Grāmata par Gunāru Astru, pilsētas festivāls un koncerti – kultūras izlase šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Kilograma kultūras" žūrija turpina darbu, vērojot kultūras norises arī karantīnā, kā arī ik nedēļu iesakot lasītājiem, skatītājiem un klausītājiem būtisko. Šonedēļ īpašu mūzikas izlasi sagatavojis Orests Silabriedis. 

Diriģents Aksels Kobers
Diriģents Aksels Kobers

Tiešraide

Otrdien, 27. jūlijā, Latvijas Radio 3 “Klasika” pieslēgsies Baireitai, un mēs varēsim klausīties Riharda Vāgnera operu “Tannheizers”. Diriģēs vācu maestro Aksels Kobers, kura debija Vāgnera templī pirms vairākiem gadiem notika akurāt ar šo pašu opusu, un galvenajās lomās būs nu jau pieredzējuši vāgneristi Stefens Gulds, Ginters Groisbeks, Markuss Eihe, Lize Davidsena un Jekatrina Gubanova. Ja kāds vēlas kā nebūt pieslēgties arī režisora Tobiasa Kracera idejai, dvesmai var paskatīties bildītes no šī 2019. gada inscenējuma, kurā (cik nu var saprast no dažām ne visai slavinošām recenzijām) Elizabete tiek konfrontēta ar bandītu četrotni, kurā ietilpst titulvaronis klauna ampluā, Venēra mirdzošā kokteiļkleitā plus punduris (atsauce uz Ginteru Grasu) un raksturīgs mūsu laikmeta varonis — drag fenomena interesentu aprindās labi pazīstamais Le Gateau Chocolat, kuru iemiesos dejotājs Kails Patriks.

Grāmata

Lauris Gundars uzrakstījis par Gunāru Astru, bet tiklab arī par sevi un tiem, kas pagājušā gadsimta 60.–80. gados dzīvoja okupētajā Latvijā, pieredzēja personības tapšanas protesta viļņus, pašsaprotami stājās komjaunatnē, Ziemassvētkos mēdza ieklīst kādā baznīcā, beidza vidusskolu, izlaidumā brauca ar kuģīti pa Daugavu, studēja augstskolā, pat nenojaušot, ka dažsimt soļu no Pētera Stučkas vārdā nosauktās Latvijas Universitātes 1983. gada decembrī tiek tiesāti divi Gunāri, un viens no viņiem saka vārdus, kas kļūst par leģendu, un tad ir jautājums, ko tas nozīmēja tolaik un kāpēc svarīgi to atcerēties šodien. Iesaku izlasīt Laura Gundara grāmatu "Svešam kļūt jeb Stāsts par Gunāru A."

Koncerts

Ceturtdien, 29. jūlijā, Dzintaru koncertzālē skanēs Gustava Mālera ģeniālais skaņdarbs “Dziesma par zemi”. Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Andris Poga satiksies ar diviem izciliem solistiem — Zandu Švēdi un Aleksandru Antoņenko. Bernsteins nosaucis šo opusu par Mālera dižāko simfoniju, un tam var piekrist, jo brīdī, kad izskanējusi šī šķietami dziesmu cikla beidzamā daļa, klausītājs apjēdz, ka nupat piedzīvojis teju visu, kas vien ar cilvēku var notikt, un šī sajūta pilnībā atbilst Mālera ideālās simfonijas modelim — simfonijai jābūt kā pasaulei.

Notikums

30. un 31. jūlijā “Hanzas peronā” rīko pilsētas festivālu bez distances “Var! Būt!”. Pietiek jau ar dalībnieku uzskaitījumu vien: pasaulslavenās tīģerlilijas jeb "The Tiger Lillies", košie igauņi "Ewert and The Two Dragons", Matīsa Čudara un Ivara Arutjunjana duets, Platons Buravickis, Deniss Paškevičs tandēmā ar Kasparu Rolšteinu, "Sign Libra", Ozols, "Very Cool People", dīdžeji Mareks Ameriks, DJ Lévi, Elvi Soulsystems un Pēteris Bajārs, “Orbīta”, “Regīna”, “Nikto”, "Jakob Noiman Festival Band" un vēl, un vēl, un vēl; būs arī vinila plašu veikals, terases mūzika un kopumā — teju visa veida mūzika (varbūt ne gluži opera), cilvēki, satikšanās, sarunas, pilsētas vasara un vasara pilsētā, laime un līksme.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti