Kultūras ziņas

Oļģerta Krodera jubilejā izdod rakstu krājumu "Kroderdienas+"

Kultūras ziņas

Radioteātrim vairākas pirmizrādes

Balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums - notikums

Kas kļūs par «Gada notikumu»? Sver «Kilograms kultūras» finālistus un balso!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras" fināla balsojumā kategorijā "Notikums" sacenšas trīs pērnā gada notikumi. Turklāt pirmo reizi balvas pasniegšanas vēsturē visi trīs finālisti ir muzikāli notikumi – Latvijas Radio 3 "Klasika" 25. jubilejas koncerts, Imanta un Gido Kokaru simtgadei veltītais svētku dziesmu vakars "BrāliBrāli" un Andra Nelsona un Baireitas festivāla orķestra koncerti festivālā "Rīga Jūrmala".

Balvas fināla balsojums norisinās līdz 26. janvāra pusnaktij, un tajā katrā kategorijā piedalās trīs finālisti, kas katrs jau ieguvuši skatītāju simpātijas trīs gada laikā notikušajos balsojumos.

LASI PAR:

Latvijas Radio 3 "Klasika" 25. jubilejas koncerts

Gada pirmajā balsojumā kategorijā "Notikums" uzvarēja un finālā iekļuva Latvijas Radio 3 "Klasika" 25. jubilejas koncerts.

Radio "Klasika" savu 25. jubileju ar vērienīgo koncertu svinēja 7. janvārī Lielajā ģildē, un tam varēja sekot līdzi tiešraidē gan radio ēterā, gan internetā, bet ieraksts bija skatāms arī LTV. Koncertā uzstājās dziedātāja Elīna Garanča, vijolniece Elīna Bukša, pianists Daumants Liepiņš, ērģelniece Iveta Apkalna, pianists Raimonds Pauls, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Latvijas Radio bigbenda solisti, diriģents Andris Poga.

"Šis ceļojums mūzikas pasaulē kopā ar lieliskiem māksliniekiem televīzijas ekrānā un radio kā veselīga dzēriena malks veldzēja laikā, kad koncerti nebija pieejami klātienē,"

uzsvēra "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Ieva Rozentāle. "Kā šī īpašā laika zīmi, skanot klasikas pērlēm un Raimonda Paula neaizmirstamajām melodijām, piedzīvojām arī pārsteidzošu tikšanos ar dziedātāju Elīnu Garanču, kura kopā ar Maestro muzicēja attālināti, no ekrāna, Lielās ģildes zālē."

Jubilejas koncerta programmā iekļauts Latvijas Radio 3 "Klasika" dažādo skaņu spektrs – no Vīnes klasikas līdz neakadēmiskajai mūzikai, no hrestomātiskiem opusiem līdz pirmatskaņojumiem. Vijolniece Elīna Bukša atskaņoja Ludviga van Bēthovena Romanci Famažorā. Latvijas pianisma jaunā zvaigzne Daumants Liepiņš izvēlējās pirmo reizi atskaņot Ferenca Lista virtuozo Pirmo klavierkoncertu. Koncerts atšķīra arī kādu aizmirstu latviešu mūzikas lappusi – deviņu džeza instrumentālistu ansamblis kopā ar orķestri atgādināja par 70. gados tapušo Ģederta Ramana "Concerto leggiero" – "Vieglais koncerts". Raimonds Pauls muzicēja gan solo – Jēkaba Jančevska apdarinātajos "Naktstauriņos", gan kopā – kaut attālināti – ar īpašo viešņu, pasaules zvaigzni Elīnu Garanču, pirmatskaņojot Lolitas Ritmanes aranžēto "Dāmu paradīzi", gan klātienē ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu, ļaujoties Annas Veismanes instrumentētajam Paula skaņdarbam "Ērģeles naktī". Koncertu ievadīja Latvijas pirmatskaņojums – publikai labi zināmās bulgāru komponistes Dobrinkas Tabakovas fanfaras "Orfeja komēta", kas ir veltījums Eiroradio 50. jubilejai, bet noslēdza svinīgais Fināls no francūža Kamila Sensānsa "Ērģeļu simfonijas".

Imanta un Gido Kokaru simtgadei veltītais svētku dziesmu vakars "BrāliBrāli"

Imanta un Gido Kokaru simtgadei veltīts svētku dziesmu vakars “BrāliBrāli”.
Imanta un Gido Kokaru simtgadei veltīts svētku dziesmu vakars “BrāliBrāli”.

"Kilograms kultūras" rudens balsojumā skatītāji un klausītāji "Gada notikuma" titulam nominēja kormūzikas dižgaru Imanta un Gido Kokaru simtgadei veltīto svētku dziesmu vakaru "BrāliBrāli", kas 14. augustā notika Mežaparka Lielajā estrādē un kam tiešraidē varēja sekot līdzi internetā portālā LSM, bet ierakstu vēlāk rādīja arī LTV.

Gandrīz divu stundu ilgajā dziesmu vakarā izskanēja brāļu Kokaru iemīļotas kordziesmas, ko septiņpadsmit virsdiriģentu vadībā izpildīja Rīgas kamerkoris "Ave Sol" un Latvijas diriģentu koris apmēram 400 dziedātāju sastāvā.

Savos skaņdarbos piedalījās arī komponisti Mārtiņš Brauns, Arturs Maskats, Zigmars Liepiņš un Raimonds Tiguls. Vakaru caurvija dižgaru "spārnotie" teicieni un stāsti no viņu dzīvēm. To vadīja kādreizējā Rīgas kamerkora "Ave Sol" dziedātāja, muzikoloģe Liene Jakovļeva un muzikologs, Latvijas Radio "Klasika" programmu vadītājs Orests Silabriedis. Koncerta radošajā grupā bija tās vadītājs diriģents Romāns Vanags, kā arī Mārtiņš Klišāns un Ints Teterovskis.

"Šis koncerts pierāda, ka, neraugoties uz pandēmijas ietekmi, latviešu kordziesma ir dzīva un būtiska mūsu kultūras daļa, tās nozīme tagad pieaug vēl vairāk.

Pēc ilgāka laika pirmo reizi Mežaparka atjaunotās estrādes arhitektūras harmonijā skanēja kopkoris un atkal iemirdzējās "Gaismas pils", kas ļāva sajust un apzināties mūsu nākotnes svētkus šajā estrādē, ko vēl tikai gaidām," par notikumu sacīja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Ieva Rozentāle.

Andra Nelsona un Baireitas festivāla orķestra koncerti festivālā "Rīga Jūrmala"

Andris Nelsons
Andris Nelsons

Gada noslēdzošajā balsojumā kategorijā "Notikums" uzvarēja un finālā iekļuva Andra Nelsona un Baireitas festivāla orķestra koncerti festivālā "Rīga Jūrmala", kas 3. un 4. septembrī izskanēja Latvijas Nacionālajā operā.

Pirmoreiz Latvijā, atskaņojot Vāgnera mūzikas programmu, festivāla "Rīga Jūrmala" programmā uzstājās Baireitas festivāla orķestris latviešu diriģenta Andra Nelsona vadībā. Andris Nelsons, kura sirdij Vāgnera mūzika ir īpaši tuva, bija sagatavojis niansēti izmeklētu opermūzikas programmu. Koncertā izskanēja simfoniskās epizodes un dziedājumi no operām "Loengrīns", "Parsifāls" un tetraloģijas "Nībelunga gredzens" daļām "Valkīra" un "Dievu mijkrēslis". Kopā ar orķestri un maestro Nelsonu uz skatuves kāpa arī soprāns Kristīne Gerke, kas uzstājusies pasaules vadošajos opernamos, un tenors Klauss Florians Fogts, kas tiek atzīts par vienu no izcilākajiem Loengrīna lomas dziedātājiem, – izcili Vāgnera mūzikas interpreti.

"Festivāls "Rīga Jūrmala" pavēris mums iespēju, dzirdēt klātienē pasaules klasiskās mūzikas zvaigznes.

Andra Nelsona diriģētie koncerti kļuva par kulmināciju gan pašā festivālā, gan visas vasaras mūzikas dzīvē Latvijā.

Izcila orķestra un diriģenta sniegumā Vāgnera mūzikas maģiskais spēks un vēriens ar ārkārtīgu jaudu uznesa publiku emocionāla viļņa virsotnē," uzsvēra "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Ieva Rozentāle.

Balso par saviem favorītiem!

To, kurš kultūras notikums svinīgajā ceremonijā saņems balvu "Kilograms kultūras", noteiks skatītāju balsojums. Līdz 26. janvāra pusnaktij reizi dienā iespējams balsot par saviem favorītiem "Gada notikuma" un pārējās astoņās balvas kategorijās.

Apbalvojuma "Kilograms kultūras 2021" pasniegšanas ceremonija – 19. februārī pulksten 21.05 tiešraidē LTV1 un LSM.lv, kā arī LR1 un LR3 "Klasika".

"Kilograms kultūras 2021" žūrijā darbojās LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Eva Johansone, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LR3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode, žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva un LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.

"Kilograms kultūras 2021" laureātiem naudas balvu nodrošina "Nākotnes atbalsta fonds".

"Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti