Gaisma, burinieki, debesjums un angļu rags. Kultūras notikumi šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nedēļā, kad aicinām izdarīt savu izvēli un piedalīties balvas "Kilograms kultūras" 2022. gada ziemas balsojumā, neapstājas arī aktuālo kultūras notikumu birums, un dažus no tiem izceļ LTV raidījumu vadītāja Lilita Eglīte.

"Gaisma tumsā"
"Gaisma tumsā"

"Gaisma tumsā"

Tik uzrunājošu nosaukumu LU Botāniskais dārzs devis ziemas pastaigai dārzā caur dažādiem gaismas un audiovizuālajiem objektiem. Ik vakaru būs iespēja izzināt dārza vēsturi un ielūkoties zinātnes noslēpumos, instalācijās iepazīt retus vai dabā vairs nesastopamus augus, cilvēka acij neredzamus kukaiņus un pat ledū iesalušus vēsturiskus notikumus Volfšmita agrākajā ledus pagrabā. Nu ko – saģērbjamies silti un ejam svinēt svētkus!

"Burinieki uz etiķetēm"
"Burinieki uz etiķetēm"

"Burinieki uz etiķetēm"

Meklējot interesantu lasāmvielu, uzdūros čehu rakstnieka Jiržīja Hājīčeka romānam "Burinieki uz etiķetēm". Grāmatas nodaļas mēnesi pa mēnesim atspoguļo veselu gadu kādas 47 gadus vecas literatūras pasniedzējas Marijas dzīvē. Intrigai – romāns sākas ar 2018. gada oktobri, bet tālāk rit ierastajā secībā no janvāra līdz decembrim, atgādinot, ka attālums starp cilvēkiem var būt bezgalīgs. Marija meklē līdzsvaru dzīvē, cenšas izlīdzināt attiecības ar vecākiem, māsu, meitu, šķirto vīru, draudzenēm un bijušajiem skolasbiedriem, uzsāk vasaras romāniņu... Bet ko darīt ar šekspīrisko mīlestību?

"Debesjums"

12. janvāra vakarā Latvijas Nacionālajā teātrī jauniestudējums – Lūsijas Kirkvudas drāma "Debesjums" Valtera Sīļa režijā. Lugas darbība notiek 18. gadsimta vidū Anglijas austrumos, kur jaunai sievietei draud nāvessods, bet viņas likteni izšķirs 12 zvērināto – sieviešu – lēmums. Lugas traģiskos samezglojumus, kas nav zaudējuši aktualitāti arī mūsdienās, savās lomās šķetinās dažādu paaudžu Nacionālā teātra aktrišu zieds: Elizabete Skrastiņa, Maija Doveika, Dace Bonāte, Dita Lūriņa, Ināra Slucka, Agnese Budovska u.c.

Kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un diriģents Normunds Šnē
Kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un diriģents Normunds Šnē

"Sinfonietta Rīga" un Vollenvēbers

14. janvārī pirmo reizi Rīgā sagaidīsim Berlīnes Filharmonijas orķestra solistu Dominiku Vollenvēberu, kuru diriģents maestro Klaudio Abado nodēvējis par visu laiku labāko angļu raga pavēlnieku. "Sinfonietta Rīga" diriģenta Normunda Šnē vadībā kopā ar izcilo viesmākslinieku atskaņos komponista Pētera Vaska Koncertu angļu ragam un orķestrim. Programmā vēl divi intriģējoši skaņdarbi: vācu laikmetīgās mūzikas tēva Heinera Gebelsa "Svīta semplerim un orķestrim" un viena no mazāk pazīstamajām Vīnes klasiķa Jozefa Haidna "Londonas simfonijām".       

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti