Jauna un krāšņa sezona – dažas kultūrpieturas iesaka Liene Jakovļeva

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kad jaunas sezonas durvis ver vietas, kur dzīvo kultūra, un jaunus ceļus sāk tie, kas kultūru iedzīvina, tās baudītājiem nav viegli neapjukt, izvēlēties un pagūt. Dažus no daudziem nedēļas pieturpunktiem nepalaist garām iesaka „Kilograms kultūras” žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 „Klasika” programmu vadītāja Liene Jakovļeva.

Ēosa, Zaratustra un citi simfoniski personāži

Koncertdzīve turpina mutuļot Liepājā, Siguldā, Ventspilī, Rēzeknē un citviet, bet 20. septembrī Lielajā ģildē jauno sezonu sāks arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris kopā ar savu māksliniecisko vadītāju Andri Pogu. Viens no pasaules labākajiem Bēthovena interpretiem Franks Pēters Cimmermanis būs solists nākamā gada lieljubilāra Vijolkoncertā, orķestra sezonas rezidējošā un Grieķijā dzīvojošā komponiste Gundega Šmite piedāvās savu jaundarbu “ΙΩ. Rītausmas dieve Ēosa”, un tam līdzās būs likta arī efektīgā Riharda Štrausa simfoniskā poēma „Tā runāja Zaratustra”.

Freimaņa un Sluckas Kurzemes katls

Abi lielie Rīgas teātri - Dailes un Nacionālais - šajā nedēļā aicina uz vairākām pirmizrādēm. Labā ziņa ir tā, ka,

atšķirībā no vienreizēji unikāliem koncertiem, izrāžu dzīvošanas ilgums ir krietni garāks un satikšanās reizes ar publiku - daudzskaitlīgas.

Garu skatuves mūžu novēlam arī Nacionālā teātra izrādei „Katls”, kurā ar interesi vērosim ievērojamā latviešu kinorežisora Aivara Freimaņa pirmā un vienīgā romāna par Kurzemes katlu un mežabrāļiem pārmiesošanos režisores Ināras Sluckas veidotajā skatuves darbā.

Andra Freiberga 136 pakāpieni

 

Teātris un opera ir scenogrāfa Andra Freiberga stihijas. Kā atbalss no Ērika Ešenvalda operas „Iemūrētie” iestudējuma mūsu Baltajā namā mākslinieka piektā personālizstāde no 19. septembra aicina uz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles „Arsenāls” Radošo darbnīcu.

„Arsenāla” 56 pakāpieni summējas ar scenogrāfa laika dalījumu – 80 gadiem.

Un iegūst autobiogrāfisku laiktelpu – personālizstādi “136 kāpieni”!

Un ko tu darīji 1994. gadā?

 

Arī Latvijas kinoainā iegaismojas jaunums – 17. septembrī Latvijas pirmizrādi gluži loģiski izvēlētā pilsētā Jelgavā piedzīvo Jura Podnieka studijas spēlfilma „Jelgava '94”. Režisors Jānis Ābele ar debitantiem un pieredzes bagātiem aktieriem pēc Jāņa Joņeva romāna veidotajā

filmā sola atkāpties laikā, par kuru, stāsta varoņiem pieaugot, iespējams, būs kauns, bet varbūt tas izrādīsies pats labākais posms dzīvē...

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti