Filma, deja un teātris – iesaka dzejnieks Toms Treibergs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Turpinās pavasaris, un turpinās sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" čakls darbs, apmeklējot kultūras notikumus un lasot grāmatas. Šonedēļ Latvijas Radio kultūras žurnālists, dzejnieks un etīžu teātra "Nerten" dalībnieks Toms Treibergs iesaka svinēt Teātra dienu,  ļauties revolucionāri kinematogrāfiskām kaislībām, pašiem izdot grāmatas, ja ne dejot, tad klausīties tango. Ieteikumos Toms pieļauj arī kādu interešu konfliktu...

Katram savu pašizdokli!

Šodien izdevējdarbība vairs nav tikai profesionālu izdevniecību projekti ar apjomīgu budžeta bāzi –

izdevējs var būt katrs, ja vien ir pietiekami urdoša ideja, kura pozitīvā ziņā spiež, lai tiktu dalīta arī ar citiem.

Trešdienas pēcpusdienā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ar savu pieredzi pašizdokļu veidošanā dalīsies grafikas dizainers Andrejs Lavrinovičs, kurš strādā alternatīvā medija portālā un izdevniecībā "Popper Publishing". Viņš arī vadīs meistardarbnīcu, kuras virzieniskais pamats ir laikmetīgā māksla un tās izpausmes zīmējumu un grafikas tehnikā, sabalsojoties ar ielu mākslu un mūsdienu fotogrāfiju. Pie viena – laba iespēja novērtēt izstādi "Laika zīmju pieraksti", kurā Islandes, Grenlandes un Fēru salu modes dizaineri un mākslinieki dalās savās mūsdienu modes interpretācijās.

Liepājas teātra Teātra dienas koncertuzvedums „Meklējam aktierus!”
Liepājas teātra Teātra dienas koncertuzvedums „Meklējam aktierus!”

Jaunā gvarde Liepājas teātrī?

Kā ziņo vēstis no Dižjūras puses, Liepājas teātris nonācis grūtībās –

pārslodzes dēļ aktieri piedraudējuši iesniegt atlūgumus, ja tiks palielināts darba apjoms.

Taču, kā par nelaimi, tas notiek tieši Teātra dienas priekšvakarā. Tā nu teātra direktors ievieto avīzē sludinājumu, kurā ziņots, ka steidzami tiek meklēti aktieri. Un tad arī viņi ierodas… Rūķis Kautrīgais, Jurčiks, Žaklīna, Gatiņš, Baibiņa, Džejs Getsbijs un citi īpatņi. Pieaicinātajam režisoram ir nedēļa laika, lai kopā ar "jaunajiem aktieriem" radītu Teātra dienas koncertu. Kādi ir šī krīzes menedžmenta rezultāti, uzzināsiet sestdienas vakarā Liepājas teātrī. Savārīto putru apņēmušies izstrēbt Edgars Pujāts, Inese Kučinska, Armands Kaušelis, Everita Pjata-Gertnere, Leons Leščinskis, Kaspars Gods, Signe Dancīte, Viktors Ellers, Sandis Pēcis, Kaspars Kārkliņš, Egons Dombrovskis, Mārtiņš Kalita, Liepājas mūziķi Normunda Kalniņa vadībā, kā arī citi palīgi.

Pārlādē un šauj 1906. gadā

Režisors Gatis Šmits ar komandu ir nolēmis padrebināt gan Latvijas kinoteātru sēdvietu konstrukcijas, gan arī skatītāju nervus – uz ekrāniem nonācis pēdējais kinodarbs no cikla "Latvijas filmas Latvijas simtgadei", tēlojums par brāzmaino revolūcijas laiku "1906". Fabula sekojoša: Rīgas slepenpolicija ir guvusi virsroku cīņā ar sociāldemokrātu kaujiniekiem. Tikai viena grupa spītīgi turpina savu darbību un plāno pārgalvīgu uzbrukumu kādas rūpnīcas kasei. Par operācijas vadītāju tiek nozīmēts ierindas kaujinieks Pelēkais, kurš operācijas plānošanas laikā satiek dzejnieci Violetu.

Jaunās dāmas iedvesmots, Pelēkais ierauga dzīvi un revolūciju citām acīm, turpretim Violeta nemanāmi nonāk kaujinieku bīstamajā pasaulē.

Šķiet, ka upuri šajā stāstā būs ne tikai idejiski, bet arī pavisam cilvēciski.

"Pjacolla un Galjāno"
"Pjacolla un Galjāno"

Ne vien deja, bet dzīves izjūta

Ceturtdienas vakarā Lielajā ģildē otrā sērija pirms trim gadiem iesāktajai tangomūzikas programmai "Pjacolla un Galjāno". Idejas autors un iniciators ir Raimonds Melderis –

klasisks kamermūzikas ansamblis (stīgu kvartets un bass) satiekas ar akordeonu un ģitāru neakadēmiskā programmā ar tango fenomenam raksturīgo smalku un vitālu saturu.

Programmā skanēs tangomūzikas klasiķa Astora Pjacollas skaņdarbs "Tango vēsture" komponista Platona Buravicka pārlikumā, kā arī itāļu džeza akordeonista Fausto Bekalosi opuss "Tangamente". Savukārt Kārļa Lāča "Tango variācijas", kas oriģinālā ieskaņotas ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu kvartetu Maskavas Puškina teātra izrādei "Iemīlējies Šekspīrs", ceturtdienas vakara kopējai noskaņai pārliktas akordeonam, stīgu kvartetam un basam. Visbeidzot, gaidot pavasara oficiālo, meteoroloģisko, un, cerams – nenovēršamo tuvošanos, tiks atskaņoti Astora Pjacollas "Četri gadalaiki".

Tā var notikt / Tā nevar notikt

Runājot par suņiem, kuri paši sev ceļ asti –  vēlos ieteikt svētdienas vakarā iegriezties Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā "Zirgu pasts", kur notiks etīžu teātra "Nerten" jaunākās izrādes "Gribētos piebilst" premjera. Teātris šogad atzīmē savu 15 gadu pastāvēšanas jubileju, tāpēc rakstnieks Svens Kuzmins kopā ar šo rindu autoru pie jaunās programmas ir strādājuši jau kopš aizvadītās sezonas. Abi domubiedri fiksē iespaidus no krāsainām ikdienas gaitām, tāpat rada pavisam jaunas realitātes, kurās tomēr ieraugāmi katram labi pazīstami cilvēciskās esamības atribūti: vientulība, līdzcietība, neizpratne par likteņa pagriezieniem, centieni panākt savu taisnību un pavisam negaidītu patiesību iepazīšana.

Vien jānorāda, ka izrādi būtu vēlams apmeklēt skatītājiem, kuri pārkāpuši 16 gadu slieksnim. Jo patiesība dažkārt mēdz būt skarba…

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti