Keruaks, Igenberga, Purvītis un Malkovičs. Kultūras izlase šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šonedēļ, kad vasaras vakaru tuvums ir nenoliedzams un atspoguļojas arī kultūras dzīvē un tās brīvdabas izpausmēs, dažus no notikumiem izvēlas un iesaka apmeklēt Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītāja un Latvijas Televīzijas redaktore Anete Ašmane.

"Keruaka ceļš"
"Keruaka ceļš"

Keruaks

Džeka Keruaka romāns "Ceļā" ir personiskās brīvības, spīta, nepiekāpības un patiesības meklējumu stāsts, ko caurstrāvo pagājušā gadsimta 50. gadu vitalitāte. Režisore Laura Groza teic, ka cilvēki dalās divās grupās – tie, kas zina Keruaku, un tie, kas par to neko nezina. Vai varbūt – pagaidām nezina, jo par godu Keruaka simtgadei romānu koncertizrādes formā Laura Groza piedāvā uz Dailes teātra dārza skatuves. "Ceļā" nevar izstāstīt vai parādīt bez mūzikas, tāpēc Rūdolfa Dankfelda vadībā aktieriem pievienosies Aija Vītoliņa un mūziķi, kas noskaņās vedīs gan džeza klasiķu Ellas Ficdžeraldas un Četa Beikera daiļradē, gan "The Doors", Petijas Smitas, Džimija Hendriksa un Boba Dilana mūzikā. Tā varētu būt rokenrola noskaņu vasaras vakara ballīte, taču ir kaut kas vairāk, jo Keruaka stāsts ir arī smeldzes un skaudra tiešuma pilns.

Igenberga

"Rīgas bulvāri", "Riču-raču dziesmiņa" un citas pazīstamas melodijas radījusi latviešu estrādes mūzikas aizsācēja, komponiste un pianiste Elga Igenberga. Pērn viņu atcerējāmies simtajā gadadienā, tomēr ierobežojumu dēļ muzikālas svinības notikt nevarēja, tāpēc komponistes atstātais mantojums izskanēs 27. maijā Igenbergas dzimtajā Jelgavā. Pagājušā gadsimta naivi pozitīvās melodijas šonedēļ tiks iedzīvinātas jaunās un mūsdienīgās skaņās, bet pašas Elgas dzīvesstāsts vislabāk iepazīstams pirms dažiem gadiem izdotajā Daigas Mazvērsītes grāmatā "Elga Igenberga. Dzīves riču-raču".

Vilhelms Purvītis "Rudens saule (Rudens zelts)" (Ne vēlāk par 1910)
Vilhelms Purvītis "Rudens saule (Rudens zelts)" (Ne vēlāk par 1910)

Purvītis

Šogad leģendārajam latviešu ainavu meistaram, klasiķim Vilhelmam Purvītim atzīmējam 150. jubileju, un no sestdienas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā apskatāma gleznotājam veltīta retrospekcija "Purvītis". Pavasara saules caurspīdīgums, palu laika spoguļošanās, rudens drūmums, ziemas miers – tas viss un vēl daudz vairāk atrodams Purvīša gleznās, kas ir ne tikai meistardarbi paši par sevi, bet arī mūsu Latvijas dabas ritējuma iemūžināšana kanoniskā veidolā.

"Kokvilnas lauku vientulībā"
"Kokvilnas lauku vientulībā"

Malkovičs

Mītiem un leģendām apvītais Džona Malkoviča tēls Rīgā manīts jau agrā pavasarī, bet nu pavisam reāli būs redzams uz Dailes teātra skatuves kopā ar Ingeborgu Dapkunaiti izrādē "Kokvilnas lauku vientulībā". Vairāku pasaules augstākās klases mākslinieku viesošanās Latvijā (arī pavisam nesen Liepājā dzirdētais Berlīnes Filharmonijas orķestris) liecina, ka pandēmijas radītais kultūras dzīves "ziemas miegs" strauji izgaist, atkal esam attapušies dažādu žanru radošo izpausmju pārbagātībā, ik pa laikam piedzīvojot arī kādu pasaules līmeņa virsotni. Šoreiz stāsts par bailēm, slepenību, iekāri un sajūtām, kas raisās divu svešinieku starpā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti