Kultūras ziņas

"Medības" – ekrāna teātra izrāde

Kultūras ziņas

Rotas kā "Dialogi ar pagātni" Jūgendstila centrā

Balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums – vizuālā māksla

«Kilograms kultūras» finālā – divi vizuālās mākslas notikumi. Kurš saņems balvu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras" vizuālās mākslas kategorijā fināla balsojumā piedalās divi mākslas notikumi – Kirila Panteļejeva personālizstāde "5 istabas" un Aivara Vilipsona veidotais piemiņas cilnis Aleksandram Čakam "Šeit dzīvo Čaks".

LASI PAR:

"Kilograms kultūras" finālistus skatītāji un klausītāji izvēlas trīs balsojumos – katra balsojuma uzvarētājs iekļūst finālā, tāpēc pierasts katrā kategorijā redzēt trīs finālistus. Tomēr šogad pavasara balsojumā balvas žūrija lēma neatvērt vizuālās mākslas kategoriju, jo tā brīža Covid-19 ierobežojumu dēļ ilgstoši nevarēja notikt klātienes izstādes.

"5 istabas"

Rudens balsojumā vislielāko skatītāju atbalstu ieguva Kirila Panteļejeva personālizstāde "5 istabas", kas mākslas galerijā "Noass" bija skatāma no 27. jūlija līdz 15. septembrim.

Kirila Panteļejeva personālizstāde "5 istabas"
Kirila Panteļejeva personālizstāde "5 istabas"

Mākslinieks izstādē dažādos medijos radījis darbus, kas izgaismo pandēmijas rezultātā radušās specifikās izmaiņas mūsu dzīvēs, noskaņā un nākotnes perspektīvās. Kā sarunā ar Latvijas Televīziju atzina pats mākslinieks: "Izstāde sākotnēji bija iecerēta kā apcerējums par globālām cilvēces problēmām, ekoloģiju, attīstības perspektīvām un izdzīvošanu arvien sarežģītākā pasaulē, un, pavisam negaidot, globālā pandēmija vēl vairāk izcēla šo jautājumu aktualitāti."

"Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Lilita Eglīte, komentējot izstādi, atzīmēja: "Pavasara balsojumam nebija pretendentu, jo izstādes nepaguva atvērt, pirms viss tika slēgts pandēmijas dēļ. Šo laiku atspoguļo tēlnieka Kirila Panteļejeva izstāde "5 istabas" peldošajā mākslas galerijā "Noass", kļūstot par uzvarētāju rudens balsojumā. Vispirms uzrunā vides objekts "Īslaicīgi slēgts" – tāds kā simbolisks priekškars ar krustu pāri Rīgas panorāmai. Tad dodamies kuģa tilpnē, gluži kā bibliskajā Noasa šķirstā, kur izdzīvošanai atvēlētas 5 istabas. 

Panteļejeva skats ir gan paradoksāls, gan humora un ironijas pilns: mazs "Noasiņš" šūpojas melnā ūdens tvertnē, kartupeļi pūlas izaugt tumsā, bet uz postamentiem skulptūru vietā novietoti tēlnieka darbarīki.

Tomēr video ekrānā darba duna nerimst – nav ko žēloties!"

"Šeit dzīvo Čaks"

"Kilograms kultūras" ziemas balsojumā par finālistu kļuva mākslinieka Aivara Vilipsona veidotais piemiņas cilnis Aleksandram Čakam "Šeit dzīvo Čaks", ko 14. oktobrī atklāja pie nama Lāčplēša ielā 48.

Namā Lāčplēša ielā 48 Aleksandrs Čaks ar ģimeni dzīvoja no 1937. līdz 1950. gadam, tā ir arī dzejnieka pēdējā dzīves vieta. Jau vairāk nekā divdesmit gadus ēkā darbojas Aleksandra Čaka muzejs.

Kā ciļņa atklāšanas dienā Latvijas Televīzijai atzina mākslinieks, šoreiz no idejas līdz tās realizācijai negāja gludi. Pirms tapis gala variants, Vilipsons pats izbrāķējis divas savas dzejnieka portreta versijas. Sadarbojoties ar māksliniekiem Ivaru Miķelsonu un Kārli Alaini, tapa gala variants bronzā. "Un tad es vienu rītu pamodos, un man bija šī ideja, ko jūs redzēsiet. Man viņš sapnī nav rādījies un teicis – beidz, Vilipson, nu šito točno nē! Neko tādu viņš neteica. Tā ka es domāju, viņš diezgan atzinīgi pret šo izturas!" stāstīja Vilipsons.

"Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Lilita Eglīte par darbu sacīja: "Ziemas balsojumā izvēlēts mākslinieka Aivara Vilipsona darinātais piemiņas cilnis dzejniekam Aleksandram Čakam pie nama Lāčplēša ielā 48, kur bija viņa pēdējā dzīvesvieta, bet tagad ir muzejs.''

"No profesionālā viedokļa nevainojams un harmonisks visu elementu kopumā," – tā Vilipsona darbu vērtē mākslas zinātniece Ingrīda Burāne.

''Neliels bronzas cilnis ar dzejnieku uz jumta līdzās skurstenim, gaismas mirdzumu lodziņā un lakonisko uzrakstu "Šeit dzīvo Čaks" izstaro siltumu un kaut ko smeldzīgi tuvu un pazīstamu.

Tas ir Čaka "Pilsētas zēns" – vieglprātīgi bravūrīgs, bet reizē tik neaizsargāts.''

Balso par saviem favorītiem!

To, kurš vizuālās mākslas notikums svinīgajā ceremonijā saņems balvu "Kilograms kultūras", noteiks skatītāju balsojums. Līdz 26. janvāra pusnaktij reizi dienā iespējams balsot par saviem favorītiem vizuālās mākslas un pārējās astoņās balvas kategorijās.

Apbalvojuma "Kilograms kultūras 2021" pasniegšanas ceremonija – 19. februārī pulksten 21.05 tiešraidē LTV1 un LSM.lv, kā arī LR1 un LR3 "Klasika".

"Kilograms kultūras 2021" žūrijā darbojās LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Eva Johansone, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LR3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode, žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva un LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.

"Kilograms kultūras 2021" laureātiem naudas balvu nodrošina "Nākotnes Atbalsta fonds".

"Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti