Gada pirmās nedēļas kultūras akcenti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Iesākas jauns gads, un, lai arī nedaudz pieklusinātāk kā gada izskaņā, šonedēļ kultūras notikumu birums turpina savu ritējumu. Dažus akcentus izceļ Latvijas Televīzijas redaktore un Latvijas Radio 3 – "Klasika" programmu vadītāja Anete Ašmane-Vilsone.

"Iekļaujošā ziema"
"Iekļaujošā ziema"

Iekļaujošā ziema

Jau otro reizi janvāra sākumā koncertzāle "Cēsis" aicina uz telpiskās mūzikas notikumu, kam šoreiz dots nosaukums "Iekļaujošā ziema". Kā skan ziema? Uz šo jautājumu atbildi sola sniegt notikuma veidotāji, dodot iespēju no sniega un lietus patverties īpaši būvētā skaņas kupolā, kurā skan baltiešu komponistu mūzika, tostarp mūsu Platona Buravicka radīta. Ambisoniskā versijā aranžēta arī baroka popzvaigznes Antonio Vivaldi "Ziema" no cikla "Gadalaiki". 

Izrādes “Kur pazuda valsts” publicitātes attēls
Izrādes “Kur pazuda valsts” publicitātes attēls

Kur pazuda valsts

Dokumentālu detektīvu radījis dramaturgs Matīss Gricmanis, iedvesmojoties no mākslinieka Raimonda Staprāna lugām. 1940. gada jūnijs bija robežšķirtne Latvijas vēsturē, taču, pēc izrādes veidotāju domām, tā joprojām ir līdz galam neatbildēta lappuse, kur liela loma bija Kārlim Ulmanim, viņa personībai un rīcībai. Vai Latvija varēja saglabāt brīvību arī vistumšākajā vēstures brīdī, ja Ulmanis būtu rīkojies citādi? Vēsturi vairs mainīt nevaram, taču no tās mācīties un par to runāt teātra valodā gan esam aicināti. Gada pirmās nedēļas salīdzinoši tukšajā kultūras notikumu kalendārā Dailes teātris liek ierakstīt 6. janvāri, kad uzvedums "Kur pazuda valsts" piedzīvos pirmizrādi.

Elegantā Rīga

Vēsturniece Inita Saulīte-Zandere uzrakstījusi grāmatu, kas bagātīgi un saistoši ļauj iepazīties ar Latvijas pirmās brīvvalsts laika Rīgas modes pasauli, tās noteicējiem, veidotājiem un iemiesotājiem. Ekonomiskā un kultūras situācija, cilvēku motivācija un domāšanas modeļi, izpausmes publiskajā telpā, personību ietekme – tas viss veidojis mūsu modes vēsturi, ko nu iespējams izzināt plašāk un padziļinātāk. Pateicoties Saulītei-Zanderei, varam iepazīt tā laika modes speciālistus un organizācijas, nozares panākumus un problēmas, kā arī pagājušā gadsimta modes apskatus presē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti