Jaunumi un atskati – kultūras izlase gada pēdējai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šīs nedēļas kultūras izlasē – gan pats svaigākais teātrī un kino, gan iespēja atskatīties uz aizvadīto gadu (un trīsdesmitgadi).

Izrāde "Vasarnieki" Ģertrūdes ielas teātrī
Izrāde "Vasarnieki" Ģertrūdes ielas teātrī

“Vasarnieki”

Šonedēļ Ģertrūdes ielas teātrī pirmizrādi piedzīvos režisora Andreja Jarovoja izrāde "Vasarnieki" pēc Maksima Gorkija lugas motīviem. Izrādi veido šajā vasarā nofilmēts video materiāls, kur trīspadsmit aktieri izspēlē Gorkija lugas varoņus, un četri aktieri uz skatuves, kas izrādes laikā ierunā ekrānā redzamās sarunas.

"Mēs aplīpam ar ideāliem un priekšstatiem, kādai jābūt dzīvei un mums tajā, līdz pienāk brīdis, kad tiekam konfrontēti ar realitāti un piedzīvojam vilšanos – kādu mēs sevi, atverot acis, galu galā ieraugām. "Vasarnieki" rāda ilūziju ieskautus cilvēkus, kuri nepārtraukti attaisnojas, kāpēc nedzīvo tā, kā vēlētos. Nespēdami samierināties ar personīgo un pasaules neviennozīmību, viņi pavada laiku, dzerot un runājot, ļoti daudz runājot," teikts izrādes pieteikumā.

"Ārčijs un Nellija"
"Ārčijs un Nellija"

"Ārčijs un Nellija”

Jaunums Latvijas Televīzijā – šonedēļ pirmizrāde režisores Madaras Dišleres miniseriālam "Ārčijs un Nellija jeb kā uzlabot dzīves kvalitāti un nodzīvot līdz 100 gadiem". Tas vēsta par diviem vientuļiem senioriem, kuri iedvesmo viens otru atrast jaunus izaicinājumus rimtajā ikdienā. 

Cerēdamas, ka jauni apstākļi palīdzēs Nellijai atgūt dzīvesprieku, meitas pārved viņu uz jaunu māju ar dārzu. Pēc vīra nāves Nellija vēl arvien jūtas vāja, un nekas viņai nesagādā prieku, tāpēc vienīgais, ko patiesi vēlas – gulēt dīvānā un skatīties televizoru. Līdz brīdim, kad nākas rēķināties ar jauniegūto kaimiņu Ārčiju. Galvenajās lomās – Regīna Razuma un Igaunijas aktieris Tonu Oja.

Filma "Cilvēka bērns"
Filma "Cilvēka bērns"

Atskats pēdējās trīsdesmitgades kino

Nacionālais kino centrs (NKC) tika izveidots 1991. gadā, gandrīz vienlaikus ar valsts neatkarības atjaunošanu, un tā darbības 30 gadi vienlaikus ir arī atjaunotās valsts filmu nozares vēsture. Svinot jubileju, NKC kopā ar filmu nozares ekspertiem un profesionāļiem atskatās uz aizvadītajām desmitgadēm, izceļot katra perioda spilgtākās, nozīmīgākās, būtiskākās un visādi citādi ievērības vērtās filmas. Kopējā 30 filmu saraksta veidošanai tika uzrunāti 30 eksperti – 15 kinoteorētiķi un 15 praktiķi (režisori un producenti), filmas sarindotas saņemto balsu secībā un pieejamas portālā filmas.lv bez maksas jebkurā laikā visā Latvijā.

Deviņdesmito un divtūkstošo gadu filmas portālā būs pieejamas bez laika ierobežojuma, bet pēdējās desmitgades nozīmīgākie darbi jāpaspēj noskatīties līdz 3. janvārim.

Kur ir kultūrvieta?

Kultūra atrodama visdažādākajās vietās – kafejnīcas, kinoteātros, muzejos, kultūras namos, bibliotēkās, bet arī (īpaši pandēmijas ierobežojumu laikā) ārtelpās, TV ekrānos, radio viļņos un virtuāli. Vēl līdz 31. decembrim atvērta pieteikumu forma 2021. gada balvas “Kilograms kultūras” nominācijā “Mana kultūrvieta” – balvas žūrija aicina katru atskatīties uz šajā gadā kultūrā piedzīvotu un pieteikt sev svarīgās kultūras baudīšanas vietas. Izvirzītās kultūrvietas piedalīsies sabiedrības balsojumā un sacentīsies par "Kilograma kultūras" balvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti