Kultūras ziņas

Serebreņņikova brīvības manifests - filma "Vasara"

Kultūras ziņas

Regnāra Vaivara "Kaisles vilciens" Dailes teātrī

Piesaki savu kultūrvietu "Kilogramam kultūras"!

Iepazīsti Latvijas kultūrvietas: Sējas ielas grāmatu skapis Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Turpinām iepazīstināt ar kultūrvietām, ko iedzīvotāji sabiedrisko mediju portālā LSM.lv pieteikuši balvai “Kilograms kultūras”. Šoreiz stāsts par Sējas ielas grāmatu un veloskapi Rīgā. Viss sākas ar labu ideju un viena cilvēka iniciatīvu. Sējas ielā jau gadu stāv ļoti interesanta kultūrvieta – grāmatu skapis.

“Ir tā, ka katram mājās ir daudzas grāmatas, kuras nevajag. Tās aizņem plauktus, ir izlasītas, varbūt neinteresē. Kur tās likt? Vienkārši aiziet izmest miskastē? Neceļas roka,” par grāmatu skapja idejas tapšanu stāsta Bieriņu apkaimes iedzīvotājs Viesturs Silenieks. “Tad man ienāca prātā, ka jāuztaisa šāds skapītis un jānosauc par Sējas ielas grāmatu skapi, jo mēs atrodamies Rīgā, Sējas ielā. Un šajā skapī jāsaliek visas grāmatas, ko man nevajag.”

Uz skapi cilvēki gan nākot kājām, gan braucot ar automašīnām. Satiekot Sileniekam vietējie bieži vien uzsaucot: “Čau, mēs ejam uz tavu skapi!” Tāpēc arī tā ir kultūrvieta – šis skapis ir vieta, kur cilvēki atnāk, pašķirsta grāmatas un nolemj atgriezties, vai arī patiešām atrod ko sev noderīgu. 

Piesaki savu kultūrvietu!

Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un portāls LSM.lv aicina pieteikt kultūrvietas sabiedrisko mediju balvai "Kilograms kultūras", aizpildot pieteikuma ankektu un pievienojot foto vai video no savas iecienītākās kultūrvietas. Piesaki savu kultūrvietu šeit.

“Ir vēl viena laba īpašība, kad cilvēk atnāk, darbojas pie skapja, nomierinās satiksme, jo mašīnas, kas brauc, piebremzē. Un tāds arī ir mērķis, lai dzīvojamā zona, kur jābrauc ar 20km/h, cilvēki ievērotu šos km un piebremzē,” piebilst Silenieks. 

Sējas ielas grāmatu skapis kā īpaša kultūrvieta ir pazīstama arī citu valstu iedzīvotājiem, jo tajā ir ierīkots slēpnis, kas iesaistīts pasaules apceļošanas spēlē “Geocaching”. 

Dažu metru attālumā no grāmatu skapja Viesturs Silenieks izveidojis vēl vienu kultūrvietu – veloskapi. Pats veidotājs smejas, ka tas ir kas līdzīgs “Dari pats!” – taču atzīst, ka, pats būdams velosipēdists, tīri labi zina, cik svarīgi ir brīžam piepumpēt riepas, palaist sēdekli zemāk vai pievilkt ciešāk kādu skrūvi. 

“Ar šo pumpi var uzpumpēt profesionālos velosipēdus, kuriem ir pat 8–9 atmosfēras riepā,” stāsta Silenieks. “Un īstenībā – cik maz vajag, uzliec pie sava žoga šādu objektu un cilvēki ir laimīgi! Un tas gandarījums ir no tā, ka tu redzi savā ielā priecīgas sejas. Ko tad vairāk vajag!”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti