Izstāde par krēsliem, kafejnīcai «Kaza» veltīta filma, divi atšķirīgi Hamleti un sajūtu teātris. Iesaka žurnāliste Lilita Eglīte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Patiešām lielisku iespēju nedēļa, kad interesanti kultūras notikumi mudina palikt Rīgā, bet tikpat liela ir vēlme doties uz Valmieru, Liepāju vai Cēsīm. Visur pagūt nav iespējams, tāpēc atliek lozēt, un liktenīgā nejaušība sakārtojusi šādu izlasi.

Izstāde "Krēsls kā mākslas darbs” (no 10. aprīļa Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā) liek aizdomāties, kāpēc tik ikdienišķs priekšmets regulāri nonāk mākslinieku uzmanības lokā. Izstādes iekārtotājs Krišs Salmanis būs izveidojis lielformāta instalāciju ar 50 mākslinieku radītiem krēsliem no beļģu kolekcionāres un “Purvīša balvas – 2019” žūrijas locekles Galilas Barzilai-Olandē kolekcijas. Starp citu, muzeja Lielajā zālē vēl var aplūkot arī Purvīša balvas kandidātu darbu izstādi. 

11. aprīlī kinoteātrī “Splendid Palace” vienīgajā kinoseansā (daži gan vēlāk tiek solīti arī "Gorā" un citur Latvijā) režisores Laimas Žurginas ilgi lolotā dokumentālā filma “Kaza kāpa debesīs”. Izcilas kultūras personības: Imants Lancmanis, Imants Kalniņš, Maija Tabaka, Māra Ķimele u.c., stāstīs par leģendām apvīto kafejnīcu “Kaza” – Rīgas intelektuāļu tikšanās vietu 60.–70. gados. Interesanti, kā toreizējo divdesmitgadnieku sapņi tiks samēroti ar realitāti? Kinokadri par “Kazu” arhīvos nav atrodami, vien Māras Brašmanes un citu fotogrāfu lieliskās bildes ar kazistiem – tā laika nonkonformistiem, hipijiem un bitņikiem.

12. aprīli varētu pasludināt par Teātra dienu, jo Valmierā un Rīgā pirmizrādes piedzīvos trīs iestudējumi, kurus noteikti jāredz.

“Būt vai nebūt?” Valmieras teātrī vaicās aktiera Mārtiņa Meiera atveidotais dāņu princis Hamlets. Tas būs jau trešais ģeniālās V. Šekspīra lugas iestudējums Valmierā, šoreiz Indras Rogas režijā.

Cits Hamlets Rīgā liktenīgos jautājumus uzdos kustību valodā. Horeogrāfa Antona Freimana baleta viencēliens būs skatāms kopā ar Elzas Leimanes iestudēto “(Ne)stāsti man pasakas”. Turklāt Latvijas Nacionālās operas un baleta viencēlienu pirmizrādi tiešraidē uz lielā ekrāna varēs vērot dažādās pilsētās visos Latvijas novados.

Režisores Lienas Šmukstes sajūtu teātris “Grāmata zīme” Latvijas Nacionālajā bibliotēkā piedāvā intrigu: reiz bija laiks, kad draudēja sods par padomju varas aizliegto grāmatu glabāšanu un lasīšanu. Ļausimies iztēlei un sajūtām, skatoties izrādi... ar aizsegtām acīm! 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti