīta populārākajā latviešu šūpuļdziesmā "Aijā, žūžū, lāča bērni" un veidota īpašā tehnikā – filca animācijā.

Animācijas filma "Čuči čuči"
Animācijas filma "Čuči čuči"

Filmas režisore Māra Liniņa par savu darbu teica: "Mūsu tautasdziesmas ir spēcīgs kultūrvēsturisks mantojums, kas dod īpašu enerģiju, tajās mēs dzirdam mūsu latviešu valodas skanīgumu, dziesmās iekodētais vēstījums ļāvis tām saglabāties un skanēt no paaudzes paaudzē cauri gadu simteņiem."

"Dažas minūtes sirsnības un satikšanās ar sevi, kad pasaule bija laimīga.

Vajadzīga režisoriska drosme un gaume, lai personisku bērnības atmiņu mirkli spētu vispārināt.

Miniatūrs mākslas darbs, kas prasījis filigrānu, neaptverami ietilpīgu un pacietīgu darbu. Filma, kuru skatoties katrs sadzird savas mammas silto un sargājošo balsi," darbu komentēja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Daira Āboliņa.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Filma jau saņēmusi nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" kā labākā animācijas filma.

Filmas radošo komandu veido režisore Māra Liniņa, māksliniece Ūna Laukmane, radošais producents Edmunds Jansons, pieredzējušie animatori Mārtiņš Dūmiņš un Kristīne Zvirbule, bet animācijas tēlus vilnā rūpīgi veidojusi animatore Līva Piterāne. Šūpuļdziesmu "Aijā, žūžū, lāča bērni" iedziedājuši operdziedātāja Kristīne Zadovska un aktieris Andris Keišs, filmas komponists ir Jēkabs Nīmanis, bet skaņas režisors – Ģirts Bišs. Filmas producentes – Sabīne Andersone un Ieva Vaickovska.

Daudzsēriju mākslas filma "Krimināllieta iesācējam"

Rudenī "Kilograms kultūras" balsojumā augstāko skatītāju novērtējumu saņēma režisora Armanda Zvirbuļa daudzsēriju mākslas filmas "Krimināllieta iesācējam". Filmas darbība norisinās 1995. gadā, kad Latvija nupat ir atguvusi neatkarību, un sižeta centrā ir kādas ietekmīgas sievietes nāve, kuras lietu uztic izmeklēt jaunam policijas darbiniekam. Kā norādījis filmas režisors Armands Zvirbulis – ir ļoti liela atbildība stāstīt stāstu par laiku, ko liela daļa skatītāju paši ir pieredzējuši. "Katram jau tie deviņdesmitie ir savi – ar savām atmiņām, izjūtām un piedzīvojumiem, tas bija traks un lielu pārmaiņu laiks, kad mainījās kārtība lielā pasaules daļā, kad bruka un dzima valstis, mainījās ideāli un tikumi, kad dzīvības cena nebija liela, bet dzīves alkas milzīgas," sacīja režisors.

"Kino stāsts par nesenu Latvijas vēsturi un politiku, kas mēdz būt ne tikai "netīra", bet pat krimināli noziedzīga.

Filma, kas spēj netieši turpināt kino vēsturē iecienītu žanru, kurā psiholoģiskie attiecību tīmekļi skatītāju notur spriedzē, bet notikumiem piešķirt dinamiku.

Lielisks filmas mākslinieku grupas, kameras, režisora un aktieru sniegums, ne mirkli nezaudējot žanram nepieciešamo intrigu," komentēja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Daira Āboliņa.

"Krimināllieta iesācējam" ieguvusi astoņas nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" nominācijas.

Septiņu sēriju mākslas filmas režisors ir Armands Zvirbulis, producente – Arta Ģiga, operators – Gints Bērziņš. Aktieru sastāvu veido: Madara Zviedre, Diāna Krista Stafecka, Ritvars Logins, Ģirts Krūmiņš, Mārcis Maņjakovs, Jurijs Djakonovs, Uldis Dumpis, Ināra Slucka, Pēteris Gaudiņš, Aleksejs Gorbunovs (Ukraina), Hrants Tokhatjans (Armēnija), Valentīns Novopoļskis (Lietuva), Gaļina Bokaševska (Krievija), Jurijs Curilo (Krievija), Andrejs Iļjins (Krievija).

Spēlfilma "Janvāris"

Ziemā "Kilograms kultūras" balsojumā skatītāji visvairāk balsu atdeva par režisora Viestura Kairiša spēlfilmu "Janvāris". Filma stāsta par astoņpadsmitgadīgiem jauniešiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos 1991. gada janvāra politiskajos notikumos. Filmas varoņi ir bezgala tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi liek nonākt politikas un vēstures krustpunktā.

"1991. gada janvārī man bija 19 gadu, tāpēc šīs filmas varoņus un notikumus es ļoti labi pazīstu. Šajā vecumā es cīnījos par savu personīgo brīvību, kamēr latviešu nācija cīnījās par brīvību no PSRS totalitārā žņauga. Ukrainas karš rāda, ka Latvijas cīņa nav galā un joprojām turpinās, bet kas tikmēr notika ar mani, ar katru no mums? Janvāris ir gada pirmais mēnesis, filma ir par sākumu," par savu darbu sacījis filmas režisors Viesturs Kairišs.

"Filma par jaunības maksimālismu, romantiku un sapņiem, vēsturiski ļoti konkrētā "būt vai nebūt" laikā. Cilvēks ar kino kameru, kurš apzinās, ka ir laikmeta liecinieks un interprets.

Personiska filma, kurā katrs spēs atrast savas dzīves, atmiņas un līdzdalības atskaites punktu.

Apbrīnojama dokumentālās un inscenētās kino pasaules simbioze," komentēja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Daira Āboliņa.

"Janvāris" uzvarējis Traibekas festivāla starptautisko filmu konkursā, kā arī ieguvis balvas citos starptautiskos festivālos. Filma bija arī Latvijas virzītais darbs "Oskara" starptautiskās filmas balvas konkurencei. "Janvāris" izceļas arī ar 12 iegūtām "Lielā Kristapa" nominācijām.

Filmas komandu veido režisors Viesturs Kairišs, filmas operators Voiteks Starons, filmas māksliniece Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite, grima māksliniece Ilze Trumpe, komponiste Juste Janulīte, skaņu režisors Jonas Maksvīts. Filmas producenti ir Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe. Filmā kopā ar neprofesionāliem aktieriem lomas atveido jaunie aktieri Kārlis Arnolds  Avots, Alise Dzene un Sandis Runge, kā arī kino jomā jau pieredzējušie aktieri Baiba Broka, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Imants Strads, Kaspars Dumburs, igauņu aktieris Juhans Ulfsaks un lietuviešu aktieris Alekss Kazanavičs.

Balso par saviem favorītiem!

To, kurš notikums svinīgajā ceremonijā saņems balvu "Kilograms kultūras", noteiks skatītāju balsojums. Līdz 1. februāra pusnaktij reizi dienā iespējams balsot par saviem favorītiem desmit balvas kategorijās.

Apbalvojuma "Kilograms kultūras 2022" pasniegšanas ceremonija – 17. februārī pulksten 21.05 tiešraidē LTV1, LSM.lv, REplay.lv, kā arī LR1 un LR3 "Klasika".

Par balvu "Kilograms kultūras"

"Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

"Kilograms kultūras" žūrijā darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Anete Ašmane, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LTV raidījuma "Kultūrdeva" producents un mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis, LR3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM.lv kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti