Kultūras ziņas

Bēthovena sonātes Reiņa Zariņa interpretācijā

Kultūras ziņas

Glābjot Liepājas Svētās Annas baznīcas ērģeles

Piesaki savu kultūrvietu "Kilogramam kultūras"!

Iepazīsti Latvijas kultūrvietas: «Skaņu māja» Krapes pagastā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Turpinot vēstījumu par kultūrvietām, kuras sabiedrisko mediju portālā LSM.lv pieteiktas sabiedrisko mediju balvai “Kilograms kultūras”, šoreiz par “Skaņumāju”, kas pavisam nesen atvērta Ogres novadā, Krapes muižas teritorijā, bijušajā muižas pārvaldnieka mājā.  

“Esam aizrāvušies ar tautas mūziku jeb tradicionālo mūziku,” stāsta etnomuzikologs Ilmārs Pumpurs. “Mūzikas instrumenti pie mums ir it kā atnākuši, un kāpēc gan ar tiem nepadalīties? Patiesībā šie mūzikas instrumenti nav seni, šī ekspozīcija stāsta par aptuveni simt gadu senu pagātni.”

Piesaki savu kultūrvietu!

Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un portāls LSM.lv aicina pieteikt kultūrvietas sabiedrisko mediju balvai "Kilograms kultūras", aizpildot pieteikuma ankektu un pievienojot foto vai video no savas iecienītākās kultūrvietas. Piesaki savu kultūrvietu šeit.

Stendos instrumenti pārskatāmi sadalīti pa grupām, ir padomāts arī par rakstisko un informatīvo materiālu. Kā norādīja Pumpurs, vairumu no instrumentiem viņš prot spēlēt un māca kursos, taču esot arī tādi, ar kuriem pats mēģina apgūt ko jaunu.

““Skaņumājas” ideja īsumā ir – mūsu mērķis ar instrumentiem būs dzīvot,” atklāja biedrības “Skaņumāja” vadītāja Sandra Lipska. “Kā esam formulējuši, neesam gatavi stāvēt pie pēdējā ermoņista kapa, bet mēs gribam, lai šie instrumenti dzīvotu, turpinātu tradīciju. Šādā veidā ir pat izveidojušies vairāki jauni sastāvi Latvijā, ir jaunas kapelas.”

“Skaņumājā” atrodas ne tikai ekspozīcija, bet arī stīgu instrumentu darbnīca, jo senie instrumenti ne vien jāmācās spēlēt, bet arī jābūvē – lai būtu, uz kā spēlēt.

Kā uzsver ekspozīcijas veidotāji, “Skaņumāja” nav instrumentu muzejs, bet gan dzīva, multifunkcionāla telpa semināriem, instrumentu praktiskai apguvei un nelieliem koncertiem.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti