Kultūras ziņas

Sācies mūzikas un mākslas festivāls "Bildes"

Kultūras ziņas

Grupai "Autobuss debesīs" – 20

Piesaki savu kultūrvietu "Kilograms kultūras"!

Ērmaņu muiža – kultūrvieta visiem, kas izslāpuši pēc kvalitatīvas mūzikas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sabiedrisko mediju portāls LSM.lv turpina pieņemt pieteikumus “Kilograms kultūras” nominācijai “Kultūrvieta”. Raidījums “Kultūras ziņas” piedāvā iepazīties ar jau izvirzītajām kultūrvietām. Viena no tām – Ērmaņu muiža Alūksnes novada Malienas pagastā. Tajā jau vairākus gadus saimnieko un kultūrdzīvi uztur komponists, pasniedzējs un mūziķis Uģis Prauliņš.  

"Izcilais latviešu komponists Uģis Prauliņš kopā ar dzīvesbiedri Ingu savas dzimtas īpašumu Alūksnes novada Malienas pagastā nu jau vairāku gadu garumā kopj, atjauno un veido par brīnišķīgi izsmalcinātu kultūrvidi apkaimes iedzīvotājiem un arī viesiem no tālākam vietām, kas izslāpuši pēc augsti kvalitatīvas mūzikas," raksta kultūrvietas izvirzītāja Evita Aploka.

Ērmaņu muižas kungu māju uzskata par vienu no izcilākajiem 19. gadsimta koka arhitektūras pieminekļiem Latvijā. Būvēta 19. gadsimta sākumā, tā sākotnēji piederēja fon Fītinghofu dzimtai. Mājas stāsts, ko zinām šodien, sākās 1913. gadā, kad Dāvids Praule šai vietā ieradies kā muižas rentnieks.

Latvijas brīvvalsts laikā muiža nonākusi Prauliņu dzimtas īpašumā. Šobrīd muižā saimnieko Dāvida Praules mazmazdēls, komponists un mūziķis Uģis Prauliņš.

Padomju laikā muižā bija pienotava, bet vēlāk ēku sadalīja vairākos nelielos dzīvokļos, kuros izmitināja kolhoznieku ģimenes.

Ērmaņu muižā, kopš te saimnieko Uģa Prauliņa ģimene, vasarās notiek dažādas radošās nometnes un koncerti. Īpaši daudz ļaužu šeit sabrauc izdancoties etnomūzikas naktī.

“Es neesmu nekāds danču mīlētājs, bet šis ir gadījums, ka man ir pienākums, kamēr vēl to varu darīt. Es uzvalku kreklu un eju ar visiem kopā, un tas ir cita veida prieks,” stāsta Uģis Prauliņš un piebilst: “Šeit mūzika dzīvo tādās nepieradinātās vidēs un māksla dzīvo nepieradinātās vidēs. Un cilvēku draudzība šeit rodas un dzīvo. Tam ir nozīme.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti