Kas kļūs par «Gada notikumu»? «Kilograms kultūras» fināla balsojuma pēdējā diena

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līdz 1. februāra pusnaktij rit sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras" fināla balsojums, kurā uz gada notikuma titulu pretendē trīs aizvadītā gada kultūras notikumi: 25. februāra koncerts "Ukrainas brīvībai" pie Kongresu nama, Nacionālā mākslas muzeja izstāde un izdevniecības "Neputns" monogrāfija "Purvītis", kā arī Nacionālā mākslas muzeja izstāde "Imanta Lancmaņa māksla".

Balvas nominantus – oriģinālākos un kvalitatīvākos aizvadītā gada Latvijas kultūras notikumus – sabiedrisko mediju kultūras jomas profesionāļu žūrija izvirzīja, bet skatītāji un klausītāji izvēlējās trīs balsojumos – pavasara, rudens un ziemas. Katrā balsojumā uzvarējušie nu piedalās fināla balsojumā. Par finālistiem iespējams balsot reizi dienā līdz 1. februāra pulksten 23.59, autorizējoties ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu.

LASI UN BALSO:

Koncerts "Ukrainas brīvībai"

2022. gada pavasarī "Kilograms kultūras" balsojumā "Notikuma" kategorijā lielāko balsu skaitu ieguva koncerts "Ukrainas brīvībai".

Dienu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā koncerts pie Kongresu nama Rīgā sešu ar pusi stundu garumā pulcēja mūziķus, Dziesmu un deju svētku kustības dalībniekus, tautas deju kolektīvus un folkloras kopas, kas visi veltīja savus priekšnesumus Ukrainas atbalstam. Pasākums bija spontāns un brīvprātīgs kultūras nozares atbalsts Ukrainai, un tā rīkotāji uzsvēra, ka "mūzika un deja ir nozares instrumenti, ar kuriem "trāpīt sirdīs", paust atbalstu un reizē izteikt protestu pret agresiju."

"Tikai dienu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā mūziķis Ralfs Eilands sarīko vairāk nekā sešas stundas garu koncertu laukumā pie Kongresu nama, kurā piedalās dažādu žanru Latvijas mūziķi, paužot atbalstu Ukrainai. Notiek Latvijas Televīzijas tiešraide, jau pēc pāris dienām koncertu pārraida Vācijas/Francijas kultūras kanāls "Arte", un sākas plašs koncertu vilnis Ukrainas atbalstam.

Uzņēmība, momentāna izšķiršanās paust atbalstu, savu pārliecību, palīdzības sniegšana gan praktiskā veidā, gan mākslas formās ir svarīgākais, ko varam darīt.

Šis koncerts tagad ir kļuvis par vēsturisku notikumu, kad Latvijas mūziķi un mākslinieki nekavējoties definēja savu nostāju un pauda savu stingru atbalstu Ukrainai dienu pēc kara sākuma," komentēja balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Ieva Rozentāle.

Koncerta ieraksts joprojām skatāms LSM:

Izstāde un monogrāfija "Purvītis"

Rudenī "Kilograms kultūras" balsojumā skatītāji un klausītāji visaugstāk novērtēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstādi un  izdevniecības "Neputns" monogrāfiju "Purvītis", kas veidotas par godu izcilā latviešu ainavista Vilhelma Purvīša 150. jubilejai.

Izstāde Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē bija skatāma no 28. maija līdz 16. oktobrim. Latvijas mākslas vēsturē un sabiedrības priekšstatos Vihelma Purvīša vārds kļuvis par vienu no nacionālās identitātes simboliem, jo poētisku arhetipu veidā "purvītiskie" tēli un noskaņas pārmantojas mūsu ainaviskās vides redzējumā. Izstādes kuratore, LNMM Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas vadītāja, glezniecības kolekcijas glabātāja Aija Brasliņa LTV skaidroja: "Purvītis nenoglezno ainavu no konkrētas vietas. Tas, ko mēs asociējam ar šo Purvīša ideālo Latvijas ainavu vai ko mēs mēdzam dēvēt par nacionālās ainavas kanonu, tas ir Purvīša radīts koptēls. Mūsu ziemeļnieciskās dabas, viņa vērojumu vispārināts koptēls. Jo tur ir pamatā daudzas, ilgi krātas studijas, dabas vērojumi, un Purvītis ap 1910. gadu rada, sintezē šo savu ideālās ainavas kanonu."

"Vilhelma Purvīša gleznotās ainavas liek apklust, skatīties, caururbt audeklu, meditēt, apbrīnot un atcerēties visu, ko ikdienā skatījušas mūsu acis, esot Latvijas dabā.

Plašā, rūpīgi izsvērtā jubilejas izstāde un pamatīgā monogrāfija dod pilnīgu aptvērumu un izpratni par meistarīgā 20. gadsimta Latvijas mākslas klasiķa dzīvi un daiļradi, par viņa nozīmi mūsu valsts mākslas attīstībā un arī par Latvijas vietu Eiropas mākslas kopainā aizvadītā gadsimta sākumā," par notikumu sacīja balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Ieva Rozentāle.

Izstāde "Imanta Lancmaņa māksla"

Savukārt ziemā "Kilograms kultūras" balsojumā kategorijā "Notikums" uzvarēja izstāde "Imanta Lancmaņa māksla", kas vēl līdz 26. februārim skatāma Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce par Imanta Lancmaņa mākslinieka ceļu un izstādē redzamo LTV sacīja: "Imants Lancmanis ir fantastiska renesanses laika personība Latvijas kultūrvidē, un mums ir ārkārtīgi paveicies, ka mums mūsu dzīves laikā ir bijusi iespēja sastapties ar šādu personību, būt klāt viņa domām arī un viņa darbiem. Imants Lancmanis sava mūža laikā ir ļoti mērķtiecīgi organizējis savu dzīvi starp pili, starp mākslu, starp pētniecību. Izstādē mēs, tā uzmanīgi vērojot, varam ieraudzīt šo ceļu no 1952. gada, kad viņš ir rozentālskolas 1. klases audzēknis, līdz šodienai. Un tas ceļš ir lielu pārdomu vērts."

"Skatot vērienīgo un iespaidīgo izstādi "Imanta Lancmaņa māksla", itin kā nokļūstam aizejoša laikmeta apskāvienos.

Mūs "apskauj" izkopta doma un saturs, kā arī unikāls mākslinieka rokraksts, radot ne ar ko nesajaucamu, neaizmirstami spilgtu tēlu un simbolu galeriju, kurā sajūtama gan mākslinieka laika gara fiksācija, gan izstāstītas vēsturiskas patiesības un arī leģendas," notikumu raksturoja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Ieva Rozentāle.

Balso par saviem favorītiem!

To, kurš notikums svinīgajā ceremonijā saņems balvu "Kilograms kultūras", noteiks skatītāju balsojums. Līdz 1. februāra pusnaktij reizi dienā iespējams balsot par saviem favorītiem desmit balvas kategorijās.

Apbalvojuma "Kilograms kultūras 2022" pasniegšanas ceremonija – 17. februārī pulksten 21.05 tiešraidē LTV1, LSM.lv, REplay.lv, kā arī LR1 un LR3 "Klasika".

Par balvu "Kilograms kultūras"

"Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

"Kilograms kultūras" žūrijā darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Anete Ašmane, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LTV raidījuma "Kultūrdeva" producents un mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis, LR3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM.lv kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti