Jaudīgas aktrises, virtuozi mūziķi, krāsas un lirika – notikumu izlase šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mūzika, dzeja, gleznas, skulptūras, teātra izrāde – tieši tik dažādu kultūrainu šonedēļ redz balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, raidījuma "Kultūrdeva" vadītāja Henrieta Verhoustinska.

Jana Egle "Ledus debesis"

"katru reizi kad tu atver muti
no tās izlido maijvaboļu spiets"

Stāstnieci Janu Egli zināju no viņas stāstu krājumiem "Gaismā" (saņēmis Latvijas Literatūras gada balvu), "Svešie jeb Miļeņkij ti moj" un "Dzimšanas diena". "Svešie jeb Miļeņkij ti moj", kuru lasot pamazām atklājas stāstu sižetiskā saistība, kā vienots veselums iestudēts arī Radioteātrī (režisors Intars Rešetins).

It kā "melnie" stāsti ar tikai Eglei raksturīgo drosmīgo, cerībpilno (nezinu, kā citādi pateikt) intonāciju pamatīgi iesēžas atmiņā. Un jāsaka, tas pats notiek ar viņas dzeju. Kad manās rokās nonāca Janas Egles dzejoļu krājums "Ledus debesis", es vēl nezināju, ka tas ir autorei ir otrais, – pirmais iznāca pirms vairāk nekā 20 gadiem. "Ledus debesis" ir gan lirisks, pat romantisks vientulības un pieredzes apdziedājums, gan šerps sabiedrības spogulis. Ievilka.

Starptautiskais zvaigžņu festivāls

Līdz pat 11. martam Liepājas Simfoniskais orķestris aicina klausītājus uz sezonas lielo notikumu – Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu koncertzālē "Lielais dzintars". 2. martā Rīgas kamerkoris "Ave Sol" jaunās kordiriģentu paaudzes pārstāvja un Dziesmu svētku virsdiriģenta Jurģa Cābuļa vadībā atskaņos latviešu kormūzikas autoru – Jāņa Ivanova, Pētera Vaska, Pētera Plakida un Jēkaba Jančevska dziesmas. 

4. martā slavenā zviedru trombonista, arī diriģenta un komponista Kristiana Lindberga koncerts kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri. Zvaigžņu festivālā viņš spēlēs solo pats savā Trombonkoncertā "Black Hawk Eagle" un diriģēs divus citus lieldarbus: Mečislava Veinberga mistikas pilnām krāsām un negaidītām temperamentu maiņām caurstrāvoto Trompetes koncertu un Žana Sibēliusa populāro Otro simfoniju — Somijas neatkarības manifestu. Nebaidoties sāncensības, Veinberga koncertā uz skatuves kāps vēl viens mūsdienu pūšaminstrumentu mūzikas virtuozs — trompetists Sergejs Nakarjakovs. 

10. martā publikas mīluļa pianista Vestarda Šimkus koncerts, kurā viņš izpilda divu laikabiedru – labi zināmā Aleksandra Skrjabina un mazāk zināmā Fēliksa Blūmenfelda darbus. Festivāla noslēguma koncertā 11. martā simfodžeza programmā pats Liepājas Simfoniskais orķestris uz vienas skatuves tiksies ar Latvijas Radio bigbendu, pie diriģenta pults stājoties Guntim Kuzmam. Pirmatskaņojumu šajā vakarā piedzīvos Latvijas Radio bigbenda mākslinieciskā vadītāja Kārļa Vanaga komponētais eksperimentālais darbs – Trīskāršais koncerts "Trio Colossus" tenorsaksofonam, kontrabasam un sitaminstrumentiem, kā solistiem piedaloties Edvīnam Ozolam, Artim Orubam un pašam komponistam ar tenorsaksofonu.

''Indiāņi Gaujmalā''

Galerijā ''Istaba'' Kristiānas Dimiteres personālizstāde "Indiāņi Gaujmalā". Tajā eksponēti glezniecības darbi un skulptūras. Tēma – indiāņi, kas rosījušies Kristiānas Dimiteres iztēlē jau kopš bērnības Gaujmalā. "Pirmo skaisto Rozentāla gleznoto indiānieti ieraudzīju vecāku draugu mājā. (Iespējams, tā bija latviešu tautumeita ēnā. Un, iespējams, ar Gaujmalas iedegumu). Otru – indiāņu virsaiti – sava drauga mājas koridorā. Gleznu drauga vecāki bija atveduši no Peru, drauga dzimtenes. Kopš tā laika vienmēr uzgleznoju pa kādam indiānim, jo man šie cilvēki šķiet bezgala pievilcīgi. Priekš manis viņi ir mūsu pašu iezemieši ar Gaujmalas iedegumu," stāsta Kristiāna Dimitere.

Aspazijas "Ragana" – četru aktrišu jauda

Aspazijas "Ragana" Ģertrūdes ielas teātrī Andreja Jarovoja režijā ir tik tiešām lieliska izrāde! Jānāk cilvēkiem, kam jāmācās Aspazija, kam viņa patīk, kas ciena repu un bītu. Jā, tā ir mūsdienīga versija, kurā visas lomas spēlē sievietes, bet tas notiek tik brīvi, ka pie šī fakta pat neaizķeries. Pēc izrādes ar sirmām Aspazijas muzeja darbiniecēm spriedām, cik dzīva Aspazija ir šodien. Un pāri visam četru aktrišu – Antas Aizupes, Ilvas Centeres, Sandijas Dovgānes, Ances Muižnieces – azartiska, jaudīga aktierspēle. Brīnišķīgi Ievas Veitas-Breidakas kostīmi un Jāņa Burmeistera bīts. Pusotra stunda paiet nemanot. Paldies viņām un režisoram Andrejam Jarovojam. Par ko ir izrāde? Vienmēr domā, ko vēlies: vai tiešām tu to vēlies. Kaislība var būt gan skaista, gan neglīta. Vara un kaislība – gaidāmas nepatikšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti