Covid-19 droši kultūras ieteikumi šai nedēļā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Brīdī, kad atkal pārdomājam, vai un kur vērts doties, lai atgrieztos sajūtā, ka mūsu dzīves telpa ir droša no jaunā koronavīrusa, "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Eva Johansone sagatavojusi listi ar kultūras ieteikumiem, kuri noteikti būs laba izvēle šim brīdim.

1. Ekspedīcija uz mežonīgu teritoriju

Svaigs gaiss, piedzīvojums, māksla un daba! Ja vēlme ar ģimeni vai vienatnē doties ekspedīcijā ārpus pilsētas un baudīt kultūru, mākslinieks Andris Eglītis kopā ar domubiedriem radījis izstādi "Savvaļa". Tā iekārtota mežonīgā vietā starp Dūķiem un Jaundrustiem. Plašā dabas teritorija ar pļavām, purvu, mežu un ieaugušām mājokļu drupām vairāku gadu garumā bijusi Andra Eglīša savvaļas darbnīca, vienatnes radošo klejojumu un dabas materiālu ieguves vieta. Ideja par "Savvaļas" iekārtošanu plašākam cilvēku lokam dzimusi jau sen, taču tieši pandēmijas laiks bija impulss to izdarīt. Lai turpinātu samazināt pilsētas dzīves ātrumu un pieredzētu vietējo ceļojumu prieku. Savus darbus te iekārtojuši Katrīna Neiburga, Andris Eglītis, Kate Krolle un Reinis Bērziņš, Austris Mailītis, Kaspars Podnieks, Liene Rumpe un citi. Izstādei nav ierobežota darba laika – tā pieejama jebkuram interesentam visu diennakti. Ieeja izstādē ir bez maksas. Lokācijas koordinātas 57°12'43.4"N 25°58'05.7"E. Manuprāt, viss, ko līdz šim radījis Andris Eglītis kopā ar sievu Katrīnu Neiburgu, bijis inovatīvs un uzrunājošs.

Iesaku doties uz "Savvaļu", lai piedzīvotu citādāku pieredzi, pie reizes, sargājot sevi no burzmas un iespējamiem vīrusa perēkļiem.

Parka iepazīšanai apmeklētāji var izvēlēties vienu no trim dažādu sarežģītības līmeņu maršrutiem. Izstāde būs aplūkojama līdz gada beigām.

2. Garlaicība Plieņciemā?

"Es dzīvoju Plieņciemā un te daudz esmu domājis par garu laiku, garlaicību. Ar domubiedriem, manuprāt, izciliem māksliniekiem, esam radījuši laboratoriju, kurā eksperimentēt, sarunāties, vingrināties," par pirmā temporary.lv izstāžu cikla “GARLAICĪBA/LONG TIME” ideju telefonsarunā stāsta Krišjānis Elviks.

Šoreiz uz Plieņciema pludmali jādodas nevis baudīt vasaru, bet mākslu. 

Turp aicina virkne jaunu, talantīgu mākslinieku. Pusotras stundas braucienā no Rīgas, Plieņciema bijušās zivju pārstrādes ceha ēdnīcas telpās četrās personālizstādēs savas interpretācijas par garlaicības tēmu prezentē autori Sigita Sniegs, Paulīne Kalniņa, Villiams Džounss (William Jones) un kuratore Tīna Pētersone. Temporary.lv ir jaundibināta organizācija, kuras kodolu veido kuratore Tīna Pētersone un scenogrāfs, vizuālais mākslinieks Krišjānis Elviks. Izstādes būs apskatāmas no piektdienas līdz otrdienai laikā plkst. 14.00 - 20.00 ar iespēju pieteikt individuālas vizītes, rakstot uz [email protected]. Izstāde būs apskatāma līdz 4. augustam. Adrese: Krasta iela 1, Plieņciems.

3. Eksperiments – vasaras iela Rīgā!

Ja neizdodas izbraukt ārpus galvaspilsētas, no šīs nedēļas nogales patīkama pastaigu vieta būs Tērbatas iela. Tā uz vienu mēnesi kļūs par vasaras ielu. Rīgas pilsētas pašvaldība eksperimenta veidā pirmo reizi īstenos pilsētas vasaras ielas ideju, uz vienu mēnesi atvēlot Tērbatas ielu gājējiem, riteņbraucējiem, tirgotājiem un nedēļas nogalēs – daudzveidīgai kultūras programmai. Satiksme Tērbatas ielā būs daļēji slēgta no 15. jūlija pulksten 21.45 līdz 16. augustam pulksten 21.00 posmā no Elizabetes ielas līdz ieejai Vidzemes tirgū.

Tērbatas ielas garumā iedzīvotāju labklājībai tiks iekārtotas zaļās atpūtas zonas un paplašinātas kafejnīcu terases.

Vietām būs iespēja baudīt lauku gardumus no Latvijas mājražotājiem un nedēļas nogalēs piedzīvot daudzveidīgu kultūras programmu bērniem un  pieaugušajiem. Kultūras programma tiks publicēta pašvaldības mājaslapā www.riga.lv. Atgādinājums – ievērot distanci un lieki neskart virsmas, lai visi veseli un priecīgi!

4. Bukovska dzeja

Lasīšana ir drošs veids, kā smelties kultūru, neinficējoties ar vīrusu. No šīs nedēļas grāmatu veikalos būs Krišjāņa Zeļģa jaunākais dzejas krājums, taču īpaši vēlos izcelt izdevniecības "Neputns" paspārnē iznākušo amerikāņu dzejnieka un rakstnieka Čārlza Bukovska dzejas izlasi “Kodiens”, kuru sastādījis un atdzejojis Jānis Elsbergs. Čārlza Bukovska (1920–1994) darbu fonā ir ASV četrdesmito – astoņdesmito gadu dzīve, īpaši sabiedrības zemāko slāņu dzīve, bet pamattēmas, kā skaidro izdevēji:

Cilvēka eksistenciālā kondīcija šajā fonā, gribēta un negribēta vardarbība pret sevi un citiem, depresija, atkarības, paša bieži noliegta un apironizēta, tomēr taustīšanās pēc skaistuma un jūtu tīrības.

Tā ir pirmā latviski izdotā Bukovska dzejas grāmata, kā arī pirmā grāmata jaunā "Neputna" atdzejas sērijā, kuru plānots turpināt ar dažādu valstu modernistu un laikmetīgās dzejas autoru darbiem. Sērijas redaktors ir Kārlis Vērdiņš, mākslinieks – Andris Breže.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti