Baltijas filmas, Baltā nakts un grāmata – kā rudeni sagaidīt iesaka Lilita Eglīte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pēc brīvdabas festivālu vasaras iestājas ne tikai zeltains rudens, bet arī jauns mācību gads un jauna kultūras notikumu sezona. Rudens vakari kļūst aizvien garāki, īstais brīdis nopietnai grāmatai. Taču septembra sākumā vēl ir tāds kā pārejas periods – jaunas pirmizrādes teātros vēl nav notikušas, toties pamazām sākas filmu festivāli un notiek Baltā nakts. Kultūras notikumus šai nedēļai iesaka raidījuma „Ielas garumā” autore, balvas „Kilograms kultūras” žūrijas locekle Lilita Eglīte.

“Molenbēkas dievi” (Gods Of Molenbeek, 2019), rež. R. Huhtanena
“Molenbēkas dievi” (Gods Of Molenbeek, 2019), rež. R. Huhtanena

Aizraujoši dokumentālie stāsti

 

Šonedēļ jāiet uz kino, jo 23. Baltijas dokumentālo filmu forumā katra no astoņām filmām ir uzmanības vērta. Kultūru atšķirības, ko ļauj ieraudzīt divu sešgadnieku dialogs Briseles džihādistu rajonā Molenbēkā un verdzības atklāsme mūsdienu Ungārijā kādas kalpones liktenī. Spriedzes pilns politiskais trilleris ar krietnu humora devu “Neatrisinātā lieta”, kurā dāņu režisors un žurnālists Mads Brigers pēta ANO ģenerālsekretāra Dāga Hammeršelda nāves apstākļus Āfrikā 1961. gadā. Trīsdesmitgadniece no Ķīnas, kas mēģina izprast valsts kādreiz īstenotās viena bērna politikas mehānismu.

Režisora Pītera Grīneveja pretrunīgās personības smalks preparējums viņa sievas veidotajā filmā un vēl citi bezgala cilvēcīgi un aizraujoši stāsti.

Lieliski, ka filmas no 3.–8. septembrim var noskatīties ne tikai kinoteātrī "K. Suns" Rīgā, bet arī Cēsīs, Valmierā, Jēkabpilī, Liepājā un Rēzeknē.

Baltās nakts vilinājums

 

Ļaujoties Baltās nakts vilinājumam 7. septembra vakarā, no daudzpusīgās un plašās programmas izvēlētos divas norises dažu kvartālu attālumā. Vērmanes dārzu sola izgaismot ar gaisu pildītas košas un dzīvespriecīgas vides instalācijas. Tās veidos mākslinieki no Francijas, tā uzburot jautru satikšanās vietu, kur etnomūzika dzīvajā izpildījumā savīsies ar moderno deju, veidojot priekšnesumu “Spožie”.

Savukārt galerijā “Istaba” Anša Rūtentāla Kustību teātra aktieri aicina uz performanci “Zonde”. Performances ideja pieder Kustību teātra izveidotājam  A. Rūtentālam,  ko šogad pieminam viņa 70. dzimšanas dienā. Ansim Rūtentālam ķermeņa kustība bija bezgalīga izpētes telpa. Katrā ieelpā un izelpā ķermenis ir kustībā.

Vai tas ir ir ieelpošanas prieks vai izelpas prieks jaunas ieelpas gaidās?

Performancē atbildes tiek meklētas ķermeņa kustības un meteoroloģiskās zondes balona savstarpējā saspēlē.

Bosniešu rakstnieka romāns

 

Ja izdodas atlicināt laiku lasīšanai, tad ieteiktu bosniešu izcelsmes rakstnieka Sašas Staniča grāmatu “Kā zaldāts labo gramofonu”. Grāmata sākas ar mazā Aleksandra drastiska humora un izdomas pilniem stāstiem viņa dzimtajā Višegradā – pilsētā Drinas upes krastā. Pilsētā, kurai lemts pārtapt par asiņainu cīņu lauku, aizdzenot miljoniem bosniešu bēgļu gaitās un satriecot drupās viņu dzīves. Literatūrzinātniece Bārbala Simsone trāpīgi nodēvējusi Aleksandra stāstus par “stāstiem upes valodā”.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti