Citi skatupunkti un skatu veidi – kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kultūras notikumu izlasē šonedēļ – izstādes, kas uz zināmo ļauj palūkoties no cita skatupunkta, atrod skatītājus neierastās vietās, aicina vērot mākslas tapšanas procesu un pašam tajā piedalīties.

Fotomāksla pilsētvidē un satikšanās ar mākslinieku

Līdz jūnija beigām norit Rīgas Fotomēnesis, šogad izstādes un notikumus piedāvājot arī dažādās vietās pilsētvidē un tiešsaistē.

Reklāmas stendos Rīgā līdz 14. jūnijam skatāma izstāde “Dīkstāve”, kas pēta pandēmijas laika un dzīves pretrunīgās emocijas.

Otro nedēļu norit performatīvā izstāde “1:1”, kurā apmeklētājus uz tikšanos ISSP galerijā katru nedēļu aicina cits fotomākslinieks. Šonedēļ galerijā mīt Ieva Balode un viņas veidotā audiovizuālā instalācija. Visi, kas vēlas piedalīties darba veidošanā, aicināti uz galeriju nākt ar diapozitīviem no savas ģimenes arhīviem.

10. jūnijā atklāšanu Mārtiņa kapos piedzīvos Elīnas Semanes izstāde “Viss ir sūds, izņemot čuras”. Par saviem darbiem māksliniece saka: "Tās ir dusmas uz pasauli, kas balstās nesakārtotās attiecībās pašam ar sevi." 11. jūnijā Latvijas Fotogrāfijas muzejā tiks atklāta Ata Ieviņa personālizstāde “Faraona dārgumi”, bet 12. jūnijā Tallinas kvartāla miskastēs būs skatāma Lietuviešu fotogrāfa Elijusa Kņiežauska fotosērija “Trash Society”.

Linda Īstenā
Linda Īstenā

Mākslas process

Skatīt ne tikai mākslas darbus, bet arī to tapšanas procesu aicina māksliniece Linda Īstenā. Viņa, sākot no 9. jūnija, trīs dienas pavadīs galerijā “Look!” Rīgā, bet savu radošo procesu tiešraidē translēs internetā.

Performance-izstāde “Iekšā” konceptuāli balstīta šī laika aktuālākajos virsrakstos un vārdu salikumos, bet to, kas šajās dienās tiks radīts, vēl nezina ne māksliniece, ne skatītāji. Darbu sēriju – trīs dienu darba rezultātu – galerijā aplūkot varēs no 12. jūnija līdz 27. jūnijam.

Krista Dzudzilo. “Silvija”. 90x120 cm. Audekls, eļļa. 2019.
Krista Dzudzilo. “Silvija”. 90x120 cm. Audekls, eļļa. 2019.

Izvērtēt savu redzējumu

Piecas mākslinieces izstādē “Sieviete bez īpašībām” Raiņa un Aspazijas vasarnīcā aicina skatītāju izvērtēt savu attieksmi pret feminismu mākslā.

Kuratorei un izstādes idejas autorei Janai Kukainei svarīgi bijis “veidot tiltu starp dažādām paaudzēm, dažādām sievietēm un pārvarēt šo antagonismu, kas arī Latvijā pastāv starp dažādu paaudžu sievietēm un dažādām feminisma izpratnēm,” tāpēc izstādē piedalās dažādu žanru un paaudžu mākslinieces – Elīna Brasliņa, Krista Dintere, Liene Mackus, Krista Dzudzilo un Sandra Krastiņa.

Izstādi apskatīt iespējams līdz 11. jūlijam

"Gaisma. Skatiens. Aspazija"
"Gaisma. Skatiens. Aspazija"

Aspazija smaida

Tikmēr Raiņa un Aspazijas mājā divi mākslinieki izstādē "Gaisma. Skatiens. Aspazija" piedāvā jaunus redzējumus par kādu konkrētu sievieti – Aspaziju. Grafiķe un gleznotāja Ieva Baumgarte ievērojusi, ka Aspazija fotogrāfijās vienmēr ir nopietna, un radījusi foto modulācijas, kurās atplaukst dzejnieces smaids. Savukārt inovatīvo tehnoloģiju speciālists, mākslinieks un inženieris Juris Kļava, izmantojot 3D tehnikas, atklāj Aspaziju jaunās dimensijās un šķautnēs.

Izstāde skatāma līdz 29. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti