Kalniņa mūzika, Johansona izstāde, LNSO vasarnīca un «Dailes kanons» – ko nepalaist garām šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Gunda Vaivode, kura ikdienā vada Latvijas Radio 3 "Klasiku", ir arī "Kilograma kultūras" žūrijas pārstāve. Zemāk lasāmi viņas ieteikumi no 16. līdz 22. augustam.

LNSO vasarnīca atkal Rēzeknē

Organizēt vasaras koncertus reģionos – tā ir lieliska Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra tradīcija. “LNSO vasarnīca” notiks no 20. līdz 22. augustam Latgales vēstniecībā "Gors".

Turpinot pagājušajā gadā uzsākto tradīciju, LNSO arī šogad uzstāsies kopā ar maestro Raimondu Paulu. 

21. augusta vakarā Andra Pogas vadībā muzicēs arī maestro Raimonds Pauls, kurš spēlēs savu ciklu "Naktstauriņi” Jēkaba Jančevska aranžējumā. Savukārt dienas koncertā sadarbībā ar igauņu un lietuviešu mūziķiem orķestris atskaņos Čaikovska fantāziju "Romeo un Džuljeta”, kā arī megahitu – Pirmo klavierkoncertu, kurā solists būs Luks Geņušs. Savas izpriecas būs arī bērniem (Vecumnieka/Zanderes "Pasakas par mūzikas instrumentiem”) un džeza cienītājiem (LR bigbends, Busulis, Čudara jaundarbs, kvintets "Dream Teller”).

Dailes kanons. Strenga – Šipkēvics

Divi atšķirīgi aktieru – mūziķu pāri jau izrādījuši savas programmas, tagad kārta Jurim Strengam ar Nīčes "Tā runāja Zaratustra” un Jānim Šipkēvicam ar speciāli rakstītiem jaundarbiem. Nešaubos, ka tas būs viens pamatīgs kosmoss, kurā zināmās domas iezaigosies citā spožumā, jo abi mākslinieki ir meklētāji un atradēji. Nudien iesaku atrast brīvu vakara stundu nedēļas viducī (otrdien vai trešdien pulksten 20.00) un satvert Nīčes prātojumus urbānajā Rīgas fonā.

"Dailes kanons" ir teātra simtgades svinību programmā tapis septiņu koncertu cikls, kas  vasaras vakaros aicina skatītājus pulcēties Dailes dārzā, lai klaviermūzikas pavadībā dotos noslēpumainā poēzijas un mākslas pasaulē, kuras centrā Dailes kanona vērtība – Dailes teātra aktieri.

Voldemāra Johansona foto izstāde "Vētra neredz krāsu"

No 20. augusta ISSP galerijā būs skatāma Voldemāra Johansona arktisko ainavu iedvesmota personālizstāde “Vētra neredz krāsu”, kas aicina apmeklētāju izjust cilvēces un neskartas dabas mijiedarbību.

Sākumpunkts meklējams autora ekspedīcijās uz arktiskajiem apgabaliem – Norvēģijas ziemeļiem, Fēru salām un Svalbāras arhipelāgu.

Johansons izzina veidus, kā raudzīties uz šo klimata pārmaiņu skarto planētas daļu no skatupunkta, kur ainavas vērošanas pieredze jau daļēji pārcelta uz virtuālās realitātes tehnoloģiju sfēru. Vienā no izstādes darbiem – “Prombūtne” – tiek vērota un dokumentēta šībrīža arktiskās ainavas vizualitāte: kalnu grēdas un ledus kušana, kas tiek piedzīvots ar paplašinātās realitātes telpas starpniecību. Savukārt tēlniecības objekts “Kušana” iedzīvina ledāju ūdenskritumu ar autonomas enerģijas avotu tehnoloģijas palīdzību. 

Tēvs un dēls Kalniņi Mītavā

Par savdabīgu Imantdienu, iespējams, pārvērtīsies 18. augusta vakars brīvdabas koncertzālē "Mītava”, kur Marts Kristians Kalniņš kopā ar orķestri "Sinfonietta Rīga”, Normundu Šnē un vēl dažiem domubiedriem interpretēs sava tēva Imanta Kalniņa leģendārās melodijas, sākot ar atmodas mantru "Dziesma, ar ko tu sācies” un turpinot ar kompozīcijām, kas desmitiem gadu laikā ir kļuvušas par kopības būtisku izpausmi. Komponists Imants Kalniņš ir daudzu dziesmu sākums – impulss, radītājs, pierakstītājs –, kurš uzrunā paaudzes cauri laikiem un gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti