Digitālās koncertzāles un Čaks. Kultūras akcenti šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šonedēļ jubileja Čadarainim – Aleksandram Čakam 120. dzimšanas diena. Katram mums savs dzejolis vai dziesma ar viņa vārdiem. No skolas laika prātā ir rinda “…un tad es ieraudzīju, trepes, jūs…”  Tagad vajadzētu sameklēt, no kuras poēmas tas bija, un vai vispār tas ir Čaks. Ar grāmatām mājsēdes laikā viss pa vecam. Bet izstādes, teātri, koncertzāles apmeklētājiem ciet. Kultūru atkal esam spiesti baudīt attālināti, tomēr iespēju ir gana daudz. Te daži muzikāli piedāvājumi, no kuriem divi – 29. oktobrī.

Kristīna Poska
Kristīna Poska

LNSO, Poska un Čaikovskis

29. oktobrī pulksten 19.00 plānotais Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerts tomēr notiks! Tas svarīgi, jo pie diriģenta pults būs galvenā viesdiriģente Kristīne Poska no Igaunijas, kura šajā statusā muzicēs pirmoreiz, un šo koncertu tiešraidīs ne tikai Latvijas Radio 3 “Klasika”, bet vēl septiņas Eiroradio dalībvalstis un videoversijā – TV4 Latvija. Poskas vēlme bija atskaņot tieši Čaikovska Sesto (“Patētisko”) simfoniju, bet koncerta pirmajā daļā orķestra koncertmeistars Georgs Sarkisjans solēs Arama Hačaturjana Vijoļkoncertā. Ar skaņdarbiem un mūzikas niansēm pirmskoncerta sarunās iepazīstinās Orests Silabriedis.

Elīna Garanča
Elīna Garanča

Elīnas Garančas debija Buijonas princeses lomā

Vīnes Valsts operā šajās dienās notiek itāļu komponista Frančesko Čilea operas “Adriāna Lekuvrēra” izrādes. Dramatiskajā mīlas trijstūrī starp franču aktrisi un Saksijas Moricu sava vieta ir Buijonas princesei, kuru pirmoreiz atveido Elīna Garanča. Vai viņas sūtītais ziedu pušķis dīvai ir aktrises nāves iemesls, skaidru ziņu nav, bet detektīvcienīgais sižets ar romantisku mūzikas pildījumu būs dzirdams un redzams piektdienas vakarā, 29. oktobrī, Vīnes Valsts operas mājaslapā un straumēšanas vietnē. Esiet pacietīgi – Elīna parādās tikai otrajā cēlienā. Bet iespējams, ka pirms vai pēc izrādes varēsit aplūkot arī tikko atklāto brazīliešu mākslinieces Beatrises Miljazesas gleznoto dzelzs priekškaru “Rozā saules gaisma”.

Raimonds Pauls un Gunda Vaivode 13. aprīlī Latvijas Radio 1.studijā
Raimonds Pauls un Gunda Vaivode 13. aprīlī Latvijas Radio 1.studijā

Ielūdz “Klasikas” digitālā koncertzāle

Arī “Klasika” ir uzkrājusi plašu (34!) Latvijas Radio 1. studijas un vairāku Rīgas Doma koncertu video ierakstu arhīvu, ko šobrīd, kad kultūras iestādes savas durvis vērušas ciet, aicinām nesteidzīgi izbaudīt! Stilu piedāvājums ir daudzveidīgs – no klasikas līdz džezam, laikmetīgajai un tautas mūzikai: Maestro Raimonds Pauls un viņa teātra mūzikas programma “Dailes pieskāriens”, Andrejs Osokins ar latviešu klaviermūziku pāri gadsimtiem, Vestards Šimkus un viņa pavasarīgā mūzikas izvēle, Radio rezidences mākslinieki – trio “Art-i-Shock” ar Georga Pelēča “Pieneņu lauku” un Guntara Prāņa rata liru, pianists Reinis Zariņš ar “Nakts domām” un “Piano Americano”, Kristīne Balanas un Margarita Balanas, Daumants Liepiņš, Evija Martinsone, Laura Polence, Arta Jēkabsone, ansambļi “Arcandela”, “Quadra”, “Perpetuum Ritmico”, Jelgavas bigbends un daudzi citi lieliski mūziķi un ansambļi!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti