Kino, krāsas, fantastika un bailes. Dairas Āboliņas ieteikumi, lai nepalaistu garām svarīgo kultūrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai arī nedēļas nogalē viņa aktīvi sekoja līdzi Eiropas kinoakadēmijas balvu pasniegšanai, tomēr paguva sagatavot savu ieteikumu listi LSM.lv lasītājiem. Šonedēļ mākslas notikumus iesaka kino kritiķe, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumu un filmu autore Daira Āboliņa.

1. Tiem, kuriem patīk filmēt

Kinooperators un Kultūras akadēmijas pasniedzējs Valdis Eglītis šogad saņēma "Lielo Kristapu" par kameras darbu filmā “Sestā diena”. Viņš savu 50 gadu ilgo darba stāžu apkopojis izdevumā. Eglītis 9. decembrī laidīs klajā savu grāmatu “Filmas vizuālā stila noslēpumi”. Tajā būs lasāmas kino kameras meistara praktiskas un teorētiskas atziņas par to, kā ar kameru glezno, matemātiķo vai pat ķīmiķo filmas operators.

Smalkas un maz apspriestas kino veidošanas aizkadra lietas. 

Tie, kuri jau izlasījuši, apgalvo, ka grāmata lasāma kā romāns! Studenti, telefonfilmētāji un vienkārši kinomīļi – tas jums!

2. Tiem, kuriem patīk košas gleznas

Ilzes Avotiņas glezniecība ziemas periodā būtu jāizraksta kā D vitamīns bezsaules laikā! 11. decembrī galerijā “Daugava” tiek atklāta mākslinieces izstāde “Vidusjūras krāsa”, kas simbolizējot dvēseles stāvokli. 

Avotiņas gleznotais zilais, dzeltenais, sarkanais viņas darbos uzlādē ar krāsu enerģiju. 

Izstādē apkopoti pēdējo trīs gadu nozīmīgākie darbi, bet būs arī kāds agrāk radīts darbs, kas izstādei piešķir retrospektīvu nozīmi. 

3. Tiem, kuriem patīk fantastika

No 12. decembra Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs atklās zinātniskajai fantastikai veltīto Latvijas valsts simtgades programmas izstādi "Nenorunātās tikšanās”. Intriģējoši.

4. Tiem, kuriem patīk baidīties

Scenogrāfs Kristiāns Brekte debitē Leļļu teātrī! Nav šaubu, ka tas būs maigi šausmīgs stāsts. “Puscilvēki” ir sumpurņi, lietuvēni, vadātāji un citi Latvijas pasakās, nakts murgos un latviešu mitoloģijā atrodami mošķi, kuri saistīti ar mirušo garu pasauli. 

Izrādes veidotāji apgalvo, kas izrāde derēs bezbailīgam septiņgadniekam, bet tad viņam vajadzīga bezbailīga ģimene!

Kaut gan jau bērnībā, pirms miega apgūstot brāļus Grimmus (Sarkangalvīte,  Sniegbaltīte, Ansītis un Grietiņa u.c.), cilvēks jau ir diezgan rūdīts šausmu pasaulē. Es balsoju par asām sajūtām leļļu teātrī, jo nemaz tik pūkainu un izskaidrojamu dzīvi ne sev, ne saviem bērniem solīt nevaram... Baidīsimies kopā!

5. Tiem, kuriem patīk kino aizkulises

Mēs jūtamies atbildīgi par tiem, ko esam pieradinājuši pie latviešu kino. Kopā ar režisori Agitu Cāni-Ķīli ir izveidoti pieci stāsti par piecām jaunām filmām Latvijas TV raidījumā “Latvijas filmas Latvijas šodienai”, kas ļaus sekot līdzi tam, kā top kino! Jauni režisori, negaidīti kino žanri - no pasakas līdz vesternam un dokumentālajai animācijai.

Izsekojām procesam, sākot no aktieru provēm līdz pat specefektiem filmēšanas laukumā un filmu ieskaņošanai.

12. decembrī pulksten 20.00 LTV ēterā būs skatāms pirmais stāsts par selfija estētikā veidoto filmu “Spogulī”, ko uzņem režisore Laila Pakalniņa! Jaunās tehnoloģijas iegūst māksliniecisku saturu. Septiņi ekstrēmie sportisti (pazīstami arī kā rūķi), pamāte – baleta prīma, bet tētis - krosfita treneris. Meitenes vārds ir Sniegbaltīte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti