Brands un Aīda, simfoniskā un klaviermūzika. Kultūras izlase šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar notikumu izlasi Rīgā un Vīnē šo nedēļu iesāk Latvijas Radio 3 "Klasika" vadītāja Gunda Vaivode. Aicinot uz teātra jauniestudējumu, simfoniskās mūzikas lielkoncertu un īpašu klaviermūzikas vakaru, viņa vedina baudīt kultūru, vienlaikus neaizmirstot piedalīties balvas "Kilograms kultūras 2022" fināla balsojumā!

Izrādes "Brands" mēģinājums Dailes teātrī
Izrādes "Brands" mēģinājums Dailes teātrī

Gribu visu vai neko: Brands atgriežas Dailē

Ibsena "Brands", kas Dailes teātrī pēdējoreiz tika iestudēts 1975. gadā, ir kanonizēta latviešu teātra vērtība, ko kritiķi dēvē par vienu no Eiropas teātra virsotnēm. Šo izrādi fascinējošu darīja ne tikai pati tēma, bet arī tās izvērsēji – Liniņš, Blumbergs, Pauls, Tenisons, Strenga, Kantāne. Vēl pirms dažiem gadiem titulvaronis Juris Strenga, vaicāts par Branda pagaidu neatgriešanos, teica, ka šim laikam luga ir pārāk prasīga, jo ideālisti šodien ir smieklīgi. Tomēr viņa Vecais Brands 27. janvārī atkal kāps uz Dailes skatuves kopā ar jauno Brandu – sievieti, jauno laiku pravieti Ievu Segliņu. Kādi ir mūsdienu fanātiķi, kur tie dislocējas un kādas konsekvences izraisa, to lūkosim Viestura Kairiša režisētajā ideju melodrāmā, kurai oriģinālmūziku rakstījis Jēkabs Jančevskis.

Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts Lielajā ģildē

Mūsu komponistu godāšana un simfonisko orķestru profesionālā mērīšanās ir neatņemama gada sākuma mūzikas dzīves sastāvdaļa. 28. janvāra koncertā akcents likts uz jubilāriem. Klasiķus pārstāvēs Jāzepa Vītola "Dārgakmeņi" un Helmera Pavasara Vijolkoncerta lēnā daļa (kopā ar Operas orķestri muzicēs soliste Paula Šūmane ), tad jaundarbs – Ilonas Breģes Ceturtā simfonija (dienu pirms tam Liepājas simfoniķi to būs pirmatskaņojuši savās mājās). Koncerta otrajā daļā pirmoreiz Latvijā pilnībā izskanēs Jāņa Mediņa Otrais čellkoncerts (kopā ar Nacionālo simfonisko orķestri spēlēs Kristaps Bergs), bet finālā dzirdēsim šīgada jubilāra Jura Karlsona "Jāzepa vīzijas" (solists Daumants Kalniņš), kas vēl labā atmiņā no atskaņojuma pirms septiņiem gadiem Dzintaros. Koncerta vadības trijjūgs – Kaspars Ādamsons, Guntis Kuzma un Ainārs Rubiķis.

"Sit Closer"
"Sit Closer"

"Sēdi tuvāk" Ģertrūdes ielas teātrī

Amerikānis Roberts Flaics, kurš brīnumtekoši runā latviski, nule kā kļuvis par Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas Gada balvas laureātu, jo viņš ir vērā ņemams pianists un komponists. Kopā ar studiju biedri no Somijas – pianisti Matildi Sepalu – viņi 27. janvārī aicina uz laikmetīgās klaviermūzikas vakaru Ģertrūdes ielas teātrī. Koncerta nosaukums "Sit Closer" visticamāk jau iešifrē abu mākslinieku skaņas fizikalitātes un performatīvos meklējumus. Jābūt gataviem neordinārai koncerta situācijai, kurā izskanēs gan pašu pianistu kompozicionālās palaidnības, gan Silvestrova, Rautavāras un citu autoru darbi.

Elīna Garanča un Jonass Kaufmanis
Elīna Garanča un Jonass Kaufmanis

Celeste Elina – Vīnes "Aīdā"

Elīnas Garančas ceļš uz Amnerisas lomu bija nesteidzīgs, arī kovida laika attālināts, bet nupat sasniedzis galamērķi Vīnes Valsts operā. Pēc pirmajām izrādēm kritika viņu saslavējusi, aizēnojot diskutablās titulvarones Annas Ņetrebko sniegumu. Lieki bilst, ka biļetes uz šo iestudējumu (Radamesu dzied Jonass Kaufmanis) nebija nopērkamas, vien pasūtāmas – ar cerību, ka tiks pie kārotā. Pēdējā no četrām izrādēm būs 24. janvārī. Bet Austrijas raidsabiedrība (ORF3) ir parūpējusies, ka "Aīda" būs redzama 29. janvārī 20.15 pēc Centrāleiropas laika. Satelīts vai internets varētu būt labs palīgs, lai kaut daļēji izbaudītu vērienīgo iestudējumu un latviešu operdziedātājas vienu no karjeras sasniegumiem. Šajā pašā dienā no rīta 9.30 Latvijas Radio 3 "Klasika" skanēs intervija ar Elīnu Garanču.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti