Gada pārsteigumi «Kilograms kultūras» finālā. Kurš saņems balvu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kurš kultūras notikums sabiedrību pērn pārsteidza visvairāk? Sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" finālā uz zeltīto statueti kategorijā "Pārsteigums" ir trīs pretendenti: mākslinieka Kriša Salmaņa plakāts ar Vladimira Putina attēlojumu uz žurnāla "IR" vāka un pretī Krievijas vēstniecībai, koncertuzvedums "Dziesma dejo, deja skan" un spēlfilma "Upurga".

Balvas nominantus – oriģinālākos un kvalitatīvākos aizvadītā gada Latvijas kultūras notikumus – sabiedrisko mediju kultūras jomas profesionāļu žūrija izvirzīja, bet skatītāji un klausītāji izvēlējās trīs balsojumos – pavasara, rudens un ziemas. Katrā balsojumā uzvarējušie nu piedalās fināla balsojumā. Par finālistiem iespējams balsot reizi dienā līdz 1. februāra pulksten 23.59, autorizējoties ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu.

LASI UN BALSO:

Mākslinieka Kriša Salmaņa plakāts ar Vladimira Putina attēlojumu

2022. gada pavasarī "Kilograms kultūras" balsojumā "Pārsteiguma" kategorijā lielāko balsu skaitu ieguva mākslinieka Kriša Salmaņa veidotais plakāts ar Vladimira Putina attēlojumu, kas pēc Krievijas izvērstā kara Ukrainā sākotnēji publicēts uz žurnāla "IR" vāka un vēlāk lielformātā izvietots uz Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja fasādes pretī Krievijas vēstniecībai.

"Ļoti gribētos, ka par pirmo finālistu kategorijā "Pārsteigums" jau varētu runāt kā par vēstures plauktos ieliktu laika zīmi. Diemžēl karš Ukrainā aizvien ir aktualitāte un ikdiena, pie kā negribas un nedrīkst pierast. Tāpat kā plakāts ar Vladimira Putina attēlojumu pretī Krievijas vēstniecībai un vēl pirms tam uz žurnāla "IR" vāka.

Mākslinieks Krišs Salmanis aizvadītā gada sākumā savu attieksmi pauda asi un tieši, jo iespējams, ka kara laikā ar smalku un daudznozīmīgu mākslu nepietiek.

Kā viņš pats atzina: "Es esmu mākslinieks, bet šis nav mākslas darbs. Tas ir vienkārši bļāviens!" Un citi piebalso, ka arī pārsteigums," komentēja balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Liene Jakovļeva.

Koncertuzvedums "Dziesma dejo, deja skan"

Rudenī "Kilograms kultūras" balsojumā uzvarēja koncertuzvedums "Dziesma dejo, deja skan", kas 5. un 6. augustā izskanēja Mežaparka Lielajā estrādē (mākslinieciskie vadītāji Mārtiņš Klišāns un Agris Daniļevičs, režisore Ilze Jakubovska).

"Mežaparka Lielās estrādes sudraba birzij vēl nav bijis daudz iespēju ieskanēties pilnasinīgi un visā krāšņumā. Tomēr divi augusta vakari koncertuzvedumā "Dziesma dejo, deja skan" ir iezīmējuši skaistu ceļu uz lielajiem svētkiem – vairāk nekā 6000 tā dalībnieki nebijušā formā savienoja divas mūsu tautas tradīcijas.

Dejotāji un koristi vienojās kopējā stāstā un lidoja dejas un dziesmas šūpolēs starp pagātni un tagadni, sauli un viņsauli, zemi un debesīm, bērnību un vecumdienām, Latviju un svešumu.

Pārsteidzošie un talantīgie latvieši, kas dzied un dejo – gan priekos, gan tad, kad sāp," notikumu raksturoja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Liene Jakovļeva.

Uzveduma centrā ir šūpoles, kas šūpo latvieti starp pagātni un tagadni, zemi un debesīm, pļavām un mežu galotnēm, šo un to sauli, ziemu un vasaru, bērnību un vecumdienām, starp Latviju un svešumu – starp deju un dziesmu. Tas vēsta par latvieti, kas dzied un dejo – godos, skumjās, darot darbu, iemīlējies un ejot dabā.

Spēlfilma "Upurga"

Savukārt, gadu noslēdzot, skatītāji un klausītāji "Kilograms kultūras" balsojumā par lielāko pārsteigumu atzina režisora Uģa Oltes spēlfilmu "Upurga".

"Filma "Upurga" ir par jaunu mūsdienu cilvēku iniciāciju un tādu uzplaukšanu, atkailināšanos ļoti senu dabas spēku priekšā. Viņi iekļūst piedzīvojumā, kuram īsti nav gatavi, un tad otrā galā izlien jau nedaudz citādāki," par filmu sacījis režisors Uģis Olte.

"Mitoloģiski trilleri savvaļā, kā nodēvēta režisora Uģa Oltes pirmā pilnmetrāžas spēlfilma "Upurga", pasaules kino okeānā droši vien nav pārlieku pārsteidzošs risinājums. Bet Latvijas kino kontekstā

filmas ievelkošā burvestību mistērija, šķietami nemanāmā, bet biedējošā balansēšana starp dzīves realitāti un mitoloģiskās pasaules dzelmēm neļauj tik viegli no tās tīmekļiem izpīties un savažo paliekoši.

Un pārsteidzoši," par filmu sacīja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Liene Jakovļeva.

Balso par saviem favorītiem!

To, kurš notikums svinīgajā ceremonijā saņems balvu "Kilograms kultūras", noteiks skatītāju balsojums. Līdz 1. februāra pusnaktij reizi dienā iespējams balsot par saviem favorītiem desmit balvas kategorijās.

Apbalvojuma "Kilograms kultūras 2022" pasniegšanas ceremonija – 17. februārī pulksten 21.05 tiešraidē LTV1, LSM.lv, REplay.lv, kā arī LR1 un LR3 "Klasika".

Par balvu "Kilograms kultūras"

"Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

"Kilograms kultūras" žūrijā darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Anete Ašmane, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LTV raidījuma "Kultūrdeva" producents un mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis, LR3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM.lv kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti