Daudz filmu, Blumbergs un Alise Brīnumzemē – iesaka Anete Lesīte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

 

Rudens kultūras raža kļūst arvien bagātāka. Neapjukt šai bagātībā palīdzēs mākslinieces, Latvijas Televīzijas kultūras žurnālistes un sabiedrisko mediju balvas “Kilograms kultūras” žūrijas locekles Anetes Lesītes ieteikumi.

“Žagari”

16. oktobrī plkst. 19.00 Cēsu koncertzālē un 18. oktobrī LTV1 ēterā pirmizrādi

piedzīvos Latvijas Televīzijas jaunākā dokumentālā filma “Žagari”. Scenārija autores

Henrietas Verhoustinskas un režisores Zitas Kaminskas kopdarba  centrālo asi veido abu brāļu – aktiera, “Žagarkalna” īpašnieka Jura Žagara un režisora, aktiera, bijušā Latvijas Nacionālās operas direktora Andreja Žagaru savstarpējās attiecības, zinot, ka viens no viņiem jau filmēšanas laikā ir smagi slims. Filmas traģiskā stīga – pēdējie mēneši tuvinieku dzīvē un pirmie mēneši jau pēc traģiskā zaudējuma. Divu Latvijas kultūras dzīves virzītājspēku, spēcīgu personību ietekme uz sabiedrības attīstību, vērtību apziņa, pieredzēto dzīves līkloču atziņas un atbalsts vienam pret otru.

"Balta, balta diena"
"Balta, balta diena"

Atklāj kinofestivālu RigaIFF

Vērienīgākais ikrudens kinonotikums - no 17. līdz 27. oktobrim galvaspilsētā norisināsies  RigaIFF - Rīgas Starptautiskais kino festivāls. Atklāšanas notikums – starptautisku atzinību guvusī pilnmetrāžas animācijas filma “Projām”, režisors Gints Zilbalodis. Dažādas tematiskas sadaļas, par vienu no tiem festivāla radošā direktore Sonora Broka: "Pilnmetrāžas konkurss kā lakmusa papīrs uzrāda pārmaiņas un aktuālās noskaņas Baltijas jūras valstu un Ziemeļvalstu reģiona autorkino valodā. Desmit konkursa filmas ir arī RIGA IFF pārdomas par rītdienas kino šodien."

Ilmārs Blumbergs
Ilmārs Blumbergs

Blumbergs Jūrmalā

Izstāde „Ilmārs Blumbergs. BEIGAS IR.” - 18. oktobrī plkst. 18.00 Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā, Jāņa Pliekšāna ielā 5/7, notiks latviešu mākslinieka, scenogrāfa un grafiķa Ilmāra Blumberga (1943–2016) izstādes „Ilmārs Blumbergs. Beigas ir.” atklāšana. Pirmoreiz tiks eksponēts zīmējumu cikls „Tenerife 2015”,  pašportretu sērija “Tas pats un nelieli tēlniecības darbi no mākslinieka personiskā arhīva. Tenerifē mākslinieks pavadīja vienus no pēdējiem dzīves mēnešiem.

Mākslas zinātniece Anita Vanaga zīmējumu ciklu raksturo: „Mākslinieka iedomātā un izvērstā mītpoētika šeit bija redzama dabā – aprimis vulkāns, sacietējusī lava, tumsas un gaismas straujā mija, mēness pa pus debesi, kalns ar plakanu, “nocirstu” virsmu. Kalns Ilmāru Blumbergu pievilka, viņš to jau bija iedomājis agrāk un zīmējis neskaitāmas reizes. Un tad vēl cipreses. „Kāds koks,” teica Ilmārs, ņēma lapiņas un skicēja vairākos paņēmienos. Uzzīmēja četras cipreses kā „Četras pēdējās dziesmas”, divas cipreses kā „Tie esam mēs”, arī melno kvadrātu „BEIGAS IR”. Zīmējot plakano kalnu, klāt pierakstīja: „Sveiki! Mēs satiksimies memuāros!”

Alise Brīnumzemē, teātrī un aplikācijā

Latvijas Nacionālajā teātrī 18. oktobrī gaidāma pirmizrāde  režisores Ingas Tropas iestudējumam - Luisa Kerola “Alise Brīnumzemē”. Alise uzsāk drosmīgu ceļu sevis un pasaules iepazīšanā, izstaigājot prāta spēļu labirintus, kur viss izrādās citādāk nekā sākumā izskatās. Brīnumzeme kā visa pirmsākums, kur iespējams it viss. Izrādes vizuālo veidolu radīs scenogrāfs un papildinātās realitātes autors Gints Gabrāns, kurš ļaus skatītājiem izrādes šķautni sajust arī caur aplikāciju telefonā. Alise Brīnumzemē ir stāsts par sapņošanu ar vaļējām acīm un atvērtu sirdi. Lomās: Laura Siliņa, Maija Doveika, Dita Lūriņa, Jurģis Spulenieks, Mārcis Maņjakovs, Jēkabs Reinis, Uldis Siliņš, Igors Šelegovskis, Kaspars Zvīgulis, Kristians Kareļins, Artis Drozdovs. Arī pārējā komanda ļoti interesanta: kostīmu māksliniece Madara Botmane, mūzikas autore Anna Ķirse, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, video mākslinieki Toms Zeļģis un Gustavs Voldemārs Lociks, horeogrāfe Liene Grava.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti