Jaunais kino gads ir pasludināts par atklātu! Kultūras notikumi šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šonedēļ trīs kino pasaulē nozīmīgus notikumus izceļ kino kritiķe un sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Daira Āboliņa. 

Kadrs no filmas "Pēc saules" ("Aftersun")
Kadrs no filmas "Pēc saules" ("Aftersun")

"Pēc saules"

Jauno skotu režisori Šarloti Velsu par savu debijas filmu "Pēc  saules" šogad pasaules mediji jau saslavējuši, nomināciju un balvu birums iespaidīgs, ieskaitot nomināciju "Oskara" balvai filmas galvenās lomas atveidotājam Polam Meskālam. Tas ir aizkustinošs, mazliet melanholisks stāsts pār kādu atvaļinājumu tēvam kopā ar viņa vienpadsmitgadīgo meitu. Filmai piemīt "arthouse" filmām raksturīgais vizuālais novatorisms un redzējuma jauneklīgums. Filma fiksē emocijas, bet attiecību trauslums netiek noslogots ar dialogiem. Elēģiskajā atmosfēras filmā ir saules peldes un kāda īpaša nakts, īpaša deja un īpašs rīts.

Berlināle

16. februārī tiks atklāts Berlīnes kinofestivāls! Līdz ar to arī jaunais kino gads ir atklāts! Demokrātiskā Berlināle ir pieejama arī publikai, tāpēc varbūt ir vērts doties mazā ceļojumā pēc visjaunāko filmu iespaidiem? 18 konkursa filmas sacentīsies par "Zelta" un "Sudraba lāčiem". Festivāls tiks atklāts ar romantisko komēdiju, Rebekas Milleres veidoto "Viņa atnāca pie manis" ar Annu Hataveju un Pīteru Dinklidžu galvenajās lomās un uz sarkanā paklāja. "Zelta lācis" par mūža ieguldījumu tiks piešķirts Holivudas ikonizētajam režisoram Stīvenam Spīlbergam! Un šis gads ir ļoti īpašs Latvijai, jo Berlīnes filmu tirgū šogad īpašu atzinību izrādīs Baltijas kino ražošanas sasniegumiem. Programma "Baltic Countries in Focus" ietver gan jauno dokumentālo filmu prezentāciju sesijas Eiropas kolēģiem, gan producentu sadarbības veicinošas aktivitātes. Pirmo reizi  Berlinālē tiks prezentēti Latvijā veidotie jaunie Latvijas seriāli. Eiropas filmu tirgus atklāšanas vakarā muzicēs "Melo M".

"Vīrietis un sieviete"
"Vīrietis un sieviete"

"Vīrietis un sieviete"

14. februārī tiem, kas svin, un pat tiem, kas nesvin visu mīlētāju dienu, ir iespēja doties uz kino, varbūt kādu vientuļu sirdi satikt, bet varbūt atzīmēt kādu jau notikušu mīlestību. Filmas izvēle katra paša ziņā, bet es iesaku pamēģināt klasiku kino kopā ar jaunu autoru dzejas lasījumiem pirms seansa. "Splendid Palace" 14. februārī pulksten 19.00 daudzsološie dzejnieki Anna Belkovska un Gundars Smuidris lasīs savu jaunāko dzeju no kinoteātra skatuves par dzīvi un mīlestību, protams. Vakaru noslēgs franču kino dzīvā klasiķa Kloda Leluša leģendārā filma "Vīrietis un sieviete" (1966) ar Žanu Lui Trentiņānu un Anuki Emē mūžam jauniem filmas kadros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti