Divas filmas un neparasta izstāde: iesaka kinokritiķe Daira Āboliņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pirmā maija nedēļa bagāta veselām divām svētku dienām. Kinokritiķe, arī sabiedrisko mediju balvas „Kilograms kultūras” žūrijas locekle Daira Āboliņa, iesaka nezaudēt laiku un pievērsties tiešām elpu aizraujošiem notikumiem.

 

"Saule brauca debesīs", rež. Roze Stiebra
"Saule brauca debesīs", rež. Roze Stiebra

Latvijas filmu maratons

Nacionālais kino centrs aicina uz nu jau tradicionālo 4. maija Latvijas filmu maratonu kinoteātrī “Splendid Palace”. Piedāvājumā:

  • Sešu latviešu filmu pirmizrādes un vakara noslēgumā brīvdabas seanss kinoteātra pagalmā Rozes Stiebras  animācijas filmai “Saule brauca debesīs”.
  • Divas leļļu filmas var skatīties gan ar, gan bez bērniem jau no paša rīta.
  • Četras jaunas dokumentālas filmas aizņems visu  sestdienas pēcpusdienu.

Mazas satraukuma trīsas īpaši par filmu “Ilmārs Blumbergs”,  

no kuras līdz šim esmu redzējusi tikai mazu materiāla izlasi. Nešaubos par režisores Dzintras Gekas jaudu un pietāti pret mākslinieku, kura pēdējais laiks bija cilvēciski tik grūts, bet filma par tik izredzētu personību kā Ilmārs Blumbergs ir liela uzdrošināšanās.

Mati ceļas stāvus

Laikmetīgās mākslas centrā „Kim?” skatāma Katrīnas Neiburgas izstāde “Mati”. Katrīna ir māksliniece, kura filmē, klausās, uzklausa un domā. Un pēc tam tas ir kaut kas vairāk nekā filma. Tā ir izstāde, kas izkāpusi ne tikai no ekrāna … Tā raisa emocijas, kas provocē domāt ne tikai par cilvēka matiem kā mākslas izejmateriālu un frizieri kā  smalku psihologu un estētu. Tā  liek domāt par matiem - dzīviem un mirušiem.

Par skaisto, sakrālo un arī biedējošo. 

Katrīna Neiburga savā antropoloģiskajā mākslā bieži eksperimentē arī ar sevi. Arī šoreiz.

Kadrs no filmas "Baltais krauklis"
Kadrs no filmas "Baltais krauklis"

Baltais krauklis jeb Nurijevs

Režisors Ralfs Fainss (pats arī baletmeistara lomā) radījis filmu, kas balstīta baletdejotāja Rūdolfa Nurijeva biogrāfijā. Tā stāsta par laiku, līdz PSRS  “ziedu laikos” (1961. gadā) Nurijevs viesizrāžu laikā Francijā nolēma aizbēgt un  neatgriezties. Filmas mērķauditorija noteikti ir arī Latvijā! PSRS laikmets ir pašlaik jaunā kino mode. Komplimentēju Fainsam, ka

beidzot krievus pasaules mēroga filmā spēlē īsti un labi krievu aktieri, kuri pa īstam runā krieviski.

Filmas režisoru interesē imigrācijas tēma ne tikai Nurijeva kontekstā… Bet mums varētu būt katram savi iemesli to skatīties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti