Dažāda mūzika. Kultūras ieteikumi gada pirmajai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 3. janvāra sākas "Kilograms kultūras" ziemas balsojums, kas ilgs līdz 14. janvārim, un mēs aicinām ikvienu svērt un vērtēt, bet paši tikām jau lūkojam pēc jauniem kultūrnotikumiem gada pirmajai nedēļai. Un tā pārsteigs ar mūzikas un telpas mijiedarbi.

Telpiskās mūzikas notikums "VIDŪ"
Telpiskās mūzikas notikums "VIDŪ"

Telpiskas, elektroakustiskas mūzikas piedzīvojums "Vidū"

Koncertzāle "Cēsis" no pirmdienas aicina uz neparastu skaņas un sajūtu pieredzi, ko varēs izbaudīt lielās zāles vidū iebūvētā kupolā. Tā iekšpusē būs iekārtotas ap 30 sēdvietu, un vairākos seansos no daudzskaitlīgajiem skaļruņiem plūdīs Platona Buravicka, Rolanda Kronlaka, Lindas Leimanes un lietuviešu komponistu Mantauta Krukauska un Mata Šablauska telpiskās mūzikas skaņdarbu ieraksti. Kā sola projekta vadītājs Voldemārs Johansons, skaņas pārvietošanās horeogrāfija kopā ar gaismas partitūru būs kas neierasts. 40 minūšu garo elektroakustisko koncertu varēs izbaudīt 3. janvārī, pulksten 19.30, turpmāk – katru dienu pulksten 14.00, 15.30, 17.00 un 18.30.

Latvijas Radio koris – pareizticīgo Ziemassvētkos

Šonedēļ pareizticīgie svin Ziemassvētkus, un muzikālas veltes tajos sniegs Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā. 7. janvārī Dzintaru koncertzālē izkanēs Grečaņinova "Vigīlija" un Sviridova "Dziedājumi un lūgšanas", bet dienu vēlāk Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" – Čaikovska monumentālā "Svētā Jāņa Zeltamutes liturģija" un bizantiešu garīgie dziedājumi latviešu valodā Andreja Selicka sakārtojumā. Radio korim šis ir aprobēts un ierakstos pasaulē atzīts repertuārs, kurā caur komponistu personīgajām drāmām tiek meklēts un, šķiet, atrasts ceļš pie Dieva.   

Ērģelniece Ligita Sneibe, "Tagad un tad"

Zviedrijā dzīvojošā māksliniece savu apaļo dzimšanas dienu svinēs, spēlējot Rīgas Domā. Ligita ir ne tikai koncertējoša ērģelniece (ikdienā vada mūzikas dzīvi Fēringses baznīcā), bet arī komponiste, tāpēc līdzās Einfeldes, Rišes, Perta, Čurļoņa un citiem darbiem izskanēs divi jaundarbi – Dzintras Kurmes-Gedroicas "Credo" un pašas jubilāres opuss "Atkal". Studijas pie latviešu grandiem Pētera Sīpolnieka un Tālivalža Dekšņa gruntējušas labo izpratni par instrumentu, kas tūkstoš balsīs atkal iekrāsosies Rīgas Domā 7. janvārī. Pirms tam 4. janvāra vakarā pulksten 20.40 Latvijas Radio 3 "Klasika" varat noklausīties Rūtas Paulas sarunu ar Ligitu Sneibi.

Maikls Gordons
Maikls Gordons

Maikla Gordona "Timber" pirmatskaņojumi Ventspilī

Sociālajos tīklos jau redzētas sajūsmas pilnas atsauksmes par Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša veidoto telpu – egļu instalāciju "Biežņa", kas izveidota koncertzālē "Latvija". Šo drūzmēšanās  metaforu noslēgs skanisks akts: 8. un 9. janvārī ierobežots skaits klausītāju dzirdēs amerikāņu komponista, "Bang On A Can" dibinātāja, Maikla Gordona skaņdarbu "Timber" – mūziku sešiem vienādiem koka sitaminstrumentiem jeb "simantrām", ko skandinās mūsu perkusionstu ansamblis "Koksnes sekstets" (Freibergs, Bāliņš, Endelis, Mediņš, Tomiņš un Zaurs).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti