Kultūras ziņas

Izmaiņas dizaina gada balvas vērtēšanā

Kultūras ziņas

Konference par dzimšanu, svētkiem un svinēšanu

Mākslas telpa baznīcā

Iepazīsti Latvijas kultūrvietas: Vecauces luterāņu baznīca

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Turpinot vēstījumu par kultūrvietām, kuras sabiedrisko mediju portālā LSM.lv pieteiktas sabiedrisko mediju balvai “Kilograms kultūras”, jāpievēršas Vecauces Evaņģēliski luteriskajai baznīcai. Līdztekus reliģiskajai darbībai tajā notiek arī muzikāli uzvedumi. Baznīcā ierīkota izstāžu zāle un aucēniešu relikviju kolekcija.

Mūzikas ieraksti, gleznas, fotogrāfijas, grāmatas un daudz citu lietu ir aizpildījušas telpu virs Vecauces baznīcas sakristejas. Kolekcijas veidotājs – draudzes priekšnieks Māris Druva atceras, kā šeit izskatījās vēl pirms divarpus gadiem.

Piesaki savu kultūrvietu!

Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un portāls LSM.lv aicina pieteikt kultūrvietas sabiedrisko mediju balvai "Kilograms kultūras", aizpildot pieteikuma ankektu un pievienojot foto vai video no savas iecienītākās kultūrvietas. Piesaki savu kultūrvietu šeit.

“Šī telpa unikāla ar to, ka nekas šeit nebija bijis 150 gadu. Sākās viss pilnīgi nejauši – domājām, kur izvietot bibliotēku,” stāsta Druva.

Savi nosacītie stendi šeit atvēlēti ar Auci saistītiem kultūras ļaudīm. Piemēram, Jānim Anmanim, Lūcijai Garūtai vai ģitāristam Andrim Kārkliņam. Arī mūsdienu slavenības šeit viesojas, piedalās pasākumos un atstāj savus veltījumus mākslas telpai.

“Mums bija Jāņa Streiča gleznu izstāde, un divas gleznas Jānis Streičs mums uzdāvināja,” saka Druva.

Mākslas telpa pildās ar senatnes lietām, ieskaitot mūzikas instrumentus, bet pati baznīca ir tikusi pie renovācijas un jaunām ērģelēm. Tāpat mūsdienas baznīcā ienāk ar mākslu, kas skatāma ēkas bēniņos. Tagad ekspozīcijā aucēniešu gleznas. Un, to visu redzot, rodas jautājums – vai netuvojas brīdis, kad šeit mākslas būs vairāk nekā sakrālo vērtību?

“Tā nedrīkst būt, un tā tas nebūs. Es varbūt vairāk akcentēju mākslu, taču esmu draudzes priekšnieks un tāds palikšu,” uzsver Druva. “Baznīcā nedrīkst būt pamestas, tukšas un neapdzīvotas telpas – jādzīvo un jāelpo katram stūrim.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti