Iestājusies krāšņo koncertu vasara! Ievas Rozentāles izlase šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Festivālu sajūta ir atgriezusies! Krāšņākos koncertus šonedēļ iesaka "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Ieva Rozentāle. 

Uz skatuves tiekas Elīna Garanča un Raimonds Pauls

Nedēļas nogalē Nacionālajā teātrī ilgi gaidīts notikums – Raimonda Paula jubilejas koncerts “Ja tevis nebūtu...”, kura īpašais viesis būs pasaules opermūzikas zvaigzne mecosoprāns Elīna Garanča. Koncertam bija jānotiek jau decembrī, bet to pārcēla pandēmijas dēļ.

Abi mākslinieki tam īpaši gatavojušies – gaidot savu jubileju, Maestro veltījis Elīnai Garančai divus dziesmu ciklus – ar Vizmas Belševicas un Ojāra Vācieša dzeju.

Koncerta otrajā daļā izskanēs Raimonda Paula mūzika no kinofilmām un teātra izrādēm, kam speciāli jaunus aranžējumus veidojuši komponisti Lolita Ritmane, Rihards Dubra, Jēkabs Jančevskis un Raimonds Macats. Koncertā piedalīsies orķestris “Sinfonietta Rīga” Normunda Šnē vadībā un instrumentālā grupa Raimonda Macata vadībā. Koncertu ierakstīs Latvijas Televīzija, bet ēterā to pārraidīts šī gada rudenī.

Latvijā viesojas klasiskās mūzikas leģendas 

Koncertdzīve ir uzplaukusi visā tās krāšņumā un viens no efektīgākajiem vasaras muzikālajiem piedāvājumiem šovasar ir festivāla “Rīga Jūrmala” izmeklētā programma ar lieliskiem māksliniekiem, kas ilgs vēl vairākas nedēļas nogales līdz pat septembra sākumam.

Pagājušajā nedēļā lielisku koncertu sniedza britu diriģēšanas meistars Džons Eliots Gārdiners, kurš kopā ar leģendāro pianistu Andrāšu Šifu Latvijā viesojās pirmo reizi.

Godinot diriģenta Marisa Jansona piemiņu, tika izveidots speciāls Festivāla orķestris, kurā apvienojās mūziķi no lieliskākajiem Eiropas simfoniskajiem orķestriem, neizmirstami atskaņojot skaisto Robert a Šūmaņa Klavierkoncertu un Johannesa Brāmsa Pirmo simfoniju. Koncerts pēc tā izskanēšanas tikai divas nedēļas (tiesību dēļ) ir skatāms LTV platformās – ltv.lv, replay.lv un lsm.lv. Brīžiem bija grūti noticēt savām acīm – leģendārais sers Džons Eliots Gārdiners detalizēti un izcili interpretē Brāmsu un Andrāšs Šifs kā pērles bārsta Šūmaņa pasāža mūsu pašu Dzintaru koncertzālē. Brīnišķīgi, ka mums ir šī koncerta ieraksts, jo nevar zināt, vai te vēl kādreiz kas tāds būs iespējams. Koncerts līdz 1. augustam skatāms šeit.

Mazā Mežotnes pils

Mazā Mežotnes pils ir lieliska vieta, kur skanēt smalkai kamermūzikai mierinoša, sena mūra sienās. Koncertsezona ir uzsākta, un jau šajā ceturtdienā notiks lielisku mūziķu saspēle koncertā “Krēmers. Osokins. Dirvanauskaite”. Vijolnieks Gidons Krēmers Latvijā ir biežs viesis kopā ar savu kamerorķestri “Kremerata Baltica”, tomēr kamermūzikas koncertos viņu nemaz tik bieži nesastapsim, tādēļ šī ir īpaša iespēja, dzirdēt meistaru tuvplānā, pavisam nelielā klausītāju lokā kopā ar viņa dzīvesbiedri, čellisti Giedri Dirvanauskaiti un pianistu Georgiju Osokinu, publikas mīluli, kura priekšnesumi vienmēr ir gan izslīpēti, gan spontāni ar smalku tehniku un ārkārtēju muzikalitāti. Tiek solīta programma ar Feručio Buzoni un Sergeja Rahmaņinova darbiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti