Intelektuāli un muzikāli: kultūras notikumus iesaka Gunda Vaivode

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vasara pašā plaukumā, siltais laiks vedina peldēties, tāpēc arī kultūras dzīve pārceļas uz brīvdabas pasākumiem, piejūras pilsētām un baznīcu vēsajām telpām. Šīs nedēļas intelektuālo un muzikālo baudījumu iesaka Latvijas Radio 3 Klasika direktore, sabiedrisko mediju balvas „Kilograms kultūras” žūrijas locekle Gunda Vaivode.

AD LUCEM un Krētas lira

Iekšupvērstās mūzikas festivāls „AD LUCEM” nu jau ir neatņemama vasaras mūzikas daļa, un tā ap sevi pulcē visdažādākos tipiņus, arī ekstravertos, kuri sailgojušies pēc rāmākas ieklausīšanās sevī. 26.jūnija vakars Pēterbaznīcā (ar sākumu 19.00) būs savdabīga meditācija ar īpašu skanējumu, jo līdzās klasiskajam čellam un Baha hrestomātiskajām svītām skanēs Krētas lira, kurai  grieķis Jorgs Kaludis piedarinājis ceturto stīgu – tā, lai basi sulīgāki un akordi bagātīgāki. Būs paša mūziķa rakstītas kompozīcijas, improvizācijas un gaisotne, ko rada atnācēji, kas ļaujas. Tad attīrīšanās un sakārtošanās garantēta.

Metamies uz LAMPU!

Sarunu festivāls LAMPA, kas ik gadu notiek Cēsu pils parkā, ir uzbriedis līdz 350 pasākumiem. Lai arī tas izvērsts divās dienās (28. un 29. jūnijā), visu iespēt nebūs ne laika, ne dukas. Tālab svarīgākā lieta – izpētīt plānu un izveidot savējo. Bet var rīkoties arī spontāni un klīst no vienas skatuves līdz otrai, no teltīm līdz kuģītim, uz kura darbosies Latvijas Radio komandas. Šī gada epicentrā būs Drosme, tāpēc par drosmīgu un objektīvu kritiku subjektīvai mākslai diskutēs Signe Lagzdiņa un Dāvis Eņģelis (28.jūnijā 12.30, videotiešraide lsm.lv), būs arī politiķu cepiens, ekonomikas un sociālās tēmas, būs drosmīga mūzika un Prezidents un premjers „dzīvajā”. Paradoksāli, bet tiks domāts arī par introvertajiem ļaužiem, kuri negrib komunicēt, bet kuri vēlas tur atrasties.

Mazie opersvētki Ungurmuižā

Ja kāds vēl nav bijis mājīgajā Kampenhauzenu dzimtas namā un parkā ar  tās slaveno tējas namiņu - Ungurmuižā, tad 29.jūnijs ir īstā diena, kad to piepildīt. Jau piecpadsmito gadu tur notiks mazie operas svētki ar lielās operas mākslinieku piedalīšanos: pianistes Ilzes Ozoliņas pavadījumā dziedās soprāni Laura Leivāne, Evita Zālīte, mecosoprāns Ilona Bagele, tenors Mihails Čuļpajevs un baritons Rihards Millers. Nu jau arī franču soprānu Perīnu Madefu (Jāņa Apeiņa dzīvesbiedri) varam uzskatīt par mūsējo, jo viņa dzīvo Rīgā un ir piedalījusies Baltā nama iestudējumos. Ungurmuižas programma būšot īpaši vasarīga – pēc Mocarta populārajām ārijām un duetiem skanēs amerikāņu mūziklu melodijas, ko radījuši leģendārie meistari Gēršvins, Bernsteins un Rodžerss.

Žana Kokto izstāde Liepājas muzejā
Žana Kokto izstāde Liepājas muzejā

Žans Kokto Liepājā

  Skan smalki - franču grafiķa, rakstnieka un režisora Žana Kokto līdz šim neeksponētu grafiku izstāde Liepājas muzejā (sākot no 26.jūnija līdz pat septembra beigām). Darbi ir no Kesauri ģimenes kolekcijas, un tie ir unikāli, jo veltīti Kokto draugam Pablo Pikaso un radīti pēdējā iecienītajā tehnikā – vienkāršas, nepārtrauktas līnijas, kas attēlu veido ar kontūru palīdzību. No ne pārāk cītīga skolnieka Kokto izauga par daudzpusīgu viszini, kuram padevās viss, kam viņš ķērās klāt. Draudzības ar izcilām personībām – Stravinski, Satī, Šanelu, Marē un daudzām citām – krāšņojušas viņa radošo dzīvi un dāvājušas savstarpējus nospiedumus. Viņš būtu brīnišķīgs diskusiju festivāla LAMPA dalībnieks, it īpaši šogad, kad priekšplānā izvirzās drosme. Par šo tēmu vienam no pirmajiem aeroplāna lidoņiem un novatoriskajiem kinovīriem būtu ko teikt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti