Kultūras ziņas

Balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums - kino

Kultūras ziņas

Izstādes Eiropas kultūras galvaspilsētā Kauņā

Balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums – pārsteigums

Kas pērn pārsteidza visvairāk? Balso par «Kilograms kultūras» finālistiem!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras" fināla balsojumā kategorijā "Pārsteigums" par balvu sacenšas trīs pērnā gada kultūras notikumi – filozofijas žurnāls "Tvērums", Kristiana Brektes sienas gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei" un izdevums "Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata 1927–1949".

Balvas fināla balsojums norisinās līdz 26. janvāra pusnaktij, un tajā katrā kategorijā piedalās trīs finālisti, kas katrs jau ieguvuši skatītāju simpātijas trīs gada laikā notikušajos balsojumos.

LASI PAR:

Filozofijas žurnāls "Tvērums"

"Kilograms kultūras" pavasara balsojumā uzvarēja un finālā iekļuva filozofijas žurnāls "Tvērums".

Žurnāla "Tvērums" pirmais numurs iznāca 2021. gada februārī, un tas ir deviņu filozofijas studijās satikušos domubiedru un jaunās mākslinieces Adelīnas Kalniņas projekts. Žurnāls veidots ar mērķi dot vārdu jaunajiem filozofiem, lasāmvielu interesentiem un, kā Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pa ceļam ar Klasiku" to raksturoja žurnāla galvenais redaktors Toms Babincevs – "šķīdināt pieņēmumu par filozofiju kā slēgtu, elitāru lauku".

"Kategorijā "Pārsteigums" svaigu pavasara elpu iepūta filozofijas žurnāls "Tvērums".

Šajās dienās tas nāk klajā jau ar trešo numuru, bet tā pieteikums pārsteidza ar mundru jaunās paaudzes filozofijas interesentu skatu uz daudziem šķietami nesaprotamo, smagnējo, elitāri noslēgto un garlaicīgo jomu.

Bruņojušies ar ambīcijām, izaicinot, pētot un analizējot, deviņi jaunie filozofi un viena jaunā māksliniece pārsteidza, uzrunāja un šo ceļu aizvien turpina," par finālistu sacīja žūrijas pārstāve Liene Jakovļeva.

Kristiana Brektes sienas gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei"

Rudens balsojumā vislielāko skatītāju atbalstu ieguva mākslinieka Kristiana Brektes sienas gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei".

Džemmai Skulmei veltītais murālis jeb sienas gleznojums uz Rīgas 40. vidusskolas sākumskolas ēkas, ko, fonda "Mākslai vajag telpu" aicināts, radīja mākslinieks Kristians Brekte, pērn bija viena no kultūrtelpā skaļākajām un dažādos medijos apspriestākajām tēmām. Skolas audzēkņu vecāki asi kritizēja murāli un vāca parakstus, lai to likvidētu, raisot arī plašu diskusiju par mākslas brīvību un cenzūras riskiem.

"Tas nudien būtu pārsteigums, ja Kristiana Brektes sienas gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei" uz Rīgas 40. vidusskolas sienas nebūtu kļuvis par rudens balsojuma pārsteigumu.

Fonda "Mākslai vajag telpu" paspārnē tapušais gleznojums izraisīja piparoti asas diskusijas un karojošu viedokļu sadursmi, pārsteidzot gan sabiedrību, gan, visticamāk, arī pašu mākslinieku.

Nudien pārsteidzošā pasaulē dzīvojam – tas dod cerību nepārklāties ar rutīnas un garlaicības putekļiem," atzīmēja žūrijas pārstāve Liene Jakovļeva.

Izdevums "Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata 1927–1949"

Ziemas balsojumā lielāko balsu skaitu ieguva izdevniecības "Ascendum" un biedrības "Mozaīka" izdotā grāmata "Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata 1927–1949", kas ir Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatu pirmais sējums.

Jūrmalnieks Kaspars Aleksandrs Irbe dienasgrāmatu sāka rakstīt 1927. gadā un darīja to līdz pat savai nāvei 1996. gadā. Būdams homoseksuāls, Irbe bija spiests turēt šo dienasgrāmatu slepenībā, un plašāka sabiedrība par to uzzināja tikai pēc viņa nāves. "Šī dienasgrāmata ir pasaules mēroga unikāls vēsturisks materiāls, jo citas līdzīga satura un apjoma atmiņu liecības līdz mūsdienām pasaulē tikpat kā nav saglabājušās," norādīja izdevēji. Dienasgrāmatas tekstu papildina vēsturnieces Inetas Lipšas komentāri un attēli no Irbes arhīva.

Grāmatu sēriju iecerēts turpināt un izdot nākotnē arī vēlākos gados tapušās Irbes dienasgrāmatas. Kā sarunā ar Latvijas Televīziju uzsvēra grāmatas projekta vadītājs Andrejs Vīksna:

"Galvenokārt tas tomēr ir par to, ka tas ir Irbe un viņš tur parādās kā cilvēks. Pirmkārt kā cilvēks.

Visās savās pretrunās, skaistajā un neglītajā. Man šķiet, ka tas ir arī svarīgi."

""Pārsteiguma" sadaļas Ziemas balsojumā priekšplānā izvirzījās izdevums "Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata 1927–1949". To klajā laidusi izdevniecība "Ascendum" un biedrība "Mozaīka", pārsteidzot ne tikai Latviju, bet arī pasauli ar šo unikālo vēsturisko materiālu, kam citas līdzīga satura un apjoma atmiņu liecības būs grūti atrast.

Jūrmalnieka Kaspara Aleksandra Irbes ilgstoši slepenībā turētā dienasgrāmata ir ne vien personisko kolīziju atveids vārdos, bet arī skats uz tālaika sabiedrību un ikdienu, uzburot reālistisku un vienlaikus pārsteidzošu laikmeta ainu,"

komentēja žūrijas pārstāve Liene Jakovļeva.

Balso par saviem favorītiem!

To, kurš kultūras notikums svinīgajā ceremonijā saņems balvu "Kilograms kultūras", noteiks skatītāju balsojums. Līdz 26. janvāra pusnaktij reizi dienā iespējams balsot par saviem favorītiem "Pārsteiguma" un pārējās astoņās balvas kategorijās.

Apbalvojuma "Kilograms kultūras 2021" pasniegšanas ceremonija – 19. februārī pulksten 21.05 tiešraidē LTV1 un LSM.lv, kā arī LR1 un LR3 "Klasika".

"Kilograms kultūras 2021" žūrijā darbojās LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Eva Johansone, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LR3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode, žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva un LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.

"Kilograms kultūras 2021" laureātiem naudas balvu nodrošina "Nākotnes atbalsta fonds".

"Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti