Brīnumu gaidās. Kultūras notikumu izlase svētku laikam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Katra gada nogale pienāk brīnumu gaidās. Šos brīnumus cenšas sagādāt koncertu un svētku pasākumu rīkotāji visā Latvijā. Teātra kritiķe un sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Henrieta Verhoustinska apkopojusi dažus pārsteigumus sološus un svētku sajūtu radošus notikumus.

"Ziemassvētku korālis ar lēdiju tumsā"

Dailes teātris arī svētku koncertā nezaudē pēdējās pāris sezonās uzstādīto augsto latiņu. Dailes teātra un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra Ziemassvētku un Jaunā gada koncertuzvedumā piedalās Dailes teātra aktieri Lidija Pupure, Klāvs Kristaps Košins, Katrīna Griga , Indra Briķe, Olga Dreģe, Ģirts Ķesteris, Dainis Gaidelis, Artis Robežnieks, Kārlis Arnolds Avots, Dārta Daneviča un solisti Daumants Kalniņš, Emīls Kivlenieks, Irma Pavāre vai Marlēna Keine, Ralfs Puzāns, Alise Vecvagare, Dāvids Toms Kalniņš, Katrīna Altenburga, Evelīna Apine, Kārlis Mūrnieks, Eliass Gricmanis, kā arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un koris "Kamēr…". Diriģenta Andra Pogas un teātra mākslinieciskā vadītāja Viestura Kairiša vadībā tapis iestudējums "Ziemassvētku korālis ar lēdiju tumsā", kura pirmajā daļā izskan Čārlza Dikensa stāsts "Ziemassvētku korālis" britu komponista Nīla Branda aranžijā, bet otrajā daļā skan mūzika no leģendārā Kurta Veila mūzikla "Lēdija tumsā".

"Spuldzēs aizdegts prieks"

Jau pārbaudīts muzikāli skatuviskais duets – mūziķe Zane Dombrovska un aktrise, režisore Dita Lūriņa – radījis Nacionālā teātra koncertu "Spuldzēs aizdegts prieks". Latviešu komponistu dziesmas tajā papildina stāsti un dzeja. Koncerta režisore Dita Lūriņa: "Ziemassvētki ir mani mīļākie svētki. Un tieši Ziemassvētku laikā sajūtu, ka bērnība nekad nebeidzas. Jo man joprojām gribas, lai ir daudz. Lai egle ir liela, ka atduras griestos. Gaismiņu virtenes ne metriem, bet kilometriem! Lai gaismas daudz! Un dāvanu daudz, jo dzejoļi galvā veseliem sējumiem, tos visus vajag izrunāt. Un gaiss lai vibrē no zvanu skaņām, vēji un sniegi lai kļūst par mūziku. Zvārgulīšu skaņas lai iezogas visās dziesmās, un tās visas kļūst par Ziemassvētku dziesmām. Un draugi, lai sanāk tā, ka dažiem "jāsēž pie lustras". Un prieka daudz! Satikšanās prieka, došanas un saņemšanas prieka, pārsteigumu prieka, gatavošanās prieka, dziedāšanas prieka, dejošanas prieka, spēlēšanas prieka, tuvuma prieka, ciemošanās prieka, svētku prieka."

Koncertā piedalās: Agnese Budovska, Maija Doveika, Daiga Gaismiņa, Anna Klēvere, Elizabete Skrastiņa, Līga Zeļģe, Zane Dombrovska, Ainārs Ančevskis, Uldis Anže, Mārtiņš Brūveris, Raimonds Celms, Mārtiņš Egliens, Gundars Grasbergs, Mārcis Maņjakovs, Igors Šelegovskis

"Ziemas variācijas"
"Ziemas variācijas"

"Ziemas variācijas"

Līdz Jaunajam gadam savu versiju par Ziemassvētkiem un Jaunā gada sagaidīšanu koncertuzvedumā "Ziemas variācijas" piedāvā Liepājas teātris. Šajā svētku koncertā režisors Mārtiņš Kalita kopā ar teātra aktieriem izpēta šī svētku laika tradīcijas. Kā mainījušies svētki un kā tos ietekmējis laiks, kurā dzīvojam? Kuras ir tās lietas un tradīcijas, kas nemainīgi saglabājušās, kuras esam ieguvuši no jauna un kuras pazaudējuši?

Koncertā skan gan Ziemassvētku dziesmas, gan svētkiem neierastāka mūzika. Teātra anotācija tiešām iedvesmojoša: "Liksim kopā stāstu pie stāsta – klusus un mierīgus, skaļus un jaudīgus, humora pilnus un dauzonīgus – lai Ziemassvētki atklātos visās iespējamās variācijās." Koncertā piedalās Agnese Jēkabsone, Karīna Tatarinova, Everita Pjata-Gertnere, Anete Berķe, Agnija Dreimane, Egons Dombrovskis, Viktors Ellers, Sandis Pēcis, Kārlis Artejevs, Valts Skuja un mūziķi Normunda Kalniņa vadībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti