Baudām mūziku un kino, nezaudējot ne mirkli! Kultūras notikumi šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Laimīgi visi, kas spēj savienot vasaras siltos un garos vakarus ar mākslas notikumiem. Piedāvājums ir plašs, taču sakoncentrēts trīsdienītē – piektdiena-svētdiena – katras nedēļas nogalē. Kad visi vakari ir uzskaitē un aizņemti, jākļūst izvēlīgiem.

Elīnas Garančas koncerts Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars"
Elīnas Garančas koncerts Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars"

Elīnas Garančas un draugu koncerts Dzintaru koncertzālē

Viens no skaistākajiem operdziedātājas Elīnas Garančas un diriģenta Karela Marka Šišona kopdarbiem ir  "Klasika zem zvaigznēm", "Klasika alpos", kas ik gadu jūlija sākumā pulcina Austrijā viņu talanta cienītājus. Kopš 2016. gada Elīna Garanča un draugi šo vasaras opermūzikas tradīciju iedibinājuši arī Latvijā, Dzintaru koncertzālē. Šogad Garanča uz Jūrmalu atvedusi spilgtus jaunās paaudzes operdziedātājus. Par unikālo tenoru dēvētais, harismātiskais, Čīlē dzimušais un Ņujorkā augušais Džonatans Tetelmans un jaunā operas zvaigzne, spāņu soprāns Marina Monso būs šī īpašā koncerta viesi. Skanēs itāļu operu skaistākās ārijas, spāņu liriski dramatiskās sarsuelas dziedājumi un Dienvidamerikas melodijas.

Filma "Elviss"
Filma "Elviss"

Kino zem klajas debess uz lielā ekrāna

Kino klasiķi uz mākoņa maliņas smaida, jo par šīs vasaras hitiem kļuvusi kino klasika. Protams, lai sava daļa priecīgas auditorijas tiek arī Baza Lūrmena jaunajai filmai "Elviss", bet kino izplatītāji un izrādītāji ir laimīgi par kino klasikas pieprasītajiem seansiem šovasar. Kopš pasaule ir sākusi svinēt savu mīļāko filmu apaļās jubilejas ("Amēlija" (jau 21), "Pamatinstinkts" (40), "81/2" un "Saldā dzīve", godinot Federiko Fellīni simtgadi), visā pasaulē "vecās labās" filmas pašlaik nopietni konkurē ar jauno kino. Klasiku uz lielā ekrāna pēc saulrieta  piedāvā "Splendid Garden". Bet festivāls "Positivus", kurš sāksies 15. jūlijā Lucavsalā, piedāvā ne tikai krāšņu muzikālu programmu, bet arī "Kino Bizes" Kino telti, kur līdzās jauno latviešu režisoru pirmajām filmām īpaša vieta ierādīta izmeklētai kino klasikai. Balsoju par Džonu Travoltu baltā uzvalkā uz balta ekrāna "Sestdienas vakara drudzis" (1977).

"Melo-M" Mega orķestris

Vairāk nekā 80 čellistu orķestris Mežaparka Lielajā estrādē ir kaut kas izaicinošs un noteikti muzikāli satraucošs arī profesionāliem mūziķiem, jo viņi dos vietu uz skatuves arī jaunajiem talantiem, čella mūzikas studentiem. Šis orķestris muzicēs kopā ar perkusionistiem Miķeli Vīti un Mārtiņu Miļevski. Kā čellu orķestra izpildījumā skan populārā mūzika no Dziesmu svētku repertuāra? Koncertā iekļauti Mārtiņa Brauna, Jāņa Lūsēna, Imanta Kalniņa aranžējumi, bet arī skaņdarbi no pasaules mūziķu "The Beatles", Merilina Mensona, "Pink Floyd" repertuāra, kas adaptēti čellu orķestrim. Tiek solīti pārsteigumi, un ir izziņots Kārļa Auzāna skaņdarba "Kopā mēs varam" pirmatskaņojums. Latvija ne tikai dzied un skatās kino, bet arī demonstrē čella mūzikas jaudu nebijušā lielkoncertā 16. jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti