Kā pirmssvētku nedēļā izbaudīt kultūru? Iesaka Orests Silabriedis.

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šonedēļ daudz svētku pasākumu, iepirkumu un darīšanu. Vieni gatavosies svētkiem, citi mēģinās sasteigt šogad vēl padarāmos darbus. Lai tomēr pagūtu apstāties un izbaudīt labus kultūras notikumus arī pirmssvētku nedēļā, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītājs, muzikologs un sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas loceklis Orests Silabriedis iesaka savu izlasi.

1. REINIS ZARIŅŠ UN BĒTHOVENS

19. decembrī Lielajā ģildē Reinis Zariņš spēlēs Ludviga van Bēthovena 27., 28. un 29. klaviersonāti.

Šī koncerta reklāmas videoceliņā Reinis Zariņš kāpj un kāpj, un kāpj, un viņš nojauš, kā tam būtu jāizklausās, bet, kā tas īstenībā izklausīsies, mēs uzzināsim ceturtdien, un, ja ar 27. un 28. sonāti vēl kaut kā puslīdz, tad ar 29. sonāti pavisam traki, pie tās lauzījuši galvu daudzi, un vienmēr interesanti skatīties (klausīties), kā meistari tiek ar to galā, un Reinis ir meistars, tātad – tiekamies Lielajā ģildē!

2. DANIILS BULAJEVS UN ČIGĀNIETE

21. decembrī Dzintaru Mazajā zālē LNSO Andra Pogas vadībā un vijolnieks Daniils Bulajevs atskaņos Pjacollas, Ravela, Vāgnera un Vivaldi mūziku.

Aplam talantīgais jauneklis Daniils Bulajevs gada nogali vadīs ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Vecgada koncerti notiks, kā vienmēr, Lielajā ģildē, bet pirms tam Morisa Ravela kaprīzā čigāniete tiks skaņās portretēta Dzintaros. Programmā arī Riharda Vāgnera dzimšanas dienas dāvana sievai “Zīgfrīda idillle”, Astora Pjacollas “Četri gadalaiki Buenosairesā”, bet visam ievadā – Antonio Vivaldi “Ziema”, kur apledojušas taciņas un dzeldīgs saltums mijas ar kamīna mājīgām liesmām.

3. ZIEMAS NAKTĪ CEĻINIEKS

Italo Kalvīno romāns “Ja reiz ziemas naktī ceļinieks” Daces Meieres tulkojumā (Jāņa Rozes apgāds).

Kalvīno “Neredzamajām pilsētām” pa pēdām, Daces Meieres virtuozi latviskots, atnācis Kalvīno ceļinieks ziemas naktī: formāli atbilst gadalaikam, ievelk, rosina domāt, drošina darīt. Atkarībā no dvēseles stāvokļa varat iestāties kimmēru valodas kursos, paklausīties angļu valodas skolotāja Gordona Samnera tvartu If on a Winter’s Night, pārlasīt “Odiseju”, apdomāt attieksmi pret lasīšanas paradumiem vai uzrakstīt romānu. Pats vēl neesmu izlasījis līdz galam – apokrifu centrāle, Makiko krūts pieskāriens, Irkānijas valsts policijas arhīva ģenerāldirektors un Ludmillas bildināšana vēl tikai būs.

4. DVĒSELDERĪGAS DZIESMAS

Sergejs Starostins, Andrejs Kotovs, Vladimirs Volkovs un Leonīds Fjodorovs albumā “Dvēselderīgas dziesmas ikdienai” (Душеполезные песни на каждый день, 2008).

Albumu gadiem veidojuši četri. Viens ir Sergejs Starostins – tas pats, kas saistīts ar Rjazaņas folkloru, bulgāru sievām, Alperinu, Šilkloperu un daudzām citām skaistām parādībām. Plus – grupas АукцЫон līderis Leonīds Fjodorovs, kontrabasists Vladimirs Volkovs un senkrievu sakrālās mūzikas ansambļa Сирин vadītājs Andrejs Kotovs.

Buramvārdi, baznīcas dziesmas, tautasdziesmas – viss gudri būvēts, smalki salikts, neaizmirstami nodziedāts.

Paldies kolēģim, kurš atsūtīja Spotify saiti. Nu ir tā, ka nevar saprast, kā varēja bez šī iztikt. Pat arī vispliekanākie un uzmācīgākie pirmssvētku zvaniņi atkāpjas zeltotu dzīvības mirkļu priekšā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti