Fantastika, roks, elektroniskā un džeza mūzika. Kultūras izlase šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mūzikas žurnālists un sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Kaspars Zaviļeiskis šonedēļ iesaka klausīties plašu mūzikas klāstu, iepazīstoties ar jaunākajiem albumiem, un doties uz koncertu Latvijas Radio 1. studijā, kā arī sekot līdzi literatūras jaunumiem un meklēt Toma Deimonda Barvida debijas romānu "Zaļā Dzīle".

Albums "Jauni"
Albums "Jauni"

Rokgrupas "Dzelzs vilks" piecpadsmitais albums "Jauni"

Daudzgalvainais rokgrupas "Dzelzs vilks" klausītāju pūlis septiņus gadus gaidīja jaunu grupas studijas albumu. Gaidīšana attaisnojusies, jo savā piecpadsmitajā albumā neskaitāmus koncertus sniegusī Jura Kaukuļa un draugu apvienība piedāvā desmit hitus savā labākajā rokdisko manierē, turklāt izpildītus dzīvā skanējumā bez liekas pārproducēšanas. Pareizos smalkumus skaņas apstrādē izcēlis Latvijas mūzikas skatuves pieprasītākais producents Gatis Zaķis. Astoņas no desmit dziesmām ir līdz šim nedzirdētas, taču nav šaubu, ka arī tās kļūs par līdzi dziedamajiem, lecamajiem un priecīgi izraudāmajiem skaņdarbiem, kas "ne jau taisni sejā – krūtīs sit”."

Albums "Filtrs"
Albums "Filtrs"

Elektroniskās deju mūzikas izlase "Filtrs"

Interneta mūzikas vietnē "Bandcamp" bez maksas lejupielādējama un dubultajā vinila platē izdota jaunradītas Latvijas elektroniskās deju mūzikas izlase "Filtrs", kas tapusi "Radio Naba" raidījuma "Kinetic" rīkotā elektroniskās mūzikas producentu konkursa ietvarā. Kompilācijā iekļauti konkursa finālistu skaņdarbi, ko radījuši Toms Auniņš, Astron, Rasa Logos, Ellis Be, MakeMake un vēl citi pašmāju elektroniskās mūzikas producenti. Atmosfēra variē no itin agresīva tehno līdz eksperimentālākām noskaņām, veiksmīgi iezīmējot šā brīža Latvijas elektroniskās deju mūzikas ainu ne popmūzikas flangā.

XY Quartet
XY Quartet

Itāļu jaunā džeza grupa "XY Quartet" Latvijas Radio 1. studijā

9. decembrī pulksten 19.00 Latvijas Radio 1. studijā notiks publisks itāļu jaunā džeza grupas "XY Quartet" koncerts. Šī uzstāšanās Rīgā bija paredzēta jau pirms diviem gadiem, taču šos plānus izjauca pandēmija. Šonedēļ "XY Quartet" beidzot arī Latvijas klausītājiem varēs klātienē piedāvāt savu it kā sarežģīto, taču saprotami pasniegto skaņu pasauli, kurā savijas džezs un laikmetīgā mūzika. Grupas līderus Nikolā Facini jeb X un Alesandro Fedrigo jeb Y mēdz dēvēt arī par mūzikas matemātiķiem, jo viņi meklē aizvien jaunas formulas, kā radīt un spēlēt mūziku. Neskatoties uz to, ka tā ir eksperimentāla, mūzikas atskaņošanā netiek izmantoti digitālie gadžeti.

Toma Deimonda Barvida debijas romāns "Zaļā Dzīle"

Cik tad varam jūsmot par Tolkīna, Roulingas vai vēl citu pasaulslavenu literāro fantastu izdomātajām un visu vecumu lasītājiem saprotamajām pasaulēm? Lasīšanas veicināšanas projekta "Bibliotēka" pirmajā jauno rakstnieku konkursā uzvarējušais Toms Deimonds Barvidis savā debijas romānā "Zaļā Dzīle" piedāvā savu pasauli, kas ar neparastām vidēm un tēliem diez ko neatpaliek no dižgaru fantazētāju piedāvātajām. Šajā dažādu dabas parādību apvītajā stāstā var mesties ikviens, kam tuva fantāziju pasaule, spraigi notikumi un varonīgi tēli, kas tos izdzīvo. Garantēta nonākšana kā ļaužu apdzīvotā pasausu lauku vidē, tā sulīgi mežonīgā mūžamežā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti